Varhaiskasvatuksen henkilöstö: "Tunsin, että minua on kuultu"

14.12.2023

Uutisen kuva

Kuva: Adobe Stock

Millaiset asiat mietityttävät henkilöstöä päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja leikkipuistoissa? Entä millaiset asiat tuovat työntekijöiden päiviin iloa? Miten minut kohdataan työntekijänä yksikössäni? Henkilöstö pääsi kertomaan ajatuksistaan, kun varhaiskasvatusjohtaja Miia Kemppi ja varhaiskasvatuksen aluepäälliköt järjestivät ensimmäisen Mitä meille kuuluu -kierroksen.  

– Minulla on nyt takana ensimmäinen vuosi täällä Helsingissä. Kohtaamisia varhaiskasvatuksen työntekijöiden kanssa on ollut jonkin verran, mutta minulle yhteiset kohtaamiset ovat tärkeitä ja koen, että niitä tarvitaan ehdottomasti lisää. Tavoitteeni on, että ne vakiintuvat rakenteisiimme. Tästä tarpeesta syntyi idea Mitä meille kuuluu -kierrokseen, Kemppi kertoo. 

Teamsissa järjestettyihin tilaisuuksiin osallistui paljon henkilöstöä. Tilaisuudet pidettiin alueellisesti, jotta niiden aikana oli mahdollisuus syventyä omaa aluetta koskeviin ajankohtaisiin teemoihin.

Keskusteluissa käytiin aluksi läpi työntekijöiden ennakkoon lähettämiä kysymyksiä ja nostoja arjestaan. Osaan kysymyksistä saatiin vastaus jo tilaisuuksissa, ja muihinkin kysymyksiin vastataan. Aluepäälliköt käyvät ennakkokysymykset läpi huolellisesti ja ne työntekijät, jotka olisivat kiinnostuneita osallistumaan ennakkokysymysten teemojen käsittelyyn ja jatkokeskustelujen teemojen suunnitteluun, pyydetään ilolla ilmoittautumaan omalle aluepäällikölleen.

– Olisi hienoa saada työntekijöiden ääntä mukaan jatkoa mietittäessä. Keskustelutilaisuudet jatkuvat ensi vuonna, ja niistä tiedotetaan alkuvuonna, Kemppi sanoo.

Vaikeatkin teemat puhututtivat

Tilaisuudet saivat kiitosta henkilöstöltä. Osallistujat kokivat, että ne olivat hyödyllisiä ja että niihin oli helppo osallistua. Tunnelma oli rauhallinen, avoin ja toisia kunnioittava.

– Tunsin, että minua on kuultu, eräs työntekijä kiitteli palautteessaan.

– Tykkäsin. Ja tätä pystyi kuuntelemaan kuulokkeilla, vaikka oli nukkarissa, sanoi toinen.

Työntekijät jakoivat hyviä käytänteitä toisilleen, kertoivat onnistumisista ja nostivat avoimesti esiin myös huolia. Keskustelua herättivät muun muassa henkilöstön pitovoima, palkkaus sekä henkilöstöedut, työssä jaksaminen, mahdollisuudet kehittyä työssä, työrauha, tuen resurssit ja tilamitoitukset.  

Aikaa keskustelulle tarvitaan

Osallistujien palautteissa korostui toive siitä, että yhteisiä kohtaamisia ja keskustelua olisi lisää ja vastaavia tilaisuuksia järjestettäisiin säännöllisesti. Johtajia toivottiin myös mukaan seuraamaan yksiköiden arkea. Tähän Kemppi ja aluepäälliköt tarttuivatkin heti ja ovat sopineet keväällä kiertävänsä alueillaan.  

Palautteissa ehdotettiin myös omia tilaisuuksia leikkipuistojen työntekijöille. Kemppi esitti toiveen yksiköille jatkaa yhteisiä keskusteluja muun muassa työntekijöiden kokemuksista työyhteisön jäseninä sekä siitä, kuinka voimme kohdata toinen toisemme myönteisesti päivittäisessä arjessamme.  

Miten osallisuus toteutuu arjessasi?  

Mitä meille kuuluu -tilaisuudet edistävät vuorovaikutteisuutta ja sitä, että työntekijät tulevat kuulluiksi. Osallisuuden kokemuksen kannalta arki on myös keskiössä.

Jokainen tilaisuus loppui pohdiskeluun siitä, miten osallisuus toteutuu päivittäisessä arjessa. On tärkeää, että jokainen työntekijä tulee nähdyksi ja kohdatuksi, häneen suhtaudutaan myönteisesti ja hän voi kokea olevansa tärkeä osa työyhteisöä. Jokainen meistä voi myös vaikuttaa siihen. Toimialan osallisuussuunnitelmakin tähtää arjen osallisuuden vahvistamiseen.

– Tunne osallisuudesta ja työyhteisöön kuulumisesta ei vaadi edes erillistä määrärahaa, kuten eräs keskustelutilaisuuteen osallistunut työntekijä kommentoi. Hieno huomio ja muistutus meille kaikille siitä, että voimme jokainen omalta osaltamme vaikuttaa siihen, minkälaisen tunteen toinen toisellemme välitämme työpäivinämme, toteavat vuorovaikutusasiantuntijat Silja Lindblad ja Anniina Riikonen.

Fiilari-henkilöstökyselyn tulosten mukaan varhaiskasvatuksessa erityisenä vahvuutena nousee juuri nähdyksi ja hyväksytyksi tuleminen työyhteisössä (94%).

– Suurkiitos siitä teille kaikille! Tästä on ilo ja hyvä jatkaa yhteisiä tapaamisiamme, Miia Kemppi hymyilee.