OmaStadi-äänestyksessä kuusi suunnitelmaa toteutettavaksi kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle

18.11.2019

Uutisen kuva

Piirros: Minna Alanko

Lokakuun OmaStadi-äänestys oli suurin julkisen sektorin järjestämä sähköinen äänestys Suomessa. Helsinkiläiset äänestivät 296 ehdotuksesta toteutettavaksi 44 suunnitelmaa, joista kuusi koskee kasvatuksen ja koulutuksen toimialaa.  Äänestäneitä oli kaikkiaan 49 705. Äänestysprosentti oli 7,96. Kaikista äänestäjistä koululaisia oli 9 290. 

440 000 euroa kuuden suunnitelmien toteuttamiseen

Suunnitelmakohtaiset budjetit laskettiin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla (Kasko) viime keväänä. Kaskon asiantuntijat vastaavat kuuden OmaStadi-suunnitelman toteuttamisesta. Suunnitelmien toteuttamiseen on varattu kaupungin erillisrahastosta äänestystulosten mukaisesti yhteensä 440 000 euroa. Suunnitelmien toteutus aloitetaan 2020 vuoden alkupuolella.

Nämä suunnitelmat etenevät toteutukseen:

Leikkipuisto Haruspuistossa käyvistä koululaisista koottiin osallistavan budjetoinnin peliryhmä syksyllä 2018. Lapset ideoivat leikkipuistoon lisää toimintavälineitä. Koululaisten ehdotus Koululaisten toiveita Haruspuistoon valikoitui äänestyksessä yhdeksi Kaskon voittajaehdokkaista. Lapset toivovat erilaisia urheiluvälineitä, mm. hulavanteita, keppihevosia, jumppakeiloja, aitajuoksuaitoja, uudet maalit pihalle, palloja ja mailoja. Toiveissa on saada lisäksi erilaisia leluja ja pelejä esim. legoja, lautapelejä, radiopuhelimia ja diskovalot. Toteuttamiseen saadaan erillisrahastosta 35 000 euroa.

Toteutusvaiheeseen etenee Grundskolan Norsenin oppilaskunnan jättämä ehdotus Bättre sopsortering i skolor.  Tavoitteena on kierrätyksen tehostaminen Helsingin kaupungin 24 ruotsikielisessä koulussa. Lajittelun tehostamiseen ruotsinkielisissä kouluissa on budjetoitu 63 000 euroa. Tavoitteena on osallistaa oppilaskuntaa myös toteutusvaiheessa.

Oppilaat toivovat, että musiikin oppimisympäristö saataisiin mahdollisimman viihtyisäksi hengailla, soittaa, esiintyä ja äänittää. Pukinmäenkaaren peruskoulun musiikin luokka moderniksi soittotilaksi etenee toteutukseen 119 500 euron budjetilla. Ideana on tehdä musiikin oppimisympäristöstä esiintymiseen, soittamiseen ja äänittämiseen innostava tila kaikille alueen 10–16 vuotiaille nuorille. Suunnitelma sisältää tilan tuunausta, uusien kalusteiden, soittimien sekä äänitykseen sopivien välineiden hankintaa. Sointula mahdollistaa oppijoille entistä paremmat esiintymismahdollisuudet sekä harjoittelumahdollisuudet sekä välkillä että oppitunneilla. 

Koulujen tilojen avaamista asukaskäyttöön edustaa ehdotus Koulujen käsityöluokat harrastekäyttöön. Toteutukseen on varattu rahaa 70 000 euroa. OmaStadi-alustalla näkyvästä budjetista ilmenee, että idea voitaisiin toteuttaa siten, että palkataan yksi työntekijä, joka kiertää viidellä eri koululla mahdollistaen asukkaille viiden teknisen käsityöluokan asukaskäytön eri iltoina. Kustakin viidestä perusopetusalueesta on tarkoitus valita yksi koulu tähän tarkoitukseen. 

Suunnitelma Kasvipohjaiset juomat päiväkoteihin ja kouluihin tähtää ruoan ilmastovaikutusten vähentämiseen ja ilmastomyönteisen ruoan suosimiseen. Suunnitelma on tarkoitus toteuttaa pilottina muutamissa kouluissa ja päiväkodeissa. Toteuttamiseen on varattu 100 000 euroa. Ehdotuksen jättäjä toivoo, että toteutukseen valitaan kotimainen kaurajuoma, joka sopii myös (maito)allergikoille. Pilottia koordinoivat hankintayksikön ruokapalveluvastaavat.

Turvallinen koulureitti -suunnitelma toteutetaan yhdessä kaupunkiympäristön toimialan kanssa. Siihen on varattu 52 500 euroa. Tavoitteena on parantaa koulumatkalaisten turvallisuutta Pitäjänmäen, Munkkivuoren ja Etelä-Haagan alueella mm. siten, että rajoitetaan saattoliikenteen pääsyä esimerkiksi Munkkivuoren ala-asteella ja osoitetaan merkeillä hyväksytty ja turvallinen paikka tuoda tai noutaa koululainen ajoneuvolla koululle.

Kaupunkiympäristön toimialalle eniten suunnitelmia toteutettavaksi

Eniten suunnitelmia on tulossa toteutettavaksi kaupunkiympäristö toimialalle (Kymp). Sosiaali- ja terveystoimen (Sote) toteutettavaksi ei tule yhtään suunnitelmaa.  Kaupungin 4,4 miljoonan erillisbudjetista Kymp sai 50 prosenttia, kulttuuri- ja vapaa-ajan toimiala (Kuva) 40 prosenttia ja Kasko 13 prosenttia. 

OmaStadi on kaupungin osallistuva budjetointi, joka toteutettiin ensimmäistä kertaa 2018-2019. Kaupunkilaiset pääsevät seuraamaan äänestyksessä voittaneiden suunnitelmien etenemistä tammikuusta 2020 alkaen OmaStadi-sivustolla

OmaStadi-suunnitelmien toimeenpanon yhteinen kickoff-tilaisuus järjestetään helmikuussa, ja siihen kutsutaan suunnitelmia tehneitä kaupunkilaisia ja asiantuntijoita. Toimeenpanoa seurataan kaksi kertaa vuodessa kaupungin johtoryhmässä.