Koulumme, päiväkotimme ja oppilaitoksemme kiinnostavat kansainvälistä mediaa

22.09.2023

Uutisen kuva

Kuva: Essi Miettunen

Erilaiset kansainväliset ryhmät ja kansainvälinen media vierailevat yksiköissämme niin usein, että vierailujen voi sanoa olevan arkipäivää. Syyslukukausi on lähtenyt käyntiin tänäkin vuonna vauhdikkaasti.

– Yhteydenottoja on tullut pitkin kesää, ja olen järjestellyt syyskuulle vierailuja muun muassa amerikkalaisille, brittiläisille, itävaltalaisille, saksalaisille, japanilaisille, vietnamilaisille ja kiinalaisille ryhmille, kertoo kansainvälisten asioiden suunnittelija Marika Lahti.

Suomalaisen koulutuksen hyvä maine on tunnettu maailmalla. Yhdysvaltalainen dokumentintekijä David Arond vieraili syyskuussa viikon ajan yksiköissämme keräämässä materiaalia tv-dokumenttiinsa, jonka näkökulmana on "Suomi, maailman onnellisin kansa". Dokumentti esitetään myöhemmin amerikkalaisen julkisen palvelun televisioverkossa (PBS), joka tavoittaa viikoittain noin 65 miljoonaa katsojaa.

Tv-tuotantoryhmä kävi Vuosaaressa tutustumassa päiväkoti Kanavan toimintaan ja lähti reippaasti mukaan eskariryhmä Maininkien retkelle lähimetsään.


Tv-tiimi seurasi eskarilaisia Uutelan metsään. Kuva: Nina Dale

– Luonto on iso osa kaikkea ja meille olennainen toimintatapa. Tämä on lähtöisin henkilökunnan innostuksesta ja hyvästä sijainnista, päiväkodin varajohtaja Mats Andersson kuvaili.

Anderssonin lisäksi tv-haastatteluun Uutelan metsässä pääsi varhaiskasvatuksen opettaja Saska Lammila. Hänen johdollaan eskarilaiset etsivät metsästä erilaisia asioita ja kokoontuivat yhdessä Ystävyyden ympyrään. Päiväkoti Kanavan luontopainotteisuus kiinnostaa mediaa sekä Suomessa että ulkomailla. Kävijöitä on niin usein, ettei kaikkia meinata ehtiä ottamaan vastaan.


Mats Andersson antoi haastattelun metsässä. Kuva: Nina Dale

Lukiolaisten yhteishenki kosketti

Arizonalainen televisiotiimi tutustui lisäksi Kottby lågstadieskolan, Käpylän peruskoulun, Helsingin työväenopiston, Stadin AO:n ja Mäkelänrinteen lukion toimintaan. Mäkelänrinteessä he haastattelivat opiskelijoita sekä rehtori Vesa Vihervää erityisesti tavoitteellisen kilpaurheilun ja lukio-opintojen yhdistämisestä.


Rehtori Vesa Vihervä kertoi lukio-opinnoista Mäkelänrinteessä. Kuva: Essi Miettunen

– Opiskelijoiltamme vaaditaan kurinalaisuutta, jotta päivään saadaan mahtumaan kaikki treenit, lukio-opinnot sekä lepo, Vihervä kuvaili.

Dokumentaristi vaikuttui lukiolaisten yhteishengestä.

– Kaikilla on sama palo urheilemiseen. On hienoa, että täällä ei tarvitse valita oman lajin ja opintojen väliltä, opiskelijat totesivat haastattelussa.

Japanilaistoimittajat seurasivat opetusta

Latokartanon peruskoulussa vieraili puolestaan japanilaisten toimittajien ryhmä. Toimittajat työskentelevät eri medioille kuten Mainichi Shimbunille, Huffington Postille, Newsweekille, Jiji Pressille sekä Nikkan Kogyo Shimbunille.

Toimittajat jututtivat rehtori Teemu Lappalaista ja seurasivat yläkoulun oppituntia, joka käsitteli ilmastonmuutosta. Oppitunnin jälkeen toimittajat haastattelivat kahta ysiluokkalaista ja kolmea kasiluokkalaista näiden näkemyksistä ilmastonmuutokseen ja ympäristöasioihin sekä niiden käsittelyyn koulussa.


Japanilaistoimittajien ryhmä oppi Latokartanossa ilmastonmuutosasioiden opettamisesta. Kuva: Seda Altunbay

– Kerroin kaikille kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaisille oppilailleni vierailusta viikkoa aiemmin ja pyysin vapaaehtoisia. Oppilaat olivat äärimmäisen innoissaan siitä, että pääsivät puhumaan japanilaistoimittajien kanssa – osittain, koska he tykkäävät japanilaisesta kulttuurista ja kielestä – mutta myös, koska halusivat jakaa näkemyksensä tärkeästä asiasta suurelle yleisölle, kertoo vierailua Latokartanossa järjestellyt englannin lehtori Seda Altunbay.

Opettajana hän ilahtui suuresti huomatessaan vierailun aikana, miten oppilaiden itseluottamus englannin kielen puhumisessa vahvistui selvästi.

Japanilaistoimittajat pääsivät Latokartanossa nauttimaan myös suomalaisesta kouluruoasta, joka on yleinen kansainvälistä mediaa kiehtova aihe.