Muuttaako tekoäly opettajan roolia?
27.02.2024
Kuva: Matti Pyykkö/ Helsinki Partners
“Ajatteleminen on jännittävää ja uhkarohkeaa. Kun pysähtyy hetkeksi miettimään elämäänsä ja tulevaisuuttaan, voi tapahtua mitä tahansa", filosofi Maija-Riitta Ollila inspiroi pohtimaan uusia teknologioita, jotka muuttavat ihmistä ja maailmaa.
“Millainen on hyvä vuorovaikutus ihmisen ja teknologian välillä? Miten tekoäly, geeniteknologia ja virtuaalielämä vaikuttavat siihen, millaisia olemme? Voimme parhaimmillamme saavuttaa paljon”, Ollila johdatteli syventymään kiinnostaviin aiheisiin tekoälyn vaikutuksista tulevaisuuteen.
Ystävänpäivänä pidettyyn tilaisuuteen olivat tervetulleita kaikki toisen asteen opettajat ja opiskelijoiden kanssa työskentelevät. Ollila luotsasi keskustelua ammattitaitoisesti ja lämpimällä huumorilla. Vuorovaikutteinen ilmapiiri syntyi yhteisistä keskusteluista ja ymmärryksestä, että olemme kaikki yhdessä vielä tuntemattoman edessä.
Opettajan rooli tulee muuttumaan
Opettajan rooli muuttuu, ja se on Ollilan mukaan hyvä asia.
“Kouluaikojemme vahvimmat muistot liittyvät usein ystäviin, kohtaamisiin ja tunnelmaan – ei niinkään opiskeltuihin asioihin. Tekoäly voi vapauttaa aikaa lämpimän, opiskelumyönteisen ja turvallisen oppimisympäristön luomiseen. Tekoäly osaa vastata, mutta kysymysten esittäminen on ihmisen tehtävä."
Ollila puhutteli myös niitä, jotka epäilevät tekoälyä ja haluaisivat estää sen hyödyntämisen opiskelijoilta.
“Onko pelkona, että tekoälyn hyödyntämisen lisääntyessä menetämme älyllisen kunnianhimomme? Vai voimmeko luottaa ihmisen luontaiseen uteliaisuuteen ja tiedonjanoon”, Ollila kysyi yleisöltä.
Ollilan mukaan tekoäly on tullut jäädäkseen. Tehtävänantoja muutettava opetuksessa niin, että ne tukevat oppimista ja innostavat kysymään.
Tämä inspiroiva luento antoi kuulijoille paljon ajateltavaa. Ollila kannustaa meitä katsomaan tulevaisuuteen avoimin mielin ja hyödyntämään teknologiaa viisaasti. Millaisia mahdollisuuksia se tuo tullessaan? Se jää nähtäväksi, mutta yksi asia on varma: vuorovaikutus teknologian kanssa on keskeinen osa tulevaisuuttamme.
Haluatko oppia käyttämään tekoälyä? Stadin Akatemia järjestää kaupungin työntekijöille koulutuksia tekoälystä. Löydät koulutukset Onni-koulutuskalenterista hakusanalla "tekoäly”.
Uutiskirjeen uusimmat jutut:
- Uutta virtaa työhyvinvoinnista – näin me sen teemme / Nyvunnen energi genom arbetshälsa – så gör vi det
- Helsingin Educa-osaston teemana ovat tulevaisuuden taidot
- Opi ja kehity kevään henkilöstökoulutuksissa
- Ristiinopiskelu avaa uusia mahdollisuuksia oppijoille
- Tunnetko työkaverisi: Energinen retkeilijä
- Uusi opas maahan tulleille 15–18-vuotiaille oppivelvollisille / Guide for 15–18-year-old newcomers in Helsinki
- Koulujen konfliktitilanteita ratkaistaan uudella sovittelumallilla
- Arbis nya grundläggande utbildning för vuxna har fått en rivstart
- Toivon pedagogiikka vahvistaa hyvinvointia toisella asteella
- Kultus tarjoaa oppimisen elämyksiä eri puolilla Helsinkiä / Kultus erbjuder inlärningsupplevelser på olika håll i Helsingfors