Varhaiskasvatuksen opettajien ulkomailta rekrytointi laajenee
28.05.2025

Kuva: Maija Astikainen
Varhaiskasvatuksen tehtävien hakijamäärät ovat nousseet viime vuosina. Henkilöstötilanne on kuitenkin edelleen haastava korkeakoulutettujen ammattilaisten osalta niin Helsingissä kuin valtakunnallisellakin tasolla. Yksi toimenpiteistä, joilla Helsinki ratkoo haastetta, on korkeakoulutettujen varhaiskasvatuksen opettajien ulkomailta rekrytointi.
Uudet opettajat aloittavat työt Helsingin suomenkielisissä päiväkodeissa tammikuussa 2026.
Suomen kieli ja kulttuuri tutuksi
Prosessiin valitut 20 varhaiskasvatuksen opettajaa ovat aloittaneet Espanjassa lähtömaakoulutuksen, joka valmentaa työskentelyyn helsinkiläisissä päiväkodeissa.
Opettajat opiskelevat suomen kieltä yhdeksän kuukauden ajan. Lähtömaakoulutukseen kuuluu myös muita sisältöjä, kuten suomalaisen varhaiskasvatuksen ja työelämän erityispiirteet.
– Rekrytointiprosessi oli selkeä ja suoraviivainen, mikä auttoi jo paljon, kertoo koulutukseen valittu Alvaro.
– Kurssin alussa suomen kielen monimutkaisuus pelotti hieman, mutta nyt, kun opintoja on takana muutama viikko, näen sen enemmänkin hienona haasteena!
Vapaaehtoiset päiväkodit mukana
Koulutusjakso tähtää opettajien työllistymiseen päiväkoteihin eri puolille Helsinkiä. Mukana on 12 vapaaehtoista yksikköä, jotka sijoittuvat kaikille Helsingin varhaiskasvatusalueille.
Vuonna 2024 toteutettiin ulkomailta rekrytoinnin pilotti ruotsinkieliseen varhaiskasvatukseen. Pilotin kokemukset olivat positiivisia niin uusien opettajien, heidän työpariensa kuin päiväkodin johtajienkin näkökulmasta.
Opettajien ammatillinen osaaminen on todettu vahvaksi ja ruotsin kieli sujuvaksi lasten kanssa toimiessa. Opettajat itse ovat viihtyneet työssään.
Kokemusten pohjalta moni suomenkielinen päiväkoti onkin uskaltanut lähteä innolla mukaan uudelle rekrytointikierrokselle.
– Kuulin kokeilusta hyvää jo työskennellessäni päiväkodin johtajana ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa, kertoo Itä-Helsingissä sijaitsevan varhaiskasvatusyksikkö Humikkala-Viekon johtaja Pamela Valtonen.
– Ajattelin, että tämä on hyvä mahdollisuus löytää koulutettuja opettajia, joita yksikössämme kaivataan.
Ulkomailta rekrytointi on ollut Valtosen mukaan opettavainen kokemus myös esihenkilön näkökulmasta.
– Kokemus on haastanut omaa osaamistani rekrytoivana esihenkilönä, ja olen oppinut rekrytoinnista paljon uutta. Olemme jo nyt moninainen työyhteisö ja toivomme uusiltakin opettajilta, että he tuovat yksikköömme paitsi omaa osaamistaan ja ammattitaitoa, myös uusia näkemyksiä.
Vahvaa ammatillista osaamista
Valtosen mukaan kasvatuksen ja koulutuksen HR:n tekemä kattava taustatyö vakuutti päiväkodin johtajat siitä, että mukaan lähteminen kannattaa.
Espanjalainen varhaiskasvatuksen opettajan tutkinto vastaa suurilta osin Suomen koulutusvaatimuksia. Uusilla opettajilla on vahva pedagoginen osaaminen, mikä ilahduttaa päiväkodin johtajia.
– Kaikki haastatteluun valitut olivat päteviä opettajia, ja monella hakijalla oli myös kattavasti lisäkoulutusta tai jopa maisterin tutkinto. Meidät vakuutti myös se, että Espanjassa arvostetaan suomalaista varhaiskasvatusta ja koulutusjärjestelmää, Valtonen kertoo.
Oppimista omaan tahtiin
Prosessiin valitut varhaiskasvatuksen opettajat kehuvat suomalaista pedagogiikkaa ja helsinkiläistä elämäntapaa.
–Suomi on ollut minulle ammatillinen esikuva siitä asti, kun opiskelin Madridin yliopiston kasvatustieteellisessä tiedekunnassa, varhaiskasvatuksen opettaja Alvaro sanoo.
Toinen prosessiin valittu opettaja Erika ihastui Suomeen opiskelijavaihdossa yliopistoaikana. Kun Suomessa työskentelevä ystävä lähetti hänelle Helsingin kaupungin työpaikkailmoituksen, Erika näki tilaisuutensa tulleen.
– Helsinki ei ole niin kiireinen, vaan siellä oleminen tuntui rentouttavalta – kodilta, Erika miettii.
Kiireettömyys näkyy Erikan mukaan myös koulutuksen maailmassa.
– Suomessa lapsen tarpeita kunnioitetaan ja jokaisen yksilöllinen oppimisen rytmi otetaan huomioon.
Jatko jo selvillä
Helsinki kehittää jatkuvasti erilaisia toimenpiteitä, jotta uusilla opettajilla olisi mahdollisimman hyvä työn aloitus. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala valmentaa varhaiskasvatuksen esihenkilöitä ja työntekijöitä kielitietoisessa työskentelyssä sekä moninaisuuden johtamisessa kaupunkitasoisten työyhteisöjen kieliperiaatteiden mukaisesti. Rekrytointiprosessiin kuuluu aina Suomessa jatkuva kielikoulutus sekä asettautumisen tuki. Opettajia autetaan asunnon löytämisessä sekä erilaisissa viranomaisasioissa.
Helsinki aloittaa suomenkieliseen varhaiskasvatukseen toisen ulkomailta rekrytoinnin projektin syksyllä 2025. Tarkoituksena on rekrytoida noin 20 opettajaa, jotka aloittavat työt päiväkodeissa elokuussa 2026.
Suomen kuusi suurinta kaupunkia tavoittelevat noin 8000 uuden korkeakoulutetun varhaiskasvatuksen työntekijän rekrytoimista vuoteen 2032 mennessä.
Uusia korkeakoulutettuja tavoitellaan lisäksi korkeakoulujen aloituspaikkoja lisäämällä, tilauskoulutusmallin rakentamisella varhaiskasvatuksen työntekijöille, työnvälitystä kehittämällä ja varhaiskasvatuksen sosionomien työnkuvaa kehittämällä.
Uutiskirjeen uusimmat jutut:
- Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot -visio ohjannut työtämme nyt vuoden verran
- Mistä sinut löytää vapaa-ajalla, Ville Raatikainen?
- Helsinki vahvistaa onnistumisen kulttuuria ja hyvinvointia lukioissa
- Alla är välkomna till den svenskspråkiga lekparksverksamheten – oberoende av språk
- Oppimisen tuki uudistuu – näin kouluissamme valmistaudutaan muutoksiin
- Tunnetko työkaverisi: Musiikin monitaituri
- Varhaiskasvatuksen opettajien ulkomailta rekrytointi laajenee
- Arbis ger en svensk start för invandrade
- Filippiiniläiset lähihoitajaopiskelijat edistyvät vauhdilla Stadin AO:ssa
- Toimialajohtaja ja apulaispormestari videolla: "Hyvää ja rentouttavaa kesää!"