Perusopetus: Upeita esimerkkejä kouluiltamme, vinkkejä opetustyöhön, yhteistä keskustelua ja kehittämistä!

10.10.2023

Uutisen kuva

Kuva: Maija Astikainen

Perusopetuksen näkökulmasta teemaviikon ohjelmatarjonta on todella runsas ja monipuolinen. Tarjolla on parhaita käytännön esimerkkejä, uusia ideoita omaan opetukseesi sekä yhdessä keskustelua. Joihinkin tapahtumiin voit osallistua myös oman oppilasryhmäsi kanssa. Alla on muutamia poimintoja tapahtumista, mutta kannattaa tutustua koko ohjelmaan. Valitse omat suosikkisi ja ilmoittaudu mukaan!

Mainioita esimerkkejä kouluiltamme

­­­Helsinki oppii -teemaviikko on mainio tilaisuus poimia parhaat vinkit toisilta kouluilta. Esimerkiksi Käpylän peruskoulu esittelee tunnetaitojen systemaattista harjoittelua ja Laajasalon peruskoulu turvallista siirtymää alakoulusta yläkouluun.

Vesalan peruskoulussa voit tutustua siihen, miten koulupuutarhaa ja sen eläinasukkeja käytetään osana opetusta ja miten se luo hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä. Hietakummun ala-asteen koulun oppilaat kertovat etävinkkauksessa esimerkkejä, miten itse toimimalla voi luoda hyvää omassa koulussa. Esittelyssä on mm. liikuntavälkkä.

Teemaviikolla mennään myös metsään ja opiskellaan ihan pihalla! Voit ilmoittautua mukaan Paloheinän ala-asteen koulun ekaluokkalaisten ulkoluokkatunnille Paloheinän metsässä. Ulko-opetuksen menetelmät on teemana myös Konalan ala-asteen koulun tapahtumassa, jossa aiheena on jokaisen oikeudet.

Månsas lågstadieskola kertoo kirjavinkkejä pienten koululaisten lukuinnon herättämiseen ja Roihuvuoren ala-asteen koulu vinkkejä koulun ympäristökasvatustyöhön.

Taivallahden peruskoulu jakaa vinkkejä eri Euroopan maista katsomusopetukseen. Laajasalon peruskoulu esittelee kaksikielistä suomi-englanti-opetusta 7. luokalla ja Töölön ala-asteen koulu esittelee usean ryhmän joustavaa suomen kielen oppimista. Yhteisopettajuus on aiheena useassa tapahtumassa, esittelijöinä mm. Käpylän peruskoulu ja Torpparinmäen peruskoulu.

Kouluun kiinnittymistä, KETTU-mallia ja vanhempaintoimintaa

Viikko tarjoaa monia mahdollisuuksia myös keskusteluun ja yhteiseen kehittämiseen. Voit osallistua esimerkiksi kestävän tulevaisuuden KETTU-mallin työstämiseen peruskouluja varten, STEAM-aiheisten oppimiskokonaisuuksien yhteiskehittämiseen tai opettajien tulevaisuusajattelun työpajaan.

Tarjolla on myös mainio tilaisuus tutustua 15-vuotiaan oppilaan näkökulmaan ja ajatuksiin matematiikan oppimisesta ja opettamisesta.

Esittely- ja keskustelutilaisuuksia viikon aikana on muun muassa opiskeluhuollon monialaisesta yhteistyöstä, joustavista oppimisympäristöistä ja siitä, miten eriyttäminen ja joustavat menetelmät tukevat kouluun kiinnittymistä ja oppimismotivaatiota.

Ohjelmassa on myös webinaari koulupoissaolojen ennaltaehkäisystä ja paneelikeskustelu inklusiivisen toimintakulttuurin johtamisesta sekä koulunkäynninohjaajille tarkoitettu koulukyläily Jätkäsaaren peruskoulussa.

Myös huoltajille on avoimia tilaisuuksia, muun muassa kodin ja koulun yhteistyöstä ja vanhempaintoiminnasta.

Digipedagogiikan monet mahdollisuudet

Helsinki oppii digiä -tapahtumassa saat ideoita ja vinkkejä omaan opetukseesi ja näet hyviä esimerkkejä käytännön pedagogisista toteutuksista omilta opettajiltamme. Voit kokeilla kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla käytössä olevia digitaalisia ympäristöjä ja työkaluja, kuten Google Workspace, Microsoft 365, Minecraft, Näppistaituri, Seppo ja ThingLink.

Viikon aikana voit tutustua todella moneen muuhun digityökaluun ja sovellukseen, esimerkiksi tekoälypohjaisiin työkaluihin oppimsen tukena, liveroolipelaamiseen, tekoälyyn johtamisen tukena tai robotiikkaan ja ohjelmointiin.

Viikon aikana on mahdollisuus tutustua myös uudenlaiseen siirreltävään teknologiakonttiin – samalla voit osallistua oppimistyökalun tuotekehittämiseen tai kokeilla äänimattoa.

Yhteistyökumppaniemme tarjontaa

Teemaviikolla ohjelmaa järjestävät myös monet yhteistyökumppanimme sekä kansainväliset opetusalan asiantuntijat. Luonnontieteellisen museon kokoelmiin voit tutustua hauskalla tavalla pakohuonepelin avulla ja Sinebrychoffin taidemuseossa opit keskustelevaa kuvantarkastelua. Kaupunginmuseolla pääset kokeilemaan ja luomaan lisättyä todellisuutta Helsingin valitut palat -näyttelystä.

Katso muut tapahtumat ohjelmasta ja tule mukaan!