OmaStadi-verstas on kaupunkilaisen henkireikä

16.11.2020

Uutisen kuva

Jarmo Heikkilä esittelee työstämiään patiinien aihioita verstaan ohjaajalle Timo Pitkäselle.

Ensimmäisen OmaStadi-äänestyksen tuloksena kaupunkilaisille avattiin teknisen työn tiloja maksuttomaan iltakäyttöön viidellä ala-asteen koululla.

Syksyn aikana verstaissa on syntynyt muun muassa siilin pesiä, kengän lestejä ja koristekaiverruksia. 

"Kun on koko viikon tehnyt töitä näyttöpäätteen ääressä, on kova hinku päästä tekemään käsillä. Tämä on todellinen henkireikä", toteaa perjantai-iltaisin Maunulan ala-asteen verstaalla käyvä Jarmo Heikkilä

Verstaat ovat olleet henkireikänä monelle muullekin, vahvistaa ohjaajana työskentelevä Timo Pitkänen ja kertoo käyttäjien palautteen olleen pelkästään positiivista. 

Jarmo Heikkilällä on työn alla keskiaikaiset puukengät eli patiinit. 

Verstaita käyttäneet ovat toivoneet toiminnalle pysyvää jatkoa. Myös lokakuussa käynnissä olleessa OmaStadi 2.0 -ideoinnissa moni kaupunkilainen on ehdottanut verstaiden jatkumista ja vakinaistamista. 

Koronarajoitusten takia osallistujamääriä jouduttiin vähentämään puoleen luokkien kapasiteetista, niinpä iltaa kohden mukaan mahtuu kahdeksan osallistujaa.

Valitettavasti välillä käy myös niin, että paikan varannut ei ilmaannu verstaalle eikä vaivaudu perumaan varaustaan.

"Käyttämättömät varaukset harmittavat tosi paljon, sillä tulijoita riittää enemmän kuin voidaan ottaa", tuumaa Pitkänen.

Vertaisapua on aina tarjolla. 

Osallistujia aloittelijasta viulunrakentajaan

OmaStadi-verstaan idea on, että kaupunki tarjoaa tilat ja välineet, osallistuja puolestaan tuo omat materiaalinsa. Varsinaista opetusta verstailla ei ole. Ohjaaja luonnollisesti auttaa tekniikoissa ja erilaisten koneiden käytössä.

"Mukana on ollut vasta-alkajiakin ja heille olen saattanut antaa idean, mistä kannattaa aloittaa ja millä välineillä. Työskentelyssä on aina paljon vaihtoehtoja", Pitkänen valottaa.

Pitkänen jututtaa aina uudet tulijat, jotta pääsee kartalle asiakkaan taidoista.

"Jos on vaikkapa epävarma sirkkelin käyttäjä, niin opastan ja näytän etenkin, mitä sirkkelillä ei saa tehdä."

Vaikka ohjaaja onkin ykkösauttaja verstaalla, puhalletaan myös käyttäjien kesken yhteen hiileen: he auttavat ja neuvovat toisiaan tarpeen tullen. Paikalle kertyykin ilta illan jälkeen taitavaa väkeä työstämään mitä erilaisempia töitä.

Vanhan tuunausta ja uusvanhoja tuotteita

Syksyn aikana tiloissa on tehty kymmeniä erilaisia töitä, kuten työkalukaappi, hyönteishotelli, kenkäteline, sähkökitara, lasten varsijousi, viipsinpuu ja kaiutinkaapit.

"Tulin tänne kunnostamaan vuonna 1969 koulussa tekemääni satulavyöjakkaraa", kertoo Juha Arbelius ja hioo samalla jakkaran jalkaa.

Juha Arbeliuksen 13-vuotiaana koulussa tekemä jakkara on pian kuin uusi.

Arbelius osoittautuu varsinaiseksi puutyöalan ammattilaiseksi: vuosikymmenien varrella on miehen käsissä muovautunut muun muassa kanteleita, könninkelloja ja lastenhuoneen kalusteita.

"Radiossa kertoivat tästä verstaasta ja tässä sitä nyt ollaan. Eiköhän tämä jakkarakin palvele vielä toiset 50 vuotta, kun sen kuntoon laitan", Arbelius myhäilee.

Jarmo Heikkilää voisi kutsua varsinaiseksi kurssibongariksi. Hän on valmis matkustamaan pitkiäkin matkoja mielenkiintoisen kurssin perässä.

Ihannekurssiksi hän kuvailee lyhytkurssia, jolla oppii tietyn taidon ja samalla saa täsmäiskuna tietoutta asiaan liittyvistä perinteistä.

"Kävin Turun linnassa piparkakkumuottikurssilla. Sellainen voisi tulla työväenopistoonkin. Eli puusta tehdään muotti ja sillä sitten leivotaan pipareita", vinkkaa Heikkilä.

***

OmaStadi-verstaat toimivat Hietakummun, Vattuniemen, Maunulan ja Pikku-Huopalahden ala-asteen kouluissa sekä Itäkeskuksen peruskoulussa.

Lisätiedot ja varaukset työväenopiston sähköisessä varausjärjestelmässä ilmonet.fi:ssä. ilmonet.fi