Työntekijöidemme turvallisuus on tärkeää – huolehdimme työturvallisuudesta yhdessä

20.03.2025

Uutisen kuva

Kuvitus: Lille Santanen

Erilaisten uhka- ja väkivaltatilanteiden määrä on kasvanut kaupungin toiminnoissa ja palveluissa vuosien ajan. Asia käy ilmi esimerkiksi Kunta10-tutkimuksesta, Fiilari-kyselystä sekä työsuojelupakkiin tulleista ilmoituksista. Tilanteet ovat erilaisia ja moninaisia riippuen siitä, mistä toimialasta tai palvelusta on kyse. Yleinen trendi on kuitenkin ollut nouseva.

– Meille työntekijöiden turvallisuus on ehdottoman tärkeää, ja kaupungilla on nollatoleranssi väkivaltaa ja uhkatilanteita kohtaan. Haluamme olla työpaikka, johon kaikkien on hyvä tulla ja jossa kaikkien on hyvä olla, sanoo kaupungin henkilöstöjohtaja Petri Lumijärvi.

Oikeus turvalliseen työympäristöön

Työntekijöihimme kohdistuvat uhka- ja väkivaltatilanteet voivat ilmetä esimerkiksi uhkaavana käytöksenä, ahdisteluna ja pelotteluna tai fyysisenä väkivaltana, kuten tönimisenä, lyömisenä ja potkimisena. Osa tilanteista liittyy esimerkiksi päiväkotilasten tai muistisairaan potilaan käyttäytymiseen.

On tärkeää, että henkilöstömme on perehdytetty kunnolla ja kaikki tietävät, miten toimia vaikeassa tilanteessa.

– Kaupungilla on työkaluja ja ohjeistukset vaikeisiin tilanteisiin. Myös tilanteiden läpikäynti jälkikäteen tai jälkihoito voi olla tarpeellista, sanoo työsuojelupäällikkö Taija Hämäläinen.

Hämäläinen muistuttaa, että väkivalta ja uhkaavat tilanteet eivät kuulu kenenkään työhön.

Älä jää yksin!

  • Kerro uhka- ja väkivaltatilanteesta aina ja mahdollisimman pian esihenkilöllesi.
  • Vastuu uhka- ja väkivaltatilanteiden ennaltaehkäisystä ja toimintaohjeista on esihenkilöllä.
  • Kaupungilla on työkaluja uhka- ja väkivaltatilanteiden jälkihoitoon, kuten esimerkiksi Hetipurku ja työterveyshuollon kriisituki.
  • Tee aina ilmoitus uhka- ja väkivaltatilanteesta myös työsuojelupakkiin.

Tutustu kaupungin työkaluihin

Toimialan työsuojelun yhteystiedot löydät Kaskon intrasta. Työsuojelu voi auttaa esimerkiksi työyhteisöjä ja esihenkilöitä pohtimaan väkivallan uhan hallinnan keinoja.

Kaupungilla on työkaluja uhka- ja väkivaltatilanteiden ennakointiin, toimimiseen tilanteessa ja tilanteen jälkeen. Niitä ovat esimerkiksi uhka- ja väkivaltatilanteiden hallinta Helvi-virtuaaliavustaja sekä Hetipurku-malli, joka on työpaikan oma henkinen ensiapu uhka- ja väkivaltatilanteen jälkeiseen tilanteeseen. Tutustu mallien esittelyyn intrassa.