Uskalla puhua ja puuttua – opi groomingista verkossa
02.09.2022

Kuva: Adobe Stock
Mitä tarkoittaa grooming? Mitä ovat digiturvataidot? Miksi on tärkeää, että lapset ja nuoret oppivat digiturvataitoja? Esimerkiksi näihin kysymyksiin vastaa uusi Uskalla puhua ja puuttua -verkkokoulutus, joka antaa tiiviissä paketissa perustiedot lapsiin ja nuoriin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisystä ja grooming-ilmiöstä.
Kurssi sopii erityisesti perusopetuksen opettajille ja muille perusopetuksen työntekijöille, mutta siitä hyötyvät myös muut aiheesta tietoa kaipaavat kasvatusalan ammattilaiset.
Tieto auttaa toimimaan
Grooming eli lapsen houkuttelu seksuaalisiin tarkoituksiin on kasvava ilmiö, ja nuorten lisäksi entistä pienemmät lapset kohtaavat houkuttelua verkossa. Aiheesta löytyy runsaasti materiaalia, mutta tiedon etsiminen eri verkkosivuilta ja aihepiirin hahmottaminen nopeasti voi olla hankalaa. Opettajien ja muiden perusopetuksen työntekijöiden tueksi haluttiinkin tehdä verkkokurssi, josta saisi nopeasti perustiedot aiheesta.
– Kun on tietoa aiheesta, se auttaa toimimaan hankalimmissa tilanteissa, esimerkiksi silloin, jos lapsi tulee kertomaan kohtaamastaan seksuaaliväkivallasta, kertoo kurssia mukana tekemässä olleen Suojellaan lapsia ry:n kehityspsykologian asiantuntija Katariina Leivo.
– Seksuaaliväkivalta on yleisempää kuin mitä saattaisi ajatella. Tilastot puhuvat sen puolesta, että jokaisessa koulussa on lapsia, jotka kohtaavat seksuaaliväkivaltaa. Aihe voi tuntua inhottavalta, mutta meillä aikuisilla on vastuu siitä, että pystymme tutustumaan ilmiöön ja osaamme tilanteen tullen toimia, Leivo toteaa.
Myös Helsingin kaupungin oppilaiden hyvinvointipäällikkö Vesa Nevalainen pitää tärkeänä, että Kaskon työntekijät tietävät grooming-ilmiön olemassaolon ja osaavat puuttua tarvittaessa.
– Kannustan opettajia, koulunkäyntiavustajia ja opiskeluhuollon työntekijöitä tutustumaan kurssiin ja hankkimaan tietoa aiheesta.
Lapset ja nuoret toivovat aikuisilta avointa puhetta
Asiantuntija Eveliina Karhu Pelastakaa Lapset ry:stä oli myös mukana kurssin teossa. Hän nostaa esiin lasten ja nuorten näkökulman.
– Lapset ja nuoret ovat tuoneet esiin, että kun ammattilainen on ottanut groomingin puheeksi tai kysynyt aiheesta, he ovat kertoneet omista grooming-kokemuksistaan. Tämä on merkittävää, sillä harva lapsi tai nuori kertoo kokemastaan aikuiselle.
– On tarpeen puhua netin vaaroista avoimemmin ja pyrkiä ymmärtämään, miten suuri ongelma grooming on, Karhu jatkaa.
Kuvassa Eveliina Karhu Pelastakaa Lapset ry:stä. Kuva: Sampsa Huttunen
Opiskelua omaan tahtiin Oppivassa
Kurssi koostuu kahdesta moduulista. Oispa joku jolle puhua -moduuli johdattaa aiheeseen ja Kiva aikuinen ei pyydä nudekuvia -moduuli syventää tietoutta käytännönläheisesti. Moduulit kestävät noin 20–25 minuuttia, ja ne sisältävät monipuolista materiaalia, tietoa, videoita ja pieniä tehtäviä sekä vinkkejä lisämateriaaleihin. Verkkokurssin suunnitteli ja toteutti Otava Oppimisen palvelut.
– Aihe on tärkeä, joten tavoitteenamme oli tehdä itseopiskelumoduuleista opettajille helposti lähestyttävä niin, että ihan jokaisen opettajan olisi helppo tarttua niihin, vaikka aihe onkin vaikea ja herättää monenlaisia tunteita. Tavoitteena oli antaa opettajille konkreettisia välineitä toimia, lisätä luottamusta omiin taitoihin ja sitä kautta rohkeutta puuttua asioihin, kertoo tuottaja Johanna Oris Otavalta.
Kurssi löytyy Oppiva-alustalta, joka on verkkoalusta kaupungin henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Alusta mahdollistaa sen, että moduulit voi opiskella pienissä paloissa silloin, kun itselle sopii. Opiskelu onnistuu tietokonetta tai mobiililaitetta käyttäen.
Opettajien näkökulma keskiössä
Kurssin sisältöä ovat olleet tekemässä Eveliina Karhun ja Katariina Leivon lisäksi auttavien puhelimien ja digitaalisten palveluiden päällikkö Tatjana Pajamäki Mannerheimin Lastensuojeluliitosta ja toiminnanjohtaja, erityisasiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen Suojellaan lapsia ry:stä. Mukana olleet asiantuntijat esiintyvät myös kurssin videoilla.
– On hienoa, että saimme kurssin tekemiseen mukaan aiheen huippuasiantuntijoita ja siten ajantasaisinta tietoa työntekijöillemme, Nevalainen iloitsee.
Kurssin sisältöä hahmoteltaessa keskityttiin asiantuntijoiden kanssa erityisesti siihen, millaista tietoa opettajat tarvitsevat aiheesta.
Kurssilla käsitellään esimerkiksi sitä, mikä on opettajan rooli ja mihin se päättyy, mitä opettaja voi työssään tehdä, jotta lapset ja nuoret saavat valmiuksia verkossa toimimiseen ja miten koulun työntekijän on hyvä toimia, jos kohtaa häirintää kokeneen lapsen tai nuoren.
– Se, että emme ajattele asiaa tai puhu asiasta, palvelee vain tekijöitä. Tällöin he pystyvät jatkamaan toimintaansa. On tärkeää, että saamme rikottua aiheen ympärillä vallitsevan hiljaisuuden, toteaa Leivo.
Kuvassa Nina Vaaranen-Valkonen ja Katariina Leivo Suojellaan lapsia ry:stä. Kuva: Sampsa Huttunen
Lisätietoja
Uskalla puhua ja puuttua -kurssi Oppivassa
Oppivan käytön tuki: kasko.koulutus@hel.fi
Materiaali on tuotettu Opetushallituksen rahoittamassa Turvallisesti mediassa ja maailmalla - lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten ehkäisy (ml. grooming) -hankkeessa. Yhteistyökumppaneina ovat olleet Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, Mannerheimin Lastensuojeluliitto, Pelastakaa Lapset ry sekä Suojellaan lapsia ry. Verkkokurssin on tuottanut Otava Oppimisen palvelut. Kurssi on julkaistu myös valtakunnallisesti käytettäväksi aoe.fi-palvelussa.
Uutiskirjeen uusimmat jutut:
- Tervetuloa viettämään kesää Helsingin leikkipuistoihin!
- Pyöräilykausi on täällä taas: Hyödynnä kaupunkipyöräetu ja polkupyöräetu
- Koillisen varhaiskasvatus järjestää ihastuttavia lukumessuja
- Stadin AO:lle OKKA-sertifikaatti: "Teemme sitoutuneesti työtä kestävän tulevaisuuden eteen"
- Henkilöstömme oma saari Iso Iiluoto houkuttelee virkistymään
- Tunnetko työkaverisi: Ultrajuokseva hyväntekijä
- Helsinginkadun filharmonikot 80 vuotta: Juhlakonsertti toukokuussa
- Se bilderna från Helsingfors första danstävlingar för svenskspråkiga lågstadieelever
- Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri tarjoaa 140 maksutonta opastusta