Oppisopimusryhmä uudistaa opettajan roolin – kohtaamiset pääosin virtuaalisia

16.09.2020

Uutisen kuva

Kontti-kierrätystavaratalojen työntekijät aloittivat oppisopimusopinnot helmikuussa 2020. Kuvan vasemmassa reunassa tekstiili- ja muotialan opettajat Lea Pitkämäki ja Jaana Cederberg. 

Suomen Punaisen ristin Kontti-tavaratalojen henkilöstön ammatillinen osaaminen täydentyy Stadin ammatti- ja aikuisopiston (Stadin AO) tarjoamalla oppisopimuskoulutuksella.

Suomen Punaisen Ristin Kontti-kierrätystavaratalojen ketjuohjauksen päällikkö Tiina Sippula otti vuosi sitten yhteyttä Stadin AO:n tekstiili- ja muotialan koulutuspäällikkö Jaana Viitamäkeen. Sippulan toiveena oli löytää Kontti-ketjun myymäläpäälliköille ja myyjille koulutus, joka vahvistaa työntekijöiden osaamista kierrätystuotteiden esillepanossa, myynnissä ja markkinoinnissa. 

Ratkaisuksi löytyi kaksi tekstiili- ja muotialan perustutkinnon tutkinnon osaa, jotka vastaavat sisällöltään työnantajan osaamistarpeita. Osatutkinnon suorittamismuodoksi nousi luontevasti oppisopimus, sillä kaikki hakijat työskentelevät opintoja vastaavissa työtehtävissä. 

Stadin AO:n oppisopimuspalveluiden koulutustarkastaja Arja Baroli oli alusta saakka mukana koulutuksen suunnitteluryhmässä tekstiili- ja muotialan opettajien Lea Pitkämäen ja Jaana Cederbergin sekä asiakkuusvastaava Hannele Häyhän kanssa. Myöhemmin kokonaisuuteen liittyi myös digiaineiden opettaja Cristian Hallivuori

”Työnantajan näkökulmasta on iso etu, että vastaan koko valtakunnallisen ryhmän oppisopimuksista. Myös kuukausittainen 200 euron koulutuskorvaus, jonka maksamme perustutkintoa suorittavien oppisopimusopiskelijoiden työnantajille, kannustaa panostamaan henkilöstön kehittämiseen. Kontti-kierrätystavarataloissa ollaan erittäin tyytyväisiä oppisopimusmahdollisuuteen”, Arja Baroli vahvistaa.

Opettajien ja opiskelijoiden kohtaamiset pääosin virtuaalisia 

Yhteensä 21 henkilöä aloitti osatutkinnon suorittamisen eri puolilla Suomea Oulua ja Rovaniemeä myöten. Helmikuussa 2020 käynnistyneen koulutuksen piti alun perin kestää kymmenen kuukautta ja sisältää seitsemän lähiopetuspäivää sekä ohjattua etäopiskelua. Koronan myötä kaikki opiskelijat lomautettiin määräajaksi ja koulutusohjelman runko uudistettiin. 

Opettajien näkökulmasta on uutta, että he kohtaavat opiskelijat pääosin virtuaalisesti ja vain harvoin kasvokkain. Myös näyttöjen arviointi tullaan toteuttamaan digitaalisia välineitä hyödyntäen. 

"On ollut mielenkiintoista opettaa henkilöitä, joilla on pitkä työkokemus tekstiilien parissa. He ovat motivoituneita ja osaavat jo paljon, mutta nyt on hyvä tilaisuus päivittää ja täydentää ammattitaitoa", omaopettaja Lea Pitkämäki kuvaa.

”Opettajana tuen opiskelijan oppimisen prosessia. Etäohjauksessa opettajan rooli ja opiskelijan itseohjautuvuus korostuvat entisestään. Digitaalisten työkalujen hallinta on aiempaa tärkeämpää, ja hyödynnämme Teams-ympäristöä ryhmän kanssa”, Jaana Cederberg kertoo. 

Koulutuspäällikkö Jaana Viitamäki on iloinen Kontti-yhteistyöstä ja toivoo, että muutkin työnantajat oppivat hyödyntämään tutkinnon osia henkilöstön osaamisen kehittämisessä. 

Teksti ja kuva: Hannele Häyhä