Tanssin huumaa Stadin AO:ssa

23.05.2023

Uutisen kuva

Kuva: Ade Aiho

Ammattiin opiskelevien toiveissa on ollut pitkään lukion vanhojentanssien kaltaiset, omat tanssiaiset. Stadin AO:n Prinsessantien toimipaikassa toive toteutui tänä keväänä.

Tanssiaiset eli PrindeFest järjestettiin huhtikuun lopussa – juuri ennen vappua ja lähellä kansainvälistä tanssin päivää. Tanssiaisten asuteemaksi valittiin ”karnevaalit”.

Opiskelijoille ja henkilökunnalle tehtiin ennakkoon kysely, jonka avulla tanssiaisiin löydettiin innokkaita tekijöitä. Myös tutoropiskelijat lähtivät mukaan toteutukseen. 

– Päätimme juhlistaa ja hyödyntää toimipaikan moninaisista taustoista tulevien opiskelijoiden osaamista: he edustavat yli 70 kansalaisuutta ja meillä puhutaan noin 50 kieltä, kertoo kampuksen opiskelijatoiminnan koordinoiva opettaja Marika Pasanen.

Eri kulttuurien tanssit tutuiksi  

Tanssiaisten alkurentoutuksesta vastasi opiskeluhuollon ryhmän yllätystanssi. Kuraattorit, opinto-ohjaajat, koulutuspäälliköt, työvalmentajat sekä muut ohjaajat alkoivat tanssia 70-luvun diskomusiikin tahdissa, ja pian liikuntasalillinen opiskelijoita sekä opettajia liittyi spontaanisti tähän mukaan.
 
Päivän aikana toimipaikan omat opiskelijat opettivat erilaisia tansseja, myös kulttuurisia stereotypioita rikkoen. Osallistujat saivat kokeilla esimerkiksi korealaista K-poppia, latinalaisamerikkalaista salsaa, iranilaista echve-tanssia, suomalaista katrillia ja JustDance-tanssipeliä.

Ensin harjoiteltiin useissa tanssipajoissa ja lopuksi tanssittiin yhdessä liikuntasalissa. Yhteisöllisten tanssien opastajana toimi tanssitaiteilija Riina Hosio. Hän ohjasi myös pajojen vetäjiä sekä kannusti kaikkia mukaan tansseihin.

Muidenkin toimipaikkojen opiskelijoita mukana

– Opiskelijat pystyivät mukavasti hyödyntämään tanssiaisia myös opinnoissaan: ravintola- ja catering-alan opiskelijat valmistivat sekä tarjoilivat juoma- ja ruokamaistiaisia, Muotoilijankadun toimipaikan äänituotannon opiskelijat huolehtivat äänentoistosta ja Kullervonkadun toimipaikan valokuvauksen opiskelijat ottivat kuvia osana opiskeluaan, opinto-ohjaaja Taina Rahkola luettelee.

Prinsessantien toimipaikan omat tutorit ohjasivat osallistujia, vetivät pinssipajaa ja kuvauspistettä. Henkilöstö ja opiskelijat vastasivat tapahtuman koristelusta.

– Olen mielettömän ylpeä Prinsessantien toimipaikan väestä, ja oli hienoa saada järjestelyihin mukaan myös koulutuspäälliköt ja hyvinvointiryhmä. Päivän aikana näimme uskomattoman hienoa osaamista ja rohkeaa heittäytymistä, Pasanen iloitsee.

Hän oli Rahkolan kanssa päävastuussa PrindeFestin järjestelyistä ja yhteisöllisen tapahtuman koordinoinnista. Molemmat ovat erityisen onnellisia siitä, että tapahtuman toteutuksessa huomioitiin kulttuurisensitiivisyys, jolloin myös erityisryhmä pystyi osallistumaan tanssipajoihin.

– Toivottavasti PrindeFestiä vietetään jatkossa vuosittain tämän pilotin oppeja hyödyntämällä, mahdollisuuksien mukaan vielä laajemmin. Tapahtuman järjestelyt kiinnostivat myös muita toimipaikkoja, Rahkola toteaa.

Uutiskirjeen uusimmat jutut: