Mitä ihmettä tekee prosessinhoitaja? Hän saattaa työskennellä vaikkapa olutpanimossa

14.02.2022

Uutisen kuva

Kuva: Ilkka Ranta-aho

Stadin ammatti- ja aikuisopiston eli Stadin AO:n toimipaikassa Kullervonkadulla sijaitsee ihka oikea olutpanimo. Panimon toimintaa esittelevät opiskelijat Valtteri Lehtelä ja Reima Heinonen (kuvassa). He ovat aloittaneet opintonsa viime syksynä ja aikovat valmistua prosessinhoitajiksi kuluvan vuoden aikana. Kumpikin kehuu opiskeluaan, joka on omatoimista ja melko vapaata.

Koulutuspäällikkö vs. Marianne Hellsten ja opettaja Tuija Levlin kertovat, että prosessiteollisuuden opiskelijoilla on positiivinen ongelma: töitä on niin paljon, että valmistumiseen saattaa kulua enemmän aikaa kuin opiskelijat ovat alun perin suunnitelleet.

Työvaltaista oppimista

Opintojen aikana töitä tehdään työpaikoilla. Kun hyvä työ- tai harjoittelupaikka löytyy, opiskelija siirtyy niin sanottuun työvaltaiseen oppimiseen vaikkapa oppisopimuksella. Opinnot voi suorittaa loppuun työpaikalla.

Prosessiteollisuuden osaajia tarvitaan kaikessa teollisessa tuotannossa. Levlin tiivistää prosessiteollisuuden sellaiseksi, jossa huolehditaan putkessa kulkevista prosesseista.

Toimipaikassa opiskeleville kuuluu alussa kaikille yhteiset perusopinnot, joiden jälkeen opiskelijat voivat suuntautua biotekniikkaan, kemianteollisuuteen, paperiteollisuuteen tai valimotekniikkaan. Esimerkiksi panimo kuuluu biotekniikan osaamisalaan.

Lue koko artikkeli verkkosivuillamme