"Opiskelun ja urheilun yhdistäminen on helppoa"

14.11.2024

Uutisen kuva

Kuva: Sanna Wallenius

Kun Orimattilasta kotoisin oleva Laura Hanhela, 18, sai kolme vuotta sitten peruskoulun päätökseen, hän harkitsi ensin urheilulukioon hakemista. Lukupainotteisten opintojen sovittaminen kilpaurheilijan vaativaan arkeen alkoi kuitenkin pian tuntua liian raskaalta yhdistelmältä.

Viisivuotiaasta asti judoa harrastanut Hanhela on voittanut viisi SM-mitalia: neljä nuorten ja yhden aikuisten sarjoissa. PM-kilpailuissa hän on puolestaan tehnyt hattutempun voittamalla kolme kultamitalia samoista kisoista.

Stadin AO:n urheiluamiksen lähihoitajalinjalla Hanhela opiskelee nyt kolmatta vuotta.

– Urheiluamis on ollut loistava opiskelupaikka. Treenamisen suhteen saan aivan samat mahdollisuudet kuin urheilulukiossa, mutta valmistun myös ammattiin, eli mielestäni edut ovat täällä vielä paremmat.

Käytännössä Hanhela myös harjoittelee samalla Urhean kampuksella ja ryhmissä kuin Mäkelänrinteen urheilulukiolaiset. Urheiluamiksessakin opiskelijat saavat aamutunnit vapaaksi treenejä varten, sillä valmennus integroidaan osaksi opintojen työjärjestystä.

– Minulla on yhdeksät treenit viikossa, mutta toisinaan saatan jättää aamuharjoituksia väliin, jos koulussa on meneillään jotain erityistä, mikä vaatii läsnäoloa.

Urheiluamiksessa Hanhela saa hyödyntää myös urheilupsykologin palveluja.

– Meillä kiinnitetään paljon huomiota mentaalipuolen valmennukseen, jota on noin kerran, pari kuukaudessa.

Urheilusta on hyötyä opinnoissa

Stadin AO:n urheiluamiksessa opiskelijoille laaditaan henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOKS). Opettajien lisäksi tukena on urheilukoordinaattori.

– Minut yllätti Stadin AO:ssa se, kuinka hyvin yksilöt ja erilaiset opiskelutavat otetaan huomioon. Aluksi itselle sopivaa rytmiä piti vähän hakea, mutta nyt opiskelun ja urheilun yhdistäminen on jo helppoa. Tykkään siitä, että saan huolehtia asioista itsenäisesti.

Lähihoitajaopintoihin liittyvillä luennoilla Hanhela käy Stadin AO:n Hattulantien toimipaikassa. Käytännönläheinen ammatti on tuntunut oikealta valinnalta. Hanhela uskoo, että kilpaurheilusta on hyötyä myös sosiaali- ja terveysalalla.

– Judo on parantanut keskittymiskykyäni, josta on hyötyä myös lähihoitajan työssä. Harjoitus- ja kisamatkoilla kohtaan jatkuvasti uusia ihmisiä, mikä on helpottanut tiimeihin sulautumista opiskelu- ja työelämässä. Potilaiden kohtaaminen on aina tuntunut luontevalta.

Lue Hanhelan tulevaisuudensuunnitelmista ja urheiluamiksesta lisää verkkosivuillamme

Urheiluamis

Teksti: Sanna Wallenius