Opiskeluhuollossa otettiin digiloikka – yhteisöllisyydestä huolehditaan edelleen
26.05.2020

Kuva: Pexels
Psykologit ja kuraattorit toteuttavat Stadin AO:ssa ja kaupungin lukioissa yksilöllistä ja yhteisöllistä opiskeluhuoltoa myös poikkeusaikana. Opiskeluhuollossa on otettu vauhdikas digiloikka. Erilaiset uudet alustat on otettu haltuun nopeasti.
Toisen asteen yhteys -sivustolle on lisätty opiskeluhuollon koronainfo, josta löytyy tietoa ja linkkejä muun muassa etäopiskelun aikana tukea antavista chateista ja julkisista tukitahoista.
Kuraattorit ja psykologit ovat myös aktivoituneet eri somekanavilla, päivystäneet Sekasin-chatissa ja tehneet podcasteja.
Opiskelijoita on tavattu etänä esimerkiksi Teamsin, Google Meetin ja Discordin avulla.
Kahvihetkiä ja tukituokioita virtuaalisesti
Opiskelijoille järjestetään etänä esimerkiksi toiminnallisia virtuaalikahvihetkiä, aamunavauksia, välitunteja, tukituokioita ja lautapelikerhoja. Yhteisölliset etätuokiot voivat sisältää leikkejä, jumppaohjeita, tuntemusten jakamista ja rentoutumista tai vaikka mindfulness-harjoituksia. Näillä tuokioilla on hyvinvointia tukevan ja informatiivisen merkityksen lisäksi myös vertaistuellinen tarkoitus.
Koska oppilaitosyhteisöön kuuluminen on tärkeä osa opiskelukykyä, haluaa opiskeluhuolto varmistaa, että opiskelijoilla on mahdollisuus tavata toisiaan ja jakaa kokemuksiaan etätyöskentelynkin aikana.
Lisäksi kuraattorit ja psykologit ovat olleet mukana suunnittelemassa ja järjestämässä tutorkoulutusta, opiskeluhuollollisia kursseja ja oppitunteja sekä ryhmäytystuokioita. Opiskeluhuolto käy myös opiskelijaryhmissä kertomassa palveluistaan sekä kannustaa opiskelijoita olemaan tarvittaessa yhteydessä.
Videot tukemaan opiskelukykyä ja tuottamaan iloa
Opiskeluhuolto on kartoittanut tuen tarpeita opiskelijoilta ja huoltajilta erilaisten kyselyjen avulla. Tarpeisiin on vastattu muun muassa tuottamalla videoita tukemaan opiskelijoiden opiskelukykyä. Videoiden välityksellä on annettu neuvoja, haastettu liikkumaan ja ulkoilemaan sekä tuotu esiin monenlaisia hyvinvoinnin teemoja. Joskus videoiden tavoitteena on ollut vain tuottaa iloa ja osoittaa, että etätyöskentelyssäkin ”moka voi olla lahja”.
Etätukea suunnitellaan, kehitetään ja toteutetaan oppilaitoksissa yhdessä rehtoreiden, koulutuspäälliköiden, opettajien sekä muun henkilökunnan kanssa. Opiskeluhuolto- ja hyvinvointiryhmät ovat kokoontuneet aktiivisesti, ja moniammatillinen työ on tuottanut tulosta.
Virtuaalitapahtumat ja informaationkulku ovat pääosin toimineet hyvin ja tietoteknisissä asioissa ollaan kehitytty paljon. Tästä on varmasti etua myös tulevaisuuden opiskelijahuoltotyössä.
Uutiskirjeen uusimmat jutut:
- Tervetuloa viettämään kesää Helsingin leikkipuistoihin!
- Pyöräilykausi on täällä taas: Hyödynnä kaupunkipyöräetu ja polkupyöräetu
- Koillisen varhaiskasvatus järjestää ihastuttavia lukumessuja
- Stadin AO:lle OKKA-sertifikaatti: "Teemme sitoutuneesti työtä kestävän tulevaisuuden eteen"
- Henkilöstömme oma saari Iso Iiluoto houkuttelee virkistymään
- Tunnetko työkaverisi: Ultrajuokseva hyväntekijä
- Helsinginkadun filharmonikot 80 vuotta: Juhlakonsertti toukokuussa
- Se bilderna från Helsingfors första danstävlingar för svenskspråkiga lågstadieelever
- Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri tarjoaa 140 maksutonta opastusta