Perehdytysmateriaaleja kaksikieliseen varhaiskasvatukseen, esi- ja perusopetukseen sekä materiaalipaketti kielimaistiaistoimintaan

12.06.2024

Uutisen kuva

Kuva: N2 Albiino

Elokuussa 2024 julkaistaan kaksikielisen varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen henkilöstölle suunnattuja verkkokursseja. Verkkokurssit julkaistaan Oppiva-alustalla, jonka löydät intran työkaluista. Kursseilla perehdytään kaksikielisen opetuksen pedagogiikkaan. Materiaalin tarkoitus on tukea opetuksen suunnittelua sekä tarjota käytännön esimerkkejä ja vinkkejä kaksikieliseen opetukseen.

Verkkokurssit on jaettu kolmelle kohderyhmälle, josta voit valita itsellesi sopivimman:

1.    Kielirikasteinen ja laajamittainen kaksikielinen perusopetus
2.    Kielirikasteinen ja laajamittainen kaksikielinen esiopetus
3.    Kielikylpy varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa (ruotsinkielinen)

Yhden kurssin kokonaiskesto on arviolta noin kolme tuntia, ja voit halutessasi jakaa sen suorittamisen usealle eri kerralle.

Perehdytysmateriaalit ovat Helsinki oppii kielillä 6 -hankkeen ja opettajatyöryhmien yhteistyön tulos. Helsinki oppii kielillä 6 on Opetushallituksen rahoittama hanke, jonka tavoitteena on kaksikielisen varhaiskasvatuksen ja opetuksen kehittäminen.

Lisätietoa:
Opehuone
Kielet.hel.fi

Helppokäyttöinen materiaalipaketti kielimaistiaistoiminnan tueksi

Elokuussa 2024 julkaistaan uusi kielimaistiaistuokioita varten tuotettu materiaali varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen henkilöstön käyttöön. Kielimaistiaistoiminnan tavoitteena on tutustuttaa lapset koulussa valittavana oleviin kieliin ennen A1/A2-kielivalintoja ja tukea monipuolisia kielivalintoja Helsingissä.

Materiaali on Opetushallituksen rahoittama, ja se on tuotettu Helsinki oppii ruotsia -hankkeessa. Sisältö on nyt tuotettu ruotsin kielen maistiaistuokioiden pitämisen tueksi, mutta monet ideoista ovat toteutettavissa millä tahansa kielellä. Materiaali on koostettu yhteistyössä esiopetuksen ja kielten opettajien kanssa, ja se on erittäin helppokäyttöinen. Materiaalin avulla tuokioita pitävän aikuisen ei välttämättä tarvitse osata kohdekieltä itse. 

Materiaalipaketti pitää sisällään mm.:

  • Useita kielen alkeiden opetteluun sopivia teemoja (esim. esittäytyminen, värit, numerot)
  • Laulu- ja leikkivideoita
  • Äänitiedostoja sanojen ja fraasien kuunteluun
  • Innostavia tehtäviä lapsille
  • Tietoa ja vinkkejä kielimaistiaistuokioiden järjestämiseen ja pitämiseen.
     

Materiaalit ja lisätietoa: Opehuone ja Kielet.hel.fi

Uutiskirjeen uusimmat jutut: