Ryhmäportfolio tekee varhaiskasvatuksen tavoitteet ja toiminnan näkyväksi
13.12.2022

Kuva: Nina Dale
Portfolio on varhaiskasvatuksen ammattilaisten pedagoginen työväline, josta hyötyy koko ryhmä. Päiväkoti Tammessa lapset ovat monin tavoin mukana portfolion tekemisessä.
Varhaiskasvatussuunnitelma velvoittaa henkilöstöä pedagogiseen dokumentointiin, suunnitteluun ja arviointiin. Helsingin varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa dokumentoinnin välineenä toimii digitaalinen ryhmäportfolio.
– Ryhmäportfolio on henkilökunnan pedagoginen työväline, joka tukee ryhmän toiminnan tavoitteellista suunnittelua, arviointia sekä lasten osallisuutta. Portfolion ansiosta lasten huoltajat saavat tietoa varhaiskasvatusryhmän toiminnasta ja sen tavoitteista, projektisuunnittelija Tinka Ripatti kertoo.
Portfolion avulla todennetaan varhaiskasvatusryhmän pedagogiseen suunnitelmaan kirjatut tavoitteet. Jos ryhmän yhtenä tavoitteena on vaikkapa kaveritaitojen vahvistaminen, portfolioon voi dokumentoida vuorovaikutusleikkitilanteita, joissa taitoja on harjoiteltu.
Itäpakilalaisessa päiväkoti Tammessa tavoitteena on tänä syksynä ollut esimerkiksi lasten osallisuus ja arviointi.
Pienryhmässä lapset istuivat piiriin miettimään, mitä leikittäisiin. Jokaiselta tuli yksi ehdotus: Ninjago, kissa, hyppely, piilo ja maja.
– Kun on tavoite, pyrimme näyttämään sitä portfoliossa. Jos jokin asia on lähtöisin lapsesta, kerromme sen portfoliossa, varhaiskasvatuksen opettaja Maileena Nieminen kuvailee.
Niemisen Omenatarha-ryhmässä on 17 lasta, joiden ikä vaihtelee 1–5 vuoden välillä. Tänä syksynä yksi lapsista lähtenyt idea oli varjoteatteri, josta kaksi lasta jutteli innokkaasti päiväkodin pihalla. Varjoteatteria harjoiteltiin yhdessä ja näytös esitettiin muille halloweenin aikaan.
– Myöhemmin lapset halusivat itse tehdä teatteria leikeissään. Yksi lapsista otti valokuvia, ja laitoimme myös teatterileikit portfolioon, Nieminen kertoo.
Älä kirjaa kaikkea!
Portfolioon ei ole tarkoitus kirjata kaikkea, mitä ryhmässä on tehty. Työvälineenä se toimii parhaiten, jos sen tekemistä suunnitellaan etukäteen tiimipalaverissa yhdessä ja tehdään työnjako: mitä ensi viikolla tapahtuu ja nousisiko sieltä 1–2 asiaa portfolioon ryhmän tavoitteiden näkökulmasta?
Omenatarhan portfolioon toimintaa dokumentoidaan koko tiimin voimin. Tiimissä on varhaiskasvatuksen opettajan lisäksi kaksi lastenhoitajaa. Nieminen vastaa portfolion kokonaisuudesta ja kokoaa esimerkiksi tiedotettavat asiat viikon päätteeksi huoltajille.
Ryhmää varten
Portfoliosta hyötyy koko varhaiskasvatusryhmän henkilöstö, sillä sen avulla voi seurata ryhmän toiminnan tavoitteiden saavuttamista. Kun lasten kanssa palataan muistelemaan yhdessä tehtyjä asioita, voi syntyä myös uusia ideoita tulevaan toimintaan.
Nyt rakennetaan majaa. Portfolioon on kirjattu myös apulaisuuteen ja auttamiseen liittyviä asioita.
Portfolion avulla on helppo seurata ja arvioida pedagogiselle toiminnalle asetettujen tavoitteiden toteutumista. Portfoliossa on varhaiskasvatussuunnitelman oppimisen ja laaja-alaisen osaamisen alueita kuvastavia tarroja, jotka helpottavat tavoitteiden seuraamista.
Mallipohja helpottaa tekemistä
Tänä syksynä kaikissa Helsingin varhaiskasvatusyksiköissä on ollut mahdollista ottaa käyttöön saavutettava ryhmäportfolion mallipohja. Koska pohjassa on kaikki valmiina, siihen voi helposti dokumentoida toteutunutta toimintaa lisäämällä tekstejä, kuvia ja videoita. Myös kestävän tulevaisuuden ketut ovat portfoliossa mukana.
Omenatarha-ryhmän 4–5-vuotiaiden kanssa on harjoiteltu kameran käyttämistä metsäretkellä.
– Puhuimme retkellä ystävyydestä ja luimme metsässä Retki-ketun tarinan ystävyydestä. Lapset ottivat kuvia tilanteesta portfolioon, Nieminen muistelee.
Huoltajat pääsevät tarkastelemaan ryhmäportfoliota heille lähetetystä linkistä. Toinen vaihtoehto on tehdä portfoliosta Powerpoint-esitys, jonka osioista voi lähettää pdf-tiedostoja huoltajille sähköpostitse.
Nieminen on piiloleikissä etsijävuorossa. Lapset dokumentoivat leikkiä portfolioon.
– Portfolion avulla huoltajat näkevät, millaista pedagogista toimintaa oman lapsen ryhmässä toteutetaan ja mitkä ovat lasten kiinnostuksen kohteet. Huoltaja pystyy helposti palaamaan ryhmän toimintaan portfolion avulla yhdessä lapsen kanssa, Ripatti toteaa.
Pienten lasten kanssa havainnoimalla
Miten portfoliota sitten voi tehdä yhdessä pienten lasten kanssa? Jos lapset eivät vielä osaa ottaa valokuvia tai kertoa, mitä haluavat tai toivovat? Pienten ryhmissä arviointi tapahtuu lapsia havainnoimalla.
Ripatti antaa esimerkin: jos kotileikki on toistunut ryhmässä joka päivä lasten aloitteesta, portfolioon voi kirjoittaa, että ”havaintojen perusteella kotileikki oli parasta tässä kuussa”. Myöhemmin lapsilta voi syntyä portfoliosta kotileikkiä yhdessä muisteltaessa uusi idea vaikkapa avaruuteen lähtemisestä. Siitä voi kehittää toimintaa taas eteenpäin.
– Tykkään ihan hirveästi portfolion tekemisestä. Yritämme olla sen kanssa reaaliajassa, mutta aina ei kerkeä, Nieminen sanoo.
Joissain yksiköissä portfolion tekeminen on virheellisesti näyttäytynyt pelkkänä raportointivälineenä lasten vanhemmille, mitä sen ei kuulu olla. Portfoliota tehdessä on myös hyvä olla armollinen itselleen.
– Henkilöstö haluaa tehdä työnsä hyvin ja tunnollisesti. Jos esimerkiksi henkilöstötilanne on haastava, suunnitellaan portfoliotyöskentely parempaan ajankohtaan, Ripatti sanoo.
”Parasta on, kun saa lapset mukaan”
Ryhmäportfolio on kaikkien Helsingin suomen- ja ruotsinkielisten varhaiskasvatusyksiköiden käytössä. Syksystä 2020 lähtien se on tullut vaiheittain työntekijöiden käyttöön, ja huoltajat ovat päässeet katselemaan portfolioita viime vuodesta alkaen.
– Parasta portfoliossa on se, kun saa lapset mukaan. Tämä on ihana keino lasten osallisuuden lisäämiseksi! Se tuo lasten ajatukset aidosti esiin, Ripatti iloitsee.
Yhdessä tekeminen on riemua täynnä.
Niemisen mielestä parasta portfoliossa on se, että ryhmien toiminta tulee näkyväksi.
– Katselen omaa ja muiden portfolioita ja totean, että ihania juttuja olemme tehneet! Saan ideoita myös muilta ja hyviä keskusteluja lasten kanssa. Vanhemmilta on tullut positiivista palautetta, mikä antaa myös buustia portfolion tekemiseen.
Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstölle on tarjolla koulutuksia portfoliotyöskentelyn tueksi. Aluepäälliköt ovat ehdottaneet alueeltaan kaksi yksikköä, joihin on räätälöity digipedagogisen osaamisen vahvistamiseen tukea. Lisäksi lähitukea on tarjottu kaikille, jotka ovat sitä toivoneet.
Koulutukset jatkuvat myös keväällä 2023. Teams-kanavalla voi kysyä portfoliosta ja esittää toiveita sen kehittämiseksi.
Teksti ja kuvat
Nina Dale
Uutiskirjeen uusimmat jutut:
- Tervetuloa viettämään kesää Helsingin leikkipuistoihin!
- Pyöräilykausi on täällä taas: Hyödynnä kaupunkipyöräetu ja polkupyöräetu
- Koillisen varhaiskasvatus järjestää ihastuttavia lukumessuja
- Stadin AO:lle OKKA-sertifikaatti: "Teemme sitoutuneesti työtä kestävän tulevaisuuden eteen"
- Henkilöstömme oma saari Iso Iiluoto houkuttelee virkistymään
- Tunnetko työkaverisi: Ultrajuokseva hyväntekijä
- Helsinginkadun filharmonikot 80 vuotta: Juhlakonsertti toukokuussa
- Se bilderna från Helsingfors första danstävlingar för svenskspråkiga lågstadieelever
- Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri tarjoaa 140 maksutonta opastusta