Satu Järvenkallas: ”Liikkuminen on kansalaistaito, jonka merkitys tulee ymmärtää"

22.09.2023

Uutisen kuva

Harvoin tulee ajatelleeksi, kuinka monin tavoin koulu- ja päiväkotivuodet koko elämäämme vaikuttavat. Kun on hetken kuunnellut eloisaa ja iloista kasvatuksen ja koulutuksen toimialajohtaja Satu Järvenkallasta, vahvistuu ajatus siitä, kuinka tärkeää ja laaja-alaista työtä Kaskossa tehdään. Toimialamme arjessa lapset ja nuoret omaksuvat huomaamattaan monia elämäntaitoja sekä hyvinvointiin ja liikuntaan liittyviä tapoja.     
  
– Meillä on niin osaavat työntekijät, että eihän heille liikunnallisuuden tärkeyttä tarvitse teroittaa. Liikkuminen on luonteva osa koulun arkipäivää: arjen tapoja, kuten liikkuvat välitunnit, portaiden kulkeminen, erilaiset retket.  Meillä arvostetaan liikkumista kautta linjan, koska hyvinvoiva lapsi ja nuori oppii paremmin ja yhteisö voi paremmin, kun siellä on hyvinvoivia yksilöitä, Järvenkallas sanoo.

Kaskolaisten liikunnallisuudesta todistavat Kunta 10 -tutkimuksen tulokset, joiden mukaan henkilökuntamme liikkuu enemmän kuin kaupungin työntekijät keskimäärin niin työajalla kuin vapaallakin. Kaskolaisista 46 prosenttia harrastaa vapaa-ajallaan hengästyttävää liikuntaa vähintään kolme kertaa viikossa. Koko kaupungin henkilökunnan keskuudessa vastaava luku on 44,3 prosenttia.     
  
– Liikkuminen on meillä sisäänrakennettu arvo, ei hanke, joka alkaa ja loppuu, vaan kansalaistaito, joka tulee meidän jokapäiväiseen elämään. Tätä asiaa on myös tiedolla johdettu, tuloksia seurattu ja asia on koko ajan läsnä. Sen pitää olla arkeen kietoutunut arvoina, rakenteina ja tekemisenä.

Tauot tekevät hyvää aivoille

Liikkuminen on osa myös toimialajohtajan arkea. ”Toimisto” kulkee hänellä mukana repussa, ja Kymp-talossa Kalasatamassa hän liikkuu kahden kerroksen välillä milloin mihinkin päin rakennusta sovittujen tapaamisten mukaan. Kokousten välillä olevat tauot Järvenkallas on omistanut varta vasten aivojen huoltamiselle. Kokouksia on paljon kaupungintalolla, minne hän joko kävelee tai pyöräilee. Toisin kuin monet muut, hän käyttää tämän hetken aivojen lepuuttamiselle eli ei hoida aktiivisesti työasioita.  
 
– Totta kai, jos tulee kiireellinen puhelu tai jollakin on hätä, niin hoidan asian, mutta muussa tapauksessa sanon, että soitan sinulle kohta. Useinhan ei liikenteenkään häly ole soittajalle mieluisaa.

Kävellessään Järvenkallas keskittyy havainnoimaan ympäristöä.

– Olet seuraavien työtuntien aikana paljon tehokkaampi, kun keskityt parhaillaan tekemääsi etkä yritä tehdä liikaa asioita samanaikaisesti. Näin ylläpidät myös työkykyäsi. Minulla ei ole varsinaista työaikaa, ja päivät ovat pitkiä, joten on hyvä suunnitella työpäivä niin, että taukoja voi pitää.  
 
Satu Järvenkallas korostaa, että liikkuminen on olennainen osa hyvinvointia, yhtä lailla kuin hyvä ravinto.

– Syömisessä ja liikkumisessa on se ero, että jossain kohtaa sinun on pakko syödä, mutta liikkumisen osalta samanlaista pakkoa ei ole. Voit elää pitkälti niin, ettet liiku. Siksi liikkuminen on kuin uusi kansalaistaito, jonka merkitys tulisi ymmärtää.

Lue koko uutinen intrasta