Saamelaisten kansallispäivää juhlittiin näyttävästi – katso video

14.02.2023

Uutisen kuva

Kuva: Nina Dale

Saamelaisten kansallispäivää vietetään joka vuosi helmikuun 6. päivänä. Saamen lippu nostettiin juhlapäivänä salkoon keskustakirjasto Oodin edessä saamelaisten kansallislaulun saattelemana. Paikalla lipunnostossa oli Pasilan peruskoulun suomi-saame-luokan oppilaita sekä päiväkoti Susannan pohjoissaamenkielinen Luopmánat-ryhmä opettajineen.

Kansalaistorilta juhlapäivä jatkui legendaariselle rokkiklubi Tavastialle, jonne kokoontui koko Pasilan peruskoulu eli yli 700 oppilasta kahteen konserttiin. Molemmilla keikoilla esiintyi säestäjänsä kanssa saamelaisartisti Elina Ijäs, joka oli matkustanut Helsinkiin Norjan Kautokeinosta asti.

Katso video kansallispäivän juhlinnasta:

Pasilan peruskoulussa toimii saamenluokka

Pasilan peruskoulun saamenluokan opettaja Laura Njunnas kutsui muusikot Tavastian lavalle aplodien saattelemana. Njunnas opettaa Pasilassa saamenluokkaa, jolla on oppilaita luokka-asteilta 1–5, sekä vanhempia oppilaita, jotka lukevat saamea omana äidinkielenään.

– Halusimme tarjota lapsille unohtumattoman juhlan, kansallispäivän tapahtumaa järjestänyt Njunnas kertoi.

Hänen suomi-saame-luokkansa on koko Suomen eteläisin saamenluokka. Suuri osa saamelaisten kansallispäivän juhlinnasta tapahtuu Pohjois-Suomessa, ja siksi Helsingin tapahtumat olivat ainutlaatuisia.

–  Tämä oli Tavastialta upea kädenojennus, kun he lähtivät mukaan ja tarjosivat meille juhlapaikan, Pasilan peruskoulun virka-apulaisrehtori Anna Murtomaa kehui.

Murtomaa tapasi esiintyjät rokkiklubin takahuoneessa, minne saapui myös kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar ja toimialajohtaja Satu Järvenkallas oppilaita tervehtimään.

”Tänään saamelaiset ovat iso juttu”

Elina Ijäs esitti lavalla lapsille ja nuorille melodisia kappaleitaan, joissa laulettiin saamen kielellä herkkyydestä, arvokkuudesta ja siitä, että vaikka jokin on kaukana, se ei ole unohtunut.

–  Tekin olette laittaneet juhlavaatteet päälle, Ijäs jutteli eturivin oppilaille, jotka olivat pukeutuneet juhlapäivän kunniaksi perinteisiin kansallispukuihin.

–  Tänään saamelaiset ovat iso juttu, kommentoi 10-vuotias Leevi.

Pasilan peruskoulun saamenluokalle, päiväkoti Susannan Luopmánat-ryhmään sekä saamenkieliseen esiopetukseen voi hakea kuka tahansa saamen kielistä ja kulttuurista kiinnostunut. Äidinkielen ei tarvitse olla saame, ja paikkaa voi hakea, vaikka kotikunta olisi muu kuin Helsinki.

Lue lisää: Kaksikielinen opetus suomi-saame

Katso Luopmánat-ryhmän uusi video, jolla varhaiskasvatuksen opettajat ja lasten huoltajat kertovat toiminnasta:

 

Teksti ja kuvat: Nina Dale
Videot: Tuomas Hakkarainen