Maahanmuuttajat sujuvammin työhön ja koulutukseen

15.03.2019

Uutisen kuva

Kuvassa vasemmalta takarivissä monikieliset ohjaajat Luay Helal, Karina Sabitova, Abdirahman Rage, Nimco Noor, Said Abdulkadir ja panelisti Jamila Mohamud. Edessä vasemmalta monikielinen ohjaaja Mukhtar Abib ja tilaisuuden juontaja Ibrahim Mohamoud.

 

”Kasvatuksen ja koulutuksen palveluilla on merkittävin rooli kotoutumisen onnistumisessa” kiteytti toimialajohtaja Liisa Pohjolainen sen, miksi toimialalla tarvitaan maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma (Make).  Kehittämissuunnitelman työ käynnistyi kick off -tilaisuudella helmikuussa. Tilaisuus keräsi lähes 130 kaskolaista ja yhteistyökumppania.

”Makea tarvitaan, koska koulutuksen kysyntä nojaa tulevaisuudessa maahanmuuttajiin. Toinen sukupolvi kasvaa työikään. Olennainen kysymys on, miten onnistumme koulutukseen ja työhön pääsyssä.” Pohjolainen painotti. 

Make on Helsingin kotouttamisohjelmaan kuuluva suunnitelma, jonka tavoitteena on taata yhdenvertaiset kasvatus- ja koulutusmahdollisuudet kaikille. Ohjelmassa on 18 konkreettista toimenpidettä, jotka liittyvät oppimisen edellytysten, ohjauksen ja neuvonnan sekä henkilöstön osaamisen parantamiseen. Ohjelmatyö syntyi 350 kaskolaisen voimin. 

Eräs Maken painopisteistä on henkilöstön osaamisen kehittäminen. Tavoitteena on, että puolet kaskolaisista saa koulutusta kielitietoisuudesta, osaamisen tunnistamisesta ja rasismin tunnistamisesta ja siihen puuttumisesta. Ohjelman puitteissa syntyy myös kotoutumisen tukimalli eli opas varhaiskasvatuksen, esiopetuksen ja perusopetuksen aloitukseen. Ammatillisen koulutuksen puolella kehitetään muun muassa työpaikalla tapahtuvaa suomen kielen oppimista. 

Myös monikielinen ohjaaja -mallia laajennetaan edelleen seuraavan kolmen vuoden aikana. Ohjaajien tehtävänä on tukea koulunkäyntiin liittyvissä arjen kysymyksissä, saada ulkomaalaistaustaiset huoltajat mukaan toimintaan sekä auttaa henkilökuntaa kieli- ja kulttuuritietoisuuden vahvistumisessa. 

Monikieliset ohjaajat kertoivat työstään kick off-tilaisuudessa. Kuvassa Said Abdulkadir, Nimco Noor, Mukhtar Abib, Abdirahman Rage, Karina Sabitova ja Luay Helal. 

”Make tarjoaa sateenvarjon hyvälle työlle, jota jo tehdään. Lisäksi kokeilujen kautta tarkoitus on rakentaa pysyviä rakenteita kotoutumista tukevalle työlle.” totesi projektipäällikkö Matleena Sierla kehittämispalveluista.

Vieraskielisen väestön osuus nousee

Vieraskielisen väestön osuus Helsingin alle 18-vuotiaista noussee yli 30 prosenttiin ja yli 40 000 henkilöön ennen vuotta 2035. Suuri osa vieraskielisistä on Suomessa syntyneitä ja osaa kotimaisia kieliä. Vieraskielisten 0-6-vuotiaiden lasten osuus joillain alueilla on jo yli 50 prosenttia; toisaalta Helsingissä on paljon alueita, joissa tämä osuus on alle 10 prosenttia. 
 

Maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämisuunnitelma. (pdf)

Utvecklingsplan för fostran och utbildning för invandrare 2018–2021 (pdf)

 

Tietoa Helmi-intrassa: Kasko > Oppiminen > Oppimisen kehittäminen > Maahanmuuttajien kasvatuksen ja koulutuksen kehittämissuunnitelma.