Tunnetko työkaverisi: Empaattinen järjestelijä

22.05.2024

Uutisen kuva

Jenni Pyhähuhta aloitti "salaa" kasvatustieteiden opinnot työskennellessään ravintola-alalla. Kuva: Nina Dale

Kuka olen:

Jenni Pyhähuhta. Työskentelen Stadin AO:ssa hakijapalveluiden tiimissä. Teen opintoihin hakeutumiseen ja työllistymiseen liittyvää ohjausta kahdessa roolissa: olen ohjaava opettaja UkrainaTeamissa ja hankekoordinaattori vieraskielisten pedagogien hankkeessa.

Mistä tulen:

UkrainaTeam perustettiin sodan alettua vuonna 2022, ja toiminta jatkuu yhä. Työskentelen koordinaattorimaisesti; pidän hygieniaosaamistyöpajoja, ja tutustumme yhdessä esimerkiksi kirjaston palveluihin ja oppilaitoksiin. Teen myös paljon yksilöohjausta.

Käynnistämäni vieraskielisten pedagogien hankkeen opiskelijat suuntaavat varhaiskasvatuksen tai perusopetuksen polulle. He opiskelevat ammattisuomea, orientoituvat ja lähtevät työkokeiluun, jonka jälkeen tavoitteena on työllistyä. Organisoin heille infoja, markkinoin toimintaa, järjestän kulkuluvat, teen yhteistyötä sidosryhmien kanssa ja kehitän malleja toimivammiksi... Säädän monessa paikassa!

Tulen ravintola-alalta, jossa työskentelin 17 vuotta. Tein töitä monissa eri paikoissa, salipuolella ja osittain esihenkilötehtävissä. Minulla on catering-alan ja restonomin koulutus. Pitkäaikainen haaveeni oli opettaa joskus ammattikoulussa, joten aloin työn ohessa opiskella kasvatustieteitä. En kertonut opinnoista aluksi kenellekään, koska en tiennyt pärjäänkö. Opiskelut kuitenkin sujuivat, pääsin opettajakorkeakouluun, valmistuin ja aloitin työt työvalmentajana Stadin AO:ssa. Koen, että ravintolataustastani on ollut hirveästi hyötyä nykyisessä työssäni. Ravintolatyössä tapaa hyvin erilaisia ihmisiä, oppii tehokkaita käytäntöjä ja joutuu nopeasti ratkaisemaan ongelmia.

Parasta työssäni:

Tärkeintä minulle ovat asiakkaat ja opiskelijat. Myös omat tiimiläiset ovat parasta. Olen saanut paljon mahdollisuuksia ja vapautta kehittää itseäni. En olisi ikinä voinut kuvitella, että pääsen tekemään ja oppimaan niin monia asioita. Olen tosi kiitollinen kaikesta.


Jenni Pyhähuhta neljän vuorokauden ruskavaelluksella Lapissa syksyllä 2022.

Mieleen jäänyt kommellus töissä:

Vieraisiin kieliin liittyviä väärinkäsityksiä on paljon, tässä yksi esimerkki: Vinegrette tarkoittaa suomeksi viinietikka-öljypohjaista salaatinkastiketta, mutta ukrainan kielellä se onkin tyypillinen ukrainalainen punajuurisalaatti. Hieman ihmettelin, kun ryhmä valmisteli lounasta ja oli kirjoittanut menuun ruokalajiksi ”vinegrette”.

Tätä ette tienneet minusta:

Minusta on hirveän terapeuttista järjestellä asioita kotona. Tykkään siivota kaappeja tai pilkkoa vihanneksia valmiiksi seuraavaa päivää varten – saan tällaisesta suurta mielihyvää. Minulla on aina jokin projekti meneillään, nytkin järjestelen tavaroita kirppismyyntiin. Katson myös somesta videoita, kun muut järjestelevät. Olen tähän liittyvien mainostenkin uhri: kävin juuri ostamassa mainoksessa näkemäni pikkuharjan, jolla voi kätevästi siivota pieniä välejä.

Haastavinta työssäni:

Keskeneräisyyden sietäminen ja se, etten voi vaikuttaa kaikkeen. Joskus asiat ovat monimutkaisia ja asiakkaiden elämäntilanteet vaikeita. Jokaisella Suomeen muuttaneella on oma tarinansa. Ohjaustilanteissa tulee usein ilmi, mitä kaikkea muuta elämässä on. Välillä eteen tulee byrokraattisia esteitä, jotka haluaisin vain lyödä vasaralla pois. Vaikka tekisin kaikkeni ja asiakas myös, asiat eivät aina mene toivotulla tavalla. Kohtaan ihmisen tuskan, kun hän on saanut työn Helsingistä ja joutuu määräyksestä muuttamaan toiselle paikkakunnalle, tai kun hän ei voi ottaa vastaan vuorotyötä, koska hänen alakouluikäinen lapsensa joutuisi olemaan illat yksin. Tiimiltäni saan tärkeää tukea vaikeiden tilanteiden ja ajatusten purkamiseen.

Intohimoni:

Opiskelu! Olen opiskellut nyt viisi vuotta putkeen koko ajan jotain: kasvatustieteitä, työväenopistolla englantia, opettajaksi. Nyt suoritan ylemmän AMK-tutkinnon opintoja ja teen Stadin AO:lla opinnäytetyötä maahanmuuttajien ohjaus- ja neuvontapalveluiden kehittämisestä. Vapaa-ajalla nautin konkreettisesta tekemisestä, joka saa minut keskittymään hetkeen. Viimeksi onnistuin siinä leipomalla korvapuusteja.

Suosittelen:

Puhelimen laittamista taskuun ja ympärilleen katsomista. Hymyilemistä ja muille ihmisille juttelemista.

Mottoni:

Jokainen tapaamasi ihminen käy taistelua, josta et tiedä mitään. Ole kiltti, aina.

 

Tällä palstalla toimialamme työntekijät tulevat tutuiksi. Kenestä haluaisit lukea? Kenellä on kiehtova tausta, värikäs elämä tai parhaat jutut? Lähetä vinkkisi osoitteeseen: kasko.viestinta@hel.fi.

Uutiskirjeen uusimmat jutut: