Koillisen varhaiskasvatus järjestää ihastuttavia lukumessuja

23.04.2025

Uutisen kuva

Päiväkoti Toivon Susanne Rossinen ja Karoliina Merisalo hyödynsivät Tatu ja Patu -kirjojen materiaaleja. Kuva: Nina Dale

Koillisen alueen varhaiskasvatusyksiköt ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja järjestävät tänä keväänä kolmet lukumessut jakaakseen toisilleen tietoa ja ideoita lukutaidon vahvistamisesta. Ensimmäinen tapahtuma pidettiin Maatullin päiväkodissa, toinen Viikin kirjastossa ja kolmas nousee Malmin kirjastoon 13. toukokuuta kello 12.30-15.30.

Hiiriä oksilla

Päiväkotien henkilöstö esitteli Viikin kirjaston lukumessuilla toisilleen ja muille kirjastovierailijoille varhaiskasvatuksessa suunniteltuja ja käytettyjä lukuinnostuksen vahvistamisen keinoja, menetelmiä ja materiaaleja, jotka olivat hyvin idearikkaita.


Marja Rasmus ja Nina Lehmuskoski esittelivät Päiväkoti Kamomillan runopolkua.

Viikissä sijaitseva Päiväkoti Kamomilla oli rakentanut pihalleen Kirsi Kunnaksen satavuotisjuhlan kunniaksi toiminnallisen runopolun. Siihen kuului esimerkiksi Tiitiäisen satupuusta tuttu Kissa Krumeluu, jolle lapset olivat askarrelleet hiiriä puiden oksille. Polulla keitettiin myös Rouva Rosmariinin yrttikeittoa, johon lapset olivat askarrelleet ainesosia. Keittokattilan äärellä sai haistella myös aitoja yrttejä.

.– Kirsi Kunnaksen runoissa on taikaa. Lapset innostuvat niistä paljon ja muistavat tarinat heti kun niitä on pari kertaa luettu, kertoi Marja Rasmus ja esitteli taikakulkusia, joista vetämällä taivaalta satoi taikapölyä.

Osallistavaa paperiteatteria

Pihlajamäki-Kivikko-alueen varhaiskasvatusyksiköissä suomea opettava Rita Kandelin oli tuonut messuille japanilaisen Kamishibai-teatterin eli paperiteatterin. Hän oli kyhännyt teatterin kasaan pahvilaatikosta, näkkileipälaatikoista, tapetista, maalista ja kumiliimasta.


Rita Kandelin totesi, että lukemisessa tärkeää on määrä, mielekkyys ja osallisuus.

– Pienellä vaivalla saa lapset todella nauliintumaan tarinan äärelle katselemaan ja kuuntelemaan. Lapset osallistuvat myös itse: he piirtävät ja kertovat ja minä kirjaan ylös. Siitä syntyy tarina, jossa on alku ja loppu. He ovat aivan onnellisia, kun kuulevat oman osansa tarinassa, Kandelin kuvaili.

Hyppää Tatun ja Patun junaan!

Päiväkoti Toivo oli juhlistanut 16-vuotistaivaltaan Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatu ja Patu -kirjoilla, joiden tuttujen tarinoiden ympärille varhaiskasvattajat rakensivat lapsille toimintaa. Lapsiryhmät kiersivät latokartanolaisen päiväkotinsa eri pisteissä neljän päivän ajan.

– Eskarilaisia innostivat Tatun ja Patun oudot aakkoset. Pisteellä oli erilaista kirjaimiin tutustumista kuten muovailuvahaa, jonne sai painaa kirjaimia. Myös 4–5-vuotiaat tykkäsivät oman alkukirjaimen etsimisestä. Tämä sopi monelle ikä- ja kehitystasolle, Susanne Rossinen kertoi.

Päiväkotiin oli rakennettu punaisista muuttolaatikoista juna, joka oli tuttu Tatu ja Patu – kovaa menoa kiskoilla -kirjasta. Jokainen matkustaja sai tietysti junalipun, joka leimattiin. Päiväkodin aikuiset heittäytyivät tarinaan mukaan ja toivat ryhmänsä asemalle esimerkiksi junalaulua laulaen tai junan pillin vihellystä imitoiden. Yhdessä oli kuunneltu junan ääniä myös Youtubesta.


Varhaiskasvattajat rakensivat lukumessut Viikin kirjastoon.

Herra Hakkarainen yökylässä

Päiväkoti Satakielessä puolestaan seikkaili Mauri Kunnaksen kirjoista tuttu Herra Hakkarainen, joka yökyläili perheissä. Pehmolelu saapui 3–4-vuotiaiden koteihin mukanaan reppu, jossa oli suomeksi ja englanniksi kirjoitetut ohjeet toiveesta lukea lapselle viikonlopun aikana ja kirjoittaa ylös, mitä kaikkea perhe oli puuhaillut.


Essi Henrikssonin mukaan lapset kertoivat innoissaan siitä, mitä kaikkea Herra Hakkaraisen kanssa oli kotona touhuttu.

– Tämä on helppo tapa osallistaa vanhemmat ja saada perheet lukemaan yhdessä. Maanantaisin luimme päiväkodissa, mitä vanhemmat olivat kirjoittaneet ja lapset kertoivat myös itse. Herra Hakkarainen tuli lapsilta, sillä he puhuivat siitä syksyllä päivittäin – niinäkin päivinä, jolloin emme olleet lukeneet siitä. Niinpä päiväkotiin päätettiin hankkia Herra Hakkarainen -pehmolelu, Essi Henriksson muisteli ja kertoi, että tällä hetkellä lasten perheissä yökyläilee Tarina-kettu.

Lukumessujen tarkoituksena on jakaa tietoa ja intoa lukemisen ja lukutaidon vahvistamisen teoista varhaiskasvatuksessa. Lämpimästi tervetuloa toukokuussa kevään viimeisille lukumessuille Malmin kirjastoon osoitteeseen Ala-Malmintori 1.

Tällä viikolla vietetään myös valtakunnallista lukuviikkoa. Lukukeskus on julkaissut Lukuviikon nettisivuilla kaksi nuorten novellia sekä niihin liittyviä oppituntikysymyksiä ja kirjavinkkejä. Lukuviikon tehtäväpankissa on uusia tehtäväsisältöjä eri-ikäisille oppijoille. Materiaalit ovat vapaasti hyödynnettävissä opetuksessa.

Antoisaa lukuviikkoa ja lukemisen iloa kaikille!


Päiväkoti Pehtoorissa vietettiin sadan kirjan juhlaa.


Auringonkukka-Leskenlehdessä oli harjoitettu sadutusta.


Kissankello-Pehtoorissa seikkaili Pikku toukka Paksulainen.


Viikin kirjastossa on leikkimään ja lukemaan houkutteleva lastenosasto.