Nopean avun lastenhoitaja turvaa päiväkodin arkea: Tällainen on Petrin työviikko

13.12.2022

Uutisen kuva

Kuva: Sabrina Bqain

– Laitetaan lenkkarien tarrat paremmin kiinni, ja sitten pääset takaisin leikkimään, varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Petri Haapanen huikkaa Pikku-Huopalahdessa sijaitsevan päiväkoti Tuulin pihalla ulkoilevalle lapselle ja auttaa tätä kiinnittämään kengät paremmin jalkaan.  

Haapanen ei vielä osaa pihalla ulkoilevien lasten nimiä, eikä sitä häneltä voi olettaakaan: Hän on saapunut juuri tähän päiväkotiin ensimmäistä kertaa vasta pari tuntia aiemmin.

Haapanen on työskennellyt elokuusta saakka varhaiskasvatuksen Nopean avun yksikössä, jonka ideana on varmistaa sijaisten saatavuus päiväkotien akuuteissa tarpeissa. Juuri tänään läntisen alueen suurin tarve sattuu olemaan täällä, päiväkoti Tuulissa, sillä päiväkodin työntekijöitä on sairaana.   

Käytännössä Nopean avun yksikössä työskentely tarkoittaa Haapaselle sitä, että jokainen työpäivä on aidosti erilainen.  

– Saan aamuisin tekstiviestitse tiedon siitä, mihin olen sinä päivänä menossa töihin. Yleensä paikka on eri kuin edellisenä päivänä. Tarvetta on harvoin samassa päiväkodissa peräkkäisinä päivinä.

Haapanen suuntaa joka aamu töihin sinne, missä tarve on suurin. Nopean avun yksikkö varmistaa sijaisten saatavuuden, kun kaupungin päiväkodeilla on akuutteja tarpeita. 

Petri Haapanen auttaa lasta kiinnittämään kengät.

Haapanen ei kaipaa entisestä työstään rutiineja. Nopean avun työntekijät tapaavat kuukausittain tiimipalavereissa, joissa voidaan jakaa kokemuksia. Haapasen mukaan se täyttää hyvin työyhteisön ja rutiinien tarpeen.

Joka aamu eri reitti

Tänäkin aamuna Haapasen päivä on alkanut kännykkään tulleesta tekstiviestistä. Viesti tulee joka aamu kello 7.30 mennessä. Silloin Haapasen reppu ja eväät on jo pakattu.  

– Tavoitteena on, että olen kohteessa viimeistään kello 8.20. Useimmiten ehdin siihen kyllä, mutta jos paikka ei ole ennestään tuttu, olen joskus ollut pari minuuttia myöhässä, Haapanen kertoo.  

Joskus matkalla tulee viesti, että apua tarvitaankin vielä kipeämmin muualla.  

– Siihenkin tottuu. Joskus olen ehtinyt olla jo pari tuntia töissä, kun saan kuulla, että jossain muualla on akuutimpi tilanne. Sitten suuntaan sinne, missä apua tarvitaan kaikkein eniten. 

Uutta oppia uralle

Haapanen päätyi töihin Nopean avun yksikköön, koska kaipasi uralleen vaihtelua.  

– Halusin oppia uutta. On kiinnostavaa nähdä, miten eri asiat tehdään eri päiväkodeissa. 

Edelliset 12 vuotta Haapanen on työskennellyt Pihlajamäessä sijaitsevassa päiväkodissa. Lastenhoitajana hän on ehtinyt työskennellä vuodesta 1991, kaupungille hän päätyi vuonna 2006. Työ on ollut mielenkiintoista ja antoisaa, mutta seikkailunhalu vei lopulta voiton. 

– Lähdin tähän tehtävään aika avoimin mielin, joten työ on vastannut odotuksia. On mukavaa olla siellä, missä minua aidosti tarvitaan, Haapanen kertoo. 

Haapasen mielestä on kiinnostavaa nähdä, miten asiat tehdään eri päiväkodeissa. 

Moni lapsi jännittää aluksi vieraampaa työntekijää. Haapanen pyrkii tutustumaan lapsiin aluksi hieman sivummalta.

– Annan heille ensin tilaa, jotta he voivat tutustua rauhassa. Loppupäivästä tulemme yleensä jo varsin hyvin juttuun, hän kertoo.

Sijaisia vankalla ammattitaidolla

Haapasen kollegoille Nopean avun yksiköstä saatava apu voi olla päivän pelastus. Kun henkilökuntaa on liian vähän, sijaisia tarvitaan arjen sujuvuuden varmistamiseksi. Usein tarve selviää vasta aamulla.  

– Tulin aamuvuoroon kuuden jälkeen ja kun selvisi, että tarvitsemme tänään lisäkäsiä, olimme Nopean avun yksikköön yhteydessä, kertoo päiväkoti Tuulissa työskentelevä varhaiskasvatuksen lastenhoitaja Jenna

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun apu saapuu paikalle juuri Nopean avun kautta.  

– Muihin palveluihin verrattuna tässä on se etu, että Nopeassa avussa työskentelee lastenhoitajia, joilla on vankka ammattitaito. Sijaiselle voi antaa siksi hieman enemmän vastuuta kuin sellaiselle henkilölle, joka ei vielä tiedä päiväkodin arjesta juurikaan, Jenna pohtii. 

Petri Haapanen tarkkailee pihalla lasten toimia, auttaa maahan pudonneet hansikkaat takaisin lapsen käteen ja setvii parin lapsen välistä kinastelua. Osa lapsista tulee heti juttelemaan uudelle aikuiselle, osa tarkkailee tilannetta kauempaa.

– Se on aika tyypillistä, koska lapset ovat niin erilaisia. Heidän kohtaamisensa on tämän työn parhaita puolia, koska lapset osaavat olla niin aitoja. Yritän yleensä opetella lasten nimiä, jotta pystyn iltapäivällä auttamaan paremmin. Jos päädyn myöhemmin samaan päiväkotiin, nimet saattavat kuitenkin olla kateissa, sillä olen tavannut välissä satoja muita lapsia, Haapanen kertoo ja ohjaa viimeisetkin leikkijät sisätiloihin.  

Avoimuutta ja joustavuutta tarvitaan

Haapasen mukaan Nopean avun työntekijöiltä vaaditaan ennen kaikkea avoimuutta ja joustavuutta. Lisäksi tarvitaan itsenäisyyttä, ja toisten toimintatapoja pitää osata kunnioittaa.  

– Sosiaalisuudesta on hyötyä, mutta itse nautin siitä, että en kuulu minkään päiväkodin ydinporukkaan, vaan voin solahtaa hetkeksi työpaikalle ja jättää sitten päivän päätteeksi sen paikan asiat sinne. Kun työskentelin vakituisesti yhdessä ja samassa päiväkodissa, työasiat seurasivat aina välillä kotiin. Tässä niin ei käy, hän pohtii. 

Haapanen ei pidä työtään kovin kuormittavana.  

– Jollekin toiselle jatkuva muutos voisi toki olla stressaavaa, mutta itse pidän siitä, etteivät päivät muutu liian rutiininomaisiksi. Oma asennekin varmasti ratkaisee. Olen aika joustava tyyppi.  

Kun kello lähestyy neljää, päiväkodin lapset alkavat olla jo tuttuja. Muiden työntekijöidenkin kanssa juttu luistaa. Haapanen jättää kuitenkin päiväkodin taakseen hyvillä mielin.  

– Voi olla, että minut lähetetään tänne toistekin. Silloin on mukavaa tietää vähän, mihin on tulossa. Huomenna tie vie kuitenkin luultavasti taas jonnekin ihan muualle, ja se on ihan yhtä lailla mukavaa. 

Haapanen lähdössä työpaikalta työpäivän jälkeen.

Mikä Nopean avun yksikkö?

Nopean avun yksikkö vastaa päiväkotien äkillisiin sijaistustilanteisiin. Toiminta aloitettiin vuoden 2022 alussa rekrytoinneilla, ja ensimmäiset varhaiskasvatuksen lastenhoitajat aloittivat työnsä helmikuussa 2022.

Nopean avun yksikössä työskentelee tällä hetkellä noin 20 työntekijää, ryhmän kokoa ollaan parhaillaan kasvattamassa 40 henkilöön. He ovat kaikki kokeneita varhaiskasvatuksen lastenhoitajia.

Jokaisella yksikön työntekijällä on oma vastuualueensa. Vastuualueita jaettaessa on huomioitu työntekijän oman kodin sijainti. Näin matka työpaikalle ei koskaan muodostu liian pitkäksi. Vastuualueita on tällä hetkellä neljä: eteläinen, pohjoinen, kaakkoinen ja läntinen suurpiiri.

Jatkossa jokaisella kaupungin alueella ja myös ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa on omat Nopean avun yksikkönsä. 

Petri Haapasen työviikko

Maanantai: Päiväkoti Tuuli
”Ensimmäinen kerta kun olin siellä. Kiva ja lämmin ilmapiiri, mukava ryhmä.” 

Tiistai: Päiväkoti Metsätähti 
”Pienten, alle 3-vuotiaiden ryhmä. Tuttu paikka, jossa olen ollut ennenkin. Tänne on helppo tulla.” 

Keskiviikko: Päiväkoti Metsätähti
”Sama alle 3-vuotiaiden ryhmä kuin tiistaina. Iltapäivällä oli työnohjausta.” 

Torstai: Aluksi päiväkoti Kanervassa, sieltä lähtö klo 9 päiväkoti Metsätähteen, jossa oli enemmän avun tarvetta.  
”Ennestään tuttu 3–5-vuotiaiden ryhmä, johon oli helppo mennä.” 

Perjantai: Päiväkoti Mestari 
”Ensimmäistä kertaa tässä päiväkodissa. Miellyttävä kokemus. Eskariryhmä oli mukava, ja oli todella kiva päivä.” 

Teksti: Pi Mäkilä
Kuvat: Sabrina Bqain