Helsinginkadun filharmonikot 80 vuotta: Juhlakonsertti toukokuussa
22.04.2025

Kuva: Jussi Helttunen
Valokeilat suuntaavat säteensä kohti orkesteria. Yleisö vaimenee. Kun kapellimestari nostaa tahtipuikon ilmaan, tunnelma tiivistyy entisestään. Jännityksen ja odotuksen väreilyn voi aistia ilmassa.
Tällaista kutkuttavaa tunnelmaa on luvassa, kun noin 200 esiintyjän joukko nousee lavalle lauantaina 24. toukokuuta Musiikkitalossa. Kyseessä on Helsinginkadun Firharmonikkojen 80-vuotisjuhla. Esiintymässä ovat Helsinginkadun Filharmonikkojen lisäksi Helsingin filharmoninen kuoro, Kallion kantaattikuoro ja neljä eturivin laulusolistia: Silja Aalto, Maiju Vaahtoluoto, Tuomas Miettola ja Timo Riihonen. Kuorojen valmennuksesta vastaa Tommi Niskala, ja orkesterin konserttimestarina toimii Laura Lintula.
Helsinginkadun Filharmonikkojen kapellimestari ja taiteellinen johtaja Veli-Antti Koivuranta nousee orkesterinsa kanssa Musiikkitalon lavalle luottavaisin mielin.
– Olemme harjoitelleet paljon taitavalla ja motivoituneella joukollamme. Minun on helppo luottaa siihen, että se mitä orkesterille tahtipuikollani näytän, toteutuu.
Koivurannan jännitys alkaa jo ennen kuin hän kapuaa yleisön eteen. Konserttipäivän aamuna hän alkaa sulkea muuta maailmaa pois ympäriltään.
– Jos joku sanoo minulle jotain, saatan olla unohtanut sen muutaman sekunnin päästä. Niin kokonaisvaltaisesti suuntaan keskittymiseni illan h-hetkeen.
Musiikki luo iloa ja rauhaa
Vuonna 1945 Helsingin työnväenopistossa perustettiin kurssi nimeltä orkesterikerho. Kerhosta kasvoi orkesteri, joka nykyään tunnetaan Helsinginkadun Filharmonikkoina. Nykyisellä nimellä orkesteri on toiminut 1990-luvun alusta alkaen.
Kerhosta on kasvanut monipuolinen sinfoniaorkesteri, jonka riveissä opiskelee tällä hetkellä lukuvuosittain noin sata orkesterimusiikin harrastajaa. Koivuranta on toiminut orkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 2003 lähtien.
– Kun aloitin, kurssilla oli 15 opiskelijaa. Tällä hetkellä orkesterissa on lähes joka periodissa noin 60–70 soittajaa. Harrastajaorkesteriksi Suomessa olemme kasvaneet parissa kymmenessä vuodessa harvinaisen paljon.
Helsingin työväenopiston sinfoniaorkesterin ohjelmisto koostuu ammattitason teoksista klassismin tyylikaudesta nykypäivään. Orkesteri konsertoi neljällä eri ohjelmalla vuosittain.
Helsinginkadun Filharmonikot esiintyy niin työväenopiston tapahtumissa kuin sen ulkopuolellakin tehden yhteistyötä maan johtavien kuorojen ja solistien kanssa.
Koivuranta kertoo, ettei ole sattumaa, että orkesteri perustettiin vuonna 1945 juuri sotien jälkeen. Myös maailmalla on perustettu samoihin aikoihin monia huippuorkestereita. Raskaiden sotavuosien jälkeen kaivattiin jotain, mikä luo mielen tasapainoa sekä iloa ja yhteisöllisyyttä.
– Samalla tavalla haluamme luoda hyvää mieltä maailman myllerrysten keskelle. Haluamme tuottaa iloa yleisölle ja myös itsellemme. Yhteissoitto on hyvinvointiteko, sillä ilo tarttuu.
Kipinä soittamiseen syttyi uudelleen
Kristiina Miettinen on yksi orkesterin pisimpään mukana olleista soittajista. Kakkosviulisti on ollut mukana orkesterissa jo yli 25 vuotta.
Lapsesta lähtien viulu selässä soittotunneille kulkenut Miettinen jätti harrastuksensa lukioikäisenä. Helsingin työväenopiston kurssin myötä soittointo palasi. Soittaminen on vastapainoa haastavalle työlle, jossa Miettinen antaa paljon itsestään.
– Soittaminen tyhjentää pään. Homma vaatii niin tiivistä keskittymistä, etteivät ajatukset voi samalla harhailla kauppalistaan.
Sosiaalinen puoli on tärkeä osa harrastusta. Vuosien varrella orkesterista on hitsautunut tiivis porukka, joka tapaa toisiaan joka tiistai kolmen tunnin harjoitusten ajan. Joitakin kertoja vuodessa on myös pidemmät lauantaiharjoitukset. Väsymys haihtuu, kun näkee tutut kasvot.
– Vaikka olemme soittaneet vuosia yhdessä, emme välttämättä tiedä toistemme ammatteja. Taustalla tai titteleillä ei ole väliä, kun olemme samalla asialla.
Helsinginkadun Filharmonikkoihin otetaan vuosittain mukaan innokkaita ja taitavia aikuisikäisiä orkesterimusiikin opiskelijoita. Kaikilla soittajilla on jonkinlainen soittotausta. Mukaan pääsee syksyisin ja keväisin järjestettävän koesoiton kautta.
– Kannustan herättämään lapsuusajan soittoharrastusta uudelleen henkiin. Vaikka taidot olisivat hieman ruosteessa, ne muistuvat mieleen kuin pyörällä ajo.
Ensimmäistä kertaa Musiikkitalossa
Orkesterin 80-vuotisen historian yksi merkittävimmistä esiintymisistä koittaa toukokuussa, kun se esiintyy ensimmäistä kertaa Musiikkitalossa. Konsertissa kuullaan Einojuhani Rautavaaraa ja Ludwig van Beethovenia.
Miettinen kertoo, että Beethovenin tunnettu 9. sinfonia ”Oodi ilolle” on työläs kakkosviulistille, sillä soitettavaa on paljon. Hän odottaa innoissaan esiintymistä yhteistyössä kahden kuoron ja neljän solistin kanssa.
– Meistä lähtee paljon ääntä. Tunnelma tulee olemaan hieno. Parasta on se, kun musiikin voima resonoi koko kehossa.
Teksti: Eveliina Lauhio
Helsinginkadun Filharmonikkojen juhlakonserttiin voi ostaa liput Musiikkitalon lipunmyynnistä: Helsinginkadun Filharmonikot 80 vuotta – Oodi ilolle - Musiikkitalo
Lisätietoa konsertista: Ilmonet - Kurssi - H252228. Helsinginkadun Filharmonikot 80 vuotta - "Oodi ilolle"
Uutiskirjeen uusimmat jutut:
- Tervetuloa viettämään kesää Helsingin leikkipuistoihin!
- Pyöräilykausi on täällä taas: Hyödynnä kaupunkipyöräetu ja polkupyöräetu
- Koillisen varhaiskasvatus järjestää ihastuttavia lukumessuja
- Stadin AO:lle OKKA-sertifikaatti: "Teemme sitoutuneesti työtä kestävän tulevaisuuden eteen"
- Henkilöstömme oma saari Iso Iiluoto houkuttelee virkistymään
- Tunnetko työkaverisi: Ultrajuokseva hyväntekijä
- Helsinginkadun filharmonikot 80 vuotta: Juhlakonsertti toukokuussa
- Se bilderna från Helsingfors första danstävlingar för svenskspråkiga lågstadieelever
- Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri tarjoaa 140 maksutonta opastusta