Varhaiskasvatuksen ammattitermistö avautuu kielikoulutuksessa

09.12.2019

Uutisen kuva

Maahanmuuttajataustaisille varhaiskasvatuksen opettajille on käynnistynyt ammattiin liittyvä kielikoulutus, sillä monet kaipaavat ammattisanaston ja -termistön soveltamiseen lisää työvälineitä. 

Päiväkodeissa työskentelevien varhaiskasvatuksen opettajien työnkuvaan kuuluu muun muassa viikkokirjeiden kirjoittamista, nelivuotiaan lapsen laajan 4-vuotistarkastuksen lomakkeen laadintaa yhdessä vanhempien kanssa sekä varhaiskasvatussuunnitelmien kirjoittamista. 

Yksi tärkeimmistä kirjoitustöistä on varhaiskaskasvatussuunnitelman laatiminen. Vasun avulla asetetaan tavoitteet ja sovitaan yhdessä siitä, miten kunkin lapsen yksilöllistä kehitystä, oppimista ja hyvinvointia edistetään suunnitelmallisesti.

Kurssilta apua vasun kirjoittamiseen

Varhaiskasvatussuunnitelman (vasu) pedagogisten tavoitteiden kirjaaminen yhdessä vanhempien kanssa vaatii opettajalta hyvää ammattialan termistön ja ammattikielen hallintaa. Kurssi on luotu juuri tähän tarpeeseen. 

”Jokainen varhaiskasvatusyksikkö laatii vuosittain oman toimintasuunnitelmansa, joka perustuu Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmaan. Tätä kirjallista tuotosta on myös tarkoitus avata kurssilla erityisesti termien osalta." kertoo kurssin suunnittelusta vastaava projektisuunnittelija Lotta Myyry

”Opiskelijat kurssille valittiin ilmoittautumisjärjestyksessä. Alkukartoituksen, haastattelun ja kirjallisen tehtävän perusteella on luotu pilottikurssi, joka kestää 10 iltapäivää. Koulutuksen ajaksi päiväkotiin on mahdollista hankkia sijaiset kurssilaisille.”

Samat haasteet yhdistävät kurssilaisia

Moni kurssilaisista kokee haasteeksi sen, että vaikka suullinen kielitaito on hyvä, on aivan eri asia kirjoittaa selkeää tekstiä ammattikielellä. 

”Tällaista kurssia olen juuri kaivannut. Olen pyytänyt tällaista kurssia kehityskeskustelussa esimiehen kanssa.” kertoo 20 vuotta opettajana Virossa työskennellyt Natali, nyt neljättä vuotta helsinkiläisessä päiväkodissa työskentelevä opettaja. 

”Olen työskennellyt ammattikoulussa, ammattikorkeakoulussa ja yliopistossa Virossa. Tulin opiskelemaan Steiner-pedagogiikkaa Suomeen ja nyt työskentelen päiväkodissa opettajana” kertoo Heldi. ”Lapsenlapseni kehotti minua menemään päiväkotiin opettajaksi, koska olen ollut opettaja jo muilla asteilla” Heldi sanoo nauraen.

Ammatillisen työkielen koulutuksen opettajana toimii Nelli Karkkunen Stadin ammatti-ja aikuisopistosta. ”Kurssilla on todella hyvä fiilis. Kaikilla kurssilaisilla on sama tavoite ja samat tarpeet terminologian, kielen ja sanaston oppimiseen. Oppilaat ovat innokkaita ja koko kurssin aika käytetään todella hyvin hyödyksi” toteaa Karkkunen.

”Kurssi on todella hyvä! Meillä kaikilla on samoja haasteita kielen kanssa omassa työssä. Olemme kaikki eri päiväkodeista ja on hienoa tavata toisia opettajia kurssilla. Odotamme jo innolla jatkokurssia!” kertovat Piret ja Svetlana.

Kielikoulutus on osa Opetushallituksen rahoittamaa Osaaminen käyttöön Suomessa -hanketta sekä Maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelmaa (Make). 


Teksti ja kuvat: Jaana Siljander