Koulutuksen resurssit puhututtivat vaalipaneelissa

14.03.2023

Uutisen kuva

Stadin ammatti- ja aikuisopiston Prinsessantien toimipaikassa elettiin kirkkaan aurinkoisena aamuna vaalitunnelmissa. Opiskelijat pääsivät auditoriossa osallistumaan eduskuntavaalipaneeliin, jonka järjestivät Helsingin kaupungin nuorisopalvelut, Helsingin poliittiset nuorisojärjestöt ja Prinsessantien toimipaikan opiskelijakunta.

Paneelin jäseninä oli poliittisten puolueiden nuoria eduskuntavaaliehdokkaita ja Helsingin poliittisten nuorisojärjestöjen aktiiveja. Vaalipaneelin vetäjänä toimi ravintola- ja catering-alan opiskelija Sami Nevalainen, joka on myös Stadin AO:n opiskelijakunnan hallituksen jäsen ja tutoropiskelija.

Vaalipaneeliin osallistuivat Taru Salovaara (Demarinuoret), Iina Ilmarinen (Liike Nyt Nuoret), Nina Miettinen (Vihreät nuoret), Nea Nättinen (Kokoomusopiskelijat), Samuel Rapinoja de Carvalho (Perussuomalainen Nuoriso) ja Eemeli Valli (Keskustanuoret). Paneeliin eivät kutsusta huolimatta osallistuneet Vasemmistonuoret, Kristillisdemokraattiset Nuoret eikä Svensk Ungdom i Helsingfors.

Kahdeksan kysymystä ja seitsemän väitettä

Paneelin kysymyksiä oli kerätty etukäteen opiskelijoilta, ja tilaisuudessa oli myös mahdollisuus yleisökysymyksille ja kommenteille. Panelistit vastasivat kukin vuorollaan kahdeksaan eri kysymykseen, jotka käsittelivät esimerkiksi koulutusta, työllisyyttä, hoitajapulaa, hammashoidon pitkiä jonoja, ulkomaista työvoimaa, ilmastokriisiä, taloutta, vihapuhetta ja kiusaamista sekä syrjintää.

Panelisteilla oli perinteisen paneelikeskustelun mukaisesti minuutti aikaa puheenvuoroa kohti, ja välillä oli mahdollista esittää myös kommentteja toisten panelistien puheisiin. Lisäksi panelisteille oli valmisteltu seitsemän eri väitettä, joihin heidän piti vastata näyttämällä kyllä- tai ei-lappua sekä esittää lyhyt perustelu vastaukselle.

Monessa vastauksessa panelistit nostivat esille koulutuksen resurssit. Niitä haluttiin suunnata erityisesti perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen. Ammattikoulutuksen arvostus ja perusrahoitus sekä työrauha opetukselle saivat myös monia mainintoja.

Yleisöpalautetta selkokielestä

Tilaisuudessa oli mukavan rento tunnelma ja yleisö kuunteli keskittyneenä. Sami Nevalaisen mielestä paneelissa käsitellyt aiheet olivat mielenkiintoisia ja sellaisia, joista hän keskustelee myös kavereidensa kanssa.

– Oli hyvä saada virallinen taho niitä kommentoimaan. Paneelissa oli kiinnostavaa keskustelua myös osallistujien kesken, Nevalainen kertoo.

Yleisöstä esitetty opiskelijan kommentti selkokielisyydestä sai merkittävää keskustelua aikaan. Opiskelija olisi toivonut hitaampaa ja ymmärrettävämpää puhetta panelisteilta. Stadin AO:n opiskelijoista lähes puolet puhuvat suomea toisena kielenään, joten palaute oli aiheellinen. Osallisuus ei toteudu, jos kaikki eivät ymmärrä mistä puhutaan.

Ammatillisten opiskelijoiden äänestysprosentti ja kiinnostus politiikkaa kohtaan mahdollisesti myös kasvaisi, mikäli politiikan kieli olisi helpommin lähestyttävää.

Tilaisuuden päätyttyä panelisteja oli mahdollista tavata vielä vapaamuotoisesti opiskelijoiden hyvinvointikahveilla.

Teksti: Marjatta Sassila, työvalmentaja