Yksin on vaikea kasvaa – järjestöt ja Kasko koulun ja kodin yhteistyötä rakentamassa
20.03.2025

Kuva: Nina Dale
Helsinkiläiset lasten oikeuksia tukevat järjestöt sekä monikulttuuriset järjestöt kokoontuivat maaliskuussa kaupungintalolle työskentelemään yhdessä toimialan johdon ja asiantuntijoiden sekä peruskoulujen henkilöstön kanssa. Tavoitteena oli rakentaa verkostoja ja uusia yhteistyön tapoja kotien, järjestöjen ja koulujen yhteistyön vahvistamiseksi.
Osallistujina oli edustajia lukuisista järjestöistä kuten Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Suomen Icehearts, Suomen Vanhempainliitto, Helvaryn eli Helsingin vanhemmat ry, Lastensuojelun keskusliitto, Moniperheet ry sekä useita kieli- ja kulttuurijärjestöjä.
Keskustelu kävi pienryhmissä vilkkaana.
– Tämä on yhteistyötä lasten ja nuorten parhaaksi. Toimialan tavoitteena on jatkaa tätä työtä koulujen, oppilaiden, huoltajien ja järjestöjen kanssa, toimialajohtaja Satu Järvenkallas sanoi ja korosti, että eilinen tapahtuma aloittaisi yhteistyön jatkumon.
Monenlaisista kulttuuritaustoista tulevat perheet ovat Helsingille voimavara. Tavoitteena on, että perheet olisivat yhä kiinteämmin mukana koulun toiminnassa. Tämä tukee lasten oppimista ja osallisuutta kouluyhteisössä.
– Tiedämme, että koulutyötä tukevat parhaiten kodit. Tarvitsemme teidän järjestöjen asiantuntemusta siihen, miten saamme kaikki mukaan, Järvenkallas totesi.
Hyvä tiedonkulku kodin ja koulun välillä
Kaupungintalon tilaisuudessa pohdittiin pienryhmissä muun muassa sitä, millaista on hyvä tiedonkulku kodin ja koulun välillä. Toisessa pöydässä osallistujat ratkoivat sitä, miten lasten ja vanhempien kohtaamiset henkilökunnan kanssa olisivat myönteisempiä. Yksi pähkäiltävä asia oli myös se, miten toimimme, jotta kaikille syntyisi tunne naapurustoon kuulumisesta.
Tilaisuuden avannut apulaispormestari Johanna Laisaari muistutti siitä, miten tärkeää on pitää jokainen lapsi ja nuori mukana. Hän korosti järjestöyhteistyön merkitystä ja kertoi, miten kohtaamiset ihmisten kanssa ovat jättäneet häneen jäljen.
Satu Järvenkallas (oik.) osallistumassa pöytäkeskusteluihin.
– Yksi tapaaminen jäi erityisen paljon mieleen ja erityisesti tapaamisen yksi lause on jäänyt pitkäksi aikaa sydämeeni. Yksin on vaikea kasvaa, Laisaari sanoi ja herkistyi muistellessaan taannoista kohtaamistaan Joonatan Nsukamin kanssa.
Nsukami oli yksi tilaisuuden puhujista. Hän kertoi kasvaneensa lastenkodissa Sipoossa ja myöhemmin jälkihuollon piirissä oltuaan hän päätti ryhtyä itse kehittämään toimintoja nuorten tukemiseksi. Hän on tarjonnut isovelitoimintana vertaistukea jälkihuollon piirissä oleville nuorille ja sittemmin kehittänyt opaskummitoimintaa perheille yhdessä Diakonissalaitoksen kanssa.
– Helsingissä asuu paljon vanhempia, jotka eivät ymmärrä koulujärjestelmää, Nsukami totesi ja korosti koulujen ja kotien yhteistyön merkitystä.
Helvaryn Sanna Valtonen sanoi puheenvuorossaan, että jotta lapsen oikeudet voisivat toteutua, ympärille tarvitaan paljon aikuisia.
– Tulevaisuuden Helsinkiä rakentavat meidän lapsemme. Meidän on yhdessä mahdollista rakentaa koulua niin, että jokainen vanhempi on tervetullut kouluun eikä yhtäkään lasta kiusata tai syrjitä, hän painotti.
Sanna Valtonen muistuti, että osa oppilaista tulee kouluun vastaanottokeskuksista.
Kaupungintalon juhlasali oli arvokas paikka tilaisuudelle.
Johanna Laisaari (kesk.) oli aktiivisesti mukana keskusteluissa.
Tapahtumassa syntyi paljon kohtaamisia ja ideoita, joita toimiala voi hyödyntää.
Tilaisuuden juonsivat Leena Hiillos ja Fadumo Bulhan.
Uutiskirjeen uusimmat jutut:
- Tervetuloa viettämään kesää Helsingin leikkipuistoihin!
- Pyöräilykausi on täällä taas: Hyödynnä kaupunkipyöräetu ja polkupyöräetu
- Koillisen varhaiskasvatus järjestää ihastuttavia lukumessuja
- Stadin AO:lle OKKA-sertifikaatti: "Teemme sitoutuneesti työtä kestävän tulevaisuuden eteen"
- Henkilöstömme oma saari Iso Iiluoto houkuttelee virkistymään
- Tunnetko työkaverisi: Ultrajuokseva hyväntekijä
- Helsinginkadun filharmonikot 80 vuotta: Juhlakonsertti toukokuussa
- Se bilderna från Helsingfors första danstävlingar för svenskspråkiga lågstadieelever
- Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri tarjoaa 140 maksutonta opastusta