Tunnetko työkaverisi: Lukupiirien seremoniamestari

18.04.2024

Uutisen kuva

Kuva: Nina Dale

Kuka olen:

Anu Löyttyniemi, resurssiopettaja ja kehittäjäopettaja. Kasvatustieteiden maisteri, erityisalueina äidinkieli, kirjallisuus ja draama.

Mistä tulen:

Työskentelen Paloheinän ala-asteella, olen ollut siellä jo 20 vuotta virassa. Olen opettanut myös idän kouluissa, Kontulassa ja Vartiokylässä, ja ollut muutamia vuosia välissä Helsingin yliopistolla töissä. Olen hirveän utelias enkä pysy paikallani. Vuorotteluvapaalla työskentelin didaktikkona ja opettajana Norssissa ja Ranskalais-suomalaisessa koulussa. Olen ollut myös opetuskonsulttina virastossa pari vuotta. Monenlaista olen päässyt kokeilemaan, ja se on rikkaus.

Parasta työssäni:

Opetan koulussamme resurssiopettajana äidinkieltä ja kirjallisuutta ja vedän vapaavalintaista ilmaisun kurssia. Intohimoni työssä ovat lukupiirit. Parasta ovat lukeminen, kirjoittaminen ja kirjallisuus, jotka ruokkivat toisiaan. Ne pitäisi pitää yhdessä, jottei vain lueta yksin: yhteisöllisyys ja se, että saamme jakaa kokemuksia, kuuluu tähän. On tärkeää houkutella, vihjata ja vinkata hyvää lukemista salakavalasti. Oma innostuminen ja oma valinta ovat silti ratkaisevia lukemisessa, motivaation pitää tulla sisältä. Opettaja on avainroolissa, jottei kukaan valitsisi liian vaikeaa kirjaa. Kirjan saa myös jättää kesken.

Haastavinta työssäni:

Se, että nykyisin ollaan somessa ja keskittyminen on lyhentynyt. Oppilaiden pinna on aika lyhyt eikä mukavuusalueelta oikein päästä ulos. Haastavinta on se, etten voi kaataa motivaatiota ulkoapäin. On keksittävä keinot, miten motivaatiota luodaan sisäiseksi.

Intohimoni:

Olen kouluttautunut kirjallisuusterapiaohjaajaksi ja olen siitä hirveän innostunut. Minulla on omia aikuisten ryhmiä. Ne ovat turvallisia pieniä yhteisöjä, joissa jaetaan kaikkea elämästä. Asiat voivat liittyä esimerkiksi sisarussuhteisiin, lapsuuteen tai hylätyksi tulemisen kokemukseen ystävyydessä. Kun luemme ryhmässä pieniä tekstejä, jokainen valitsee, mihin suuntaan lähtee, ja kirjoittaa siitä. Mitään ei tarvitse jakaa, jos ei halua. Moni kuitenkin haluaa jakaa ja sanoo joitain sanoja tekstistä tai ajatuksia, joita heräsi. Sieltä tulee ihan mielettömiä juttuja! Joka kerta tuemme toisiamme. Annan tässä hyvinvointivinkin: tämä olisi mahtava työtapa opettajille, jotka uupuvat. Monet tekstit resonoivat koulumaailmaan. Kirjallisuusterapia sopisi myös nuorille ja erityisesti koulupudokkaille.


Anu kirjajulkkareissaan Aviador Kustannuksen tiloissa viime vuonna.

Mieleen jäänyt kommellus töissä:

Opettajan työssä tulee vuosien varrella paljon kommelluksia, ja oppilaat jäävät mieleen, sillä heidän kanssaan viettää pitkät tunnit päivästä. Erään entisen oppilaani tempauksia kutsun Ollin oppivuosiksi. Olli oli niin vilkas poika, ettei meinannut pysyä aina paikallaan. Kerran hän oli yllättävän rauhallinen, mutta ei seurannut lainkaan opetusta, ja pulpetinkansi oli raollaan. Hän lukikin kirjaa salaa pulpetistaan. Voiko opettaja olla vihainen, ei todellakaan! Kerran ollessamme luokan kanssa kirjamessuilla hän katosi eikä vastannut puhelimeen tai viesteihin. Odotimme ryhmän kanssa rauhallisina. Lopulta hän marssi paikalle iloisena jäätelö kädessään – oli löytänyt jätskikiskan. Vuosia myöhemmin Olli tuli koulullemme kevätjuhlaa seuraamaan. Hänestä oli tullut pitkä poika, joka kertoi opiskelevansa Tampereen teknillisessä korkeakoulussa.

Tätä ette tienneet minusta:

Olen vertaisliikunnan ohjaaja. Vertaisliikunnan ohjaaja voi mennä esim. senioritaloon vetämään kuntosaliharjoitteita tai kävelykierroksia. 

Mottoni:

Käytä kynää.

Suosittelen:

Aikuisille lasten ja nuorten kirjojen lukemista. Lastenkirjat ovat niin laadukkaita, että ne ovat ihan yhtä innostavia kuin aikuistenkirjat. Isäni toimi tässä minulle esimerkkinä: hän luki Sofian maailman, kun minä olin nuorena innostunut siitä. Lapsi kokee olevansa tärkeä, kun kiinnostuksen ja keskustelun aihe on yhteinen.

Tällä palstalla toimialamme työntekijät tulevat tutuiksi. Kenestä haluaisit lukea? Kenellä on kiehtova tausta, värikäs elämä tai parhaat jutut? Lähetä vinkkisi osoitteeseen: kasko.viestinta@hel.fi