Näin tunnistat lähisuhdeväkivallan – apua on tarjolla

14.12.2023

Uutisen kuva

Riina Ståhlberg ja Ilona Fagerström. Kuva: Sanna Wallenius

Lähisuhdeväkivaltaa löytyy kaikista yhteiskuntaluokista ja ikäryhmistä, eikä se läheskään aina näyttäydy vain mustelmina. Väkivalta voi olla myös nälvimistä, vähättelyä, arvostelua ja kontrollointia. Helsinki käynnisti syksyllä kampanjan lähisuhdeväkivallan torjumiseksi. Kaupunki on myös tiivistänyt yhteistyötä Maria Akatemian ja Miessakit ry:n kaltaisten kansalaisjärjestöjen kanssa.

– Haluamme tehdä lähisuhdeväkivallan ongelman näkyväksi kaikkialla: kodeissa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa, työpaikoilla ja harrastuksissa. Tavoitteena on, että tuen hakeminen helpottuisi, kertoo lähisuhdeväkivallan ehkäisytyöryhmän puheenjohtaja ja opiskeluhyvinvointipäällikkö Riina Ståhlberg.

Asian tärkeyttä korostaa THL:n teettämä Kouluterveyskysely, jonka mukaan 17,5 prosenttia 4.–5.luokkalaisista pojista on kokenut fyysistä väkivaltaa vanhemman tai muun huolta pitävän aikuisen tahoilta. 8.–9.luokkalaisista tytöistä 42,4 prosenttia kertoi joutuneensa tuttujen aikuisten tekemän henkisen väkivallan kohteeksi.

Tunnista myös maahanmuuttajien kokema väkivalta

Tutkimusten mukaan tieto lasten ja nuorten kokemasta lähisuhdeväkivallasta jää usein piiloon. Lapset saattavat puhua kokemuksistaan kavereilleen, mutta viesti ei kulje eteenpäin. Lähisuhdeväkivaltakoordinaattori Ilona Fagerström kertoo, että haastetta on pyritty ratkomaan yhdessä.

– Olemme järjestäneet koulutuksia, jotta koulujen henkilökunta ja varhaiskasvattajat voisivat tunnistaa väkivallan merkit helpommin. Helsingin kampanja näkyy myös katumainontana ja somessa, ja saa ihmiset toivottavasti myös sitä kautta avaamaan silmänsä lähisuhdeväkivallan olemassaololle.

Osana kampanjaa ihmisoikeusaktivisti ja vaikuttaja Ujuni Ahmed on kiertänyt syksyllä Helsingin kouluissa kertomassa, kuinka opettajat ja terveydenhuollon ammattilaiset voisivat tunnistaa maahanmuuttajien kokemaa lähisuhdeväkivaltaa. Keskustelutilaisuudet pohjautuvat Ahmedin kirjoittamaan suosittuun kirjaan Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin.

– Opettajilta on tullut todella hyvää palautetta Ujunin vierailuista. Konkreettisen tiedon saaminen eri kulttuurien taustoista on todella tärkeää, jotta esimerkiksi tyttöjen sukuelinten silpomiseen liittyvät tilanteet voitaisiin tunnistaa ajoissa, Ståhlberg ja Fagerström uskovat.

Lue koko uutinen verkkosivuillamme