Latokartanon peruskoulu palkittiin opettajien eurooppalaisesta yhteistyöstä
11.10.2021

Lilja Kaijaluoto ja Seda Altunbay kehittivät uudenlaisen yhteistyömallin hollantilaisen, portugalilaisen ja irlantilaisen koulun kanssa.
Latokartanon peruskoulu on saanut ensi kertaa jaettavan eurooppalaisen innovatiivisen opetuksen palkinnon (EITA). Koulun Own Your Learning 2.0 -hankkeen tärkeimpänä tavoitteena oli tukea oppilaita ottamaan vastuu omasta oppimisestaan ja osallistaa oppilaita projektin suunnittelussa ja toteutuksessa heidän lähtökohdistaan riippumatta.
Palkitussa projektissa yläkoululaiset suunnittelivat ja toteuttivat opetusta yhdessä eurooppalaisten kumppanikoulujen kanssa ja vierailivat näiden luona.
Projektiin osallistuivat Latokartanossa 13–15-vuotiaat yläkoululaiset vuosina 2017–2019. Kaikki alkoi siitä, kun koulun englannin lehtori Seda Altunbay päätti yhdessä erityisluokanopettaja Lilja Kaijaluodon sekä kolmannen opettajan kanssa luoda koululle oman Erasmus-projektin.
– Laitoin ilmoituksen eTwinningiin, jotta voisin valikoida sopivia kumppaneita. Löysin yhden kumppanikoulun Irlannin Kerrystä, toisen Hollannin Eindhovenista ja kolmannen Portugalin Portosta, Altunbay kertoo.
Tavoitteena oli kasvattaa kaikkien osallistujien kulttuurienvälistä tietämystä ja ymmärrystä sekä vahvistaa oppilaiden aktiivista osallistumista oppimiseen. Tämä tapahtuisi ottamalla oppilaat mukaan projektin suunnitteluun, valmisteluihin ja toteuttamiseen.
Kumppanikouluille oli yhteistä se, että ne halusivat parantaa ICT-taitojaan sekä antaa projektista leijonanosan oppilaiden hallintaan. Aiemmin kouluilla oli ollut yksittäisiä tapahtumia, joissa oppilaat olivat päässeet osallistumaan, mutta näin kokonaisvaltaista ja suurta projektia ei ollut vielä nuorten kanssa tehty.
Jokaisella koululla oma vastuualue
Projektin luominen oli demokraattinen prosessi sekä aikuisille että oppilaille. Latokartano toimi projektissa koordinoivana kouluna ja oli vastuussa tapahtumien organisoimisesta sekä viestinnästä. Portugalin vastuulla oli palaute ja kyselyjen järjestäminen sen saamiseksi. Hollanti vastasi teknologiasta ja ICT-kehittämisestä kuten projektin oman sovelluksen luomisesta. Irlantilaiset puolestaan toivat projektiin käänteisen luokkahuoneen, Flipped Classroomin, jossa oppilaat opettivat toisilleen omaa äidinkieltään videoiden avulla.
– Oppilaat ottivat kaiken vastuun tästä. He suunnittelivat opetuksen ja kuvasivat ja editoivat videot. Me käytännössä vain opastimme heitä ja tarjosimme heille tarvittavat välineet, Altunbay muistelee.
Perinteisesti oppitunnilla opiskellaan ensin jokin asia ja tehdään sen jälkeen läksyt. Flipped Classroomissa oppiminen tehdään käänteisesti, eli ensin aiheeseen perehdytään itsenäisesti ja sen jälkeen vasta tulee oppitunti.
– Silloin aihe on jo tuttu, ja oppitunnilla päästään syvemmälle asian käsittelyssä, Kaijaluoto selittää.
Valinnaiskurssi yläkoululaisille
Latokartanon peruskoulussa projektista tehtiin valinnaiskurssi nimeltä Erasmus+ and Culture, ja Seda Altunbay tapasi projektiryhmän kanssa joka viikko kahden tunnin ajan. Oppitunneilla suunniteltiin ja tehtiin tehtäviä sekä oltiin yhteydessä kumppanikouluihin eTwinningin kautta.
– Suljettuna alustana eTwinning oli tosi tärkeä meille. Kun oppilailla oli käyttäjätunnukset, he pystyivät rauhassa ja turvallisesti kommunikoimaan keskenään, Altunbay sanoo.
Euroopan unioni rahoittaa eTwinningiä, jota voi käyttää esimerkiksi tiedon tallentamisen paikkana ja viestimiseen muiden kanssa.
Latokartanon valinnaiskurssin opetuskieli oli englanti, mutta muitakin kieliä käytettiin – kunhan kaikki ymmärsivät toisiaan.
– Koulumme on todella monikielinen ja kansainvälinen. Se on arkea, että joku puhuu jollain kielellä, toinen vastaa toisella, ja kaikki ymmärtävät toisiaan, Kaijaluoto hymyilee.
Tähtihetkinä vierailut ulkomailla
Kun projektiin osallistuneet koulut vierailivat myöhemmin toistensa luona, oppilailla oli mahdollisuus kokeilla videoilta oppimaansa uutta kielitaitoa käytännössä. Ensimmäinen tapaaminen oli Latokartanon koulussa.
Oppilaista osa oli valittu projektiin, ja osaan tapahtumista kuten logokilpailuun osallistuivat myös muut koululaiset. Kun kumppanikouluista matkustettiin vierailulle Suomeen, tarvittiin myös isäntäperheitä majoittamaan tulijat.
Mitä projektista jäi käteen? Mikä oli parasta?
– Oppilaiden kanssa matkustaminen! Matkustaessa opimme tuntemaan oppilaat eri tavalla ja näimme, miten paljon heidän kielitaitonsa ja sosiaaliset taitonsa kehittyivät viikon aikana. Halusimme tehdä tätä täysin inklusiivisesti ja ottaa mukaan kenet tahansa, joka on aktiivinen ja motivoitunut, Altunbay sanoo.
Kaikki projektiin osallistuneet oppilaat ja aikuiset eivät matkustaneet kaikkiin kumppanimaihin, mutta jokaisella oli mahdollisuus päästä jonnekin. Mukana oli erityisen tuen tarvitsijoita, eri vähemmistöihin kuuluvia sekä oppilaita, joilla ei perheen taloudellisen tilanteen vuoksi ehkä muuten olisi ollut mahdollisuutta matkustaa.
– Projekti luotiin alun perin sellaiseksi, että kenen tahansa on turvallista ja mahdollista osallistua, Kaijaluoto painottaa.
Onnistumisen tunteet
Paikallisissa perheissä asuminen oli tärkeä osa projektia ja sitä, että kieltä ja kulttuuria todella opitaan. Yhteydenpito isäntäperheiden kanssa on osalla oppilaista jatkunut myös vierailujen jälkeen.
Opettajat näkivät omin silmin oppilaiden kasvun ja kehityksen projektin aikana: miten innostuneita nämä olivat ja miten hienolta näistä tuntui pärjätä ja selvitä vieraalla kielellä uudenlaisessa ympäristössä. Osa oppilaista oli ensi kertaa ulkomailla, ja useimmat ainakin ilman omia vanhempia. Kaikki oppivat huimasti uusia taitoja vierailujen aikana.
Kaijaluoto nostaa esiin projektin eduista sen, miten vieraan kielen käyttämisen kynnys laskee, kun sitä pääsee kokeilemaan käytännössä. Luokkahuoneessa usein vallitseva virheettömyyden paine lakkasi nopeasti vaikuttamasta oppilaisiin.
Irlantilaisen Radio Kerryn ohjelma, jossa Latokartanon peruskoulu vieraili kertomassa projektista
Tietoa palkinnosta
Ensimmäistä kertaa jaettava Eurooppalainen innovatiivisen opetuksen palkinto (EITA) tuo esille parhaita Erasmus+ -ohjelmassa toteutettuja opetukseen liittyviä käytänteitä. Palkinnolla halutaan antaa tunnustusta eurooppalaisiin hankkeisiin osallistuneille opettajille ja kouluille.
Vuonna 2021 EITA-palkinnon teemana on etä- ja monimuoto-opetus. Suomesta palkittavat hankkeet ovat Latokartanon peruskoulun ”Own Your Learning 2.0”, Axxellin ”AppMentor; Introducing mobile technology as a tool to strengthen the mentoring process during work based learning”, Sotkamon lukion "VÄLKKY” ja Nissnikun päiväkodin: ”Pedagoginen dokumentointi varhaiskasvatuksessa”.
Yhteensä EITA-palkinto myönnetään 104 hankkeelle Euroopassa. Palkinnot jaetaan virallisesti 20. lokakuuta pidettävässä virtuaalisessa palkintojenjakoseremoniassa, jossa kaikki palkitut esitellään.
Lue lisää EITA-palkinnosta Opetushallituksen sivuilta ja Euroopan komission sivuilta.
Uutiskirjeen uusimmat jutut:
- Tervetuloa viettämään kesää Helsingin leikkipuistoihin!
- Pyöräilykausi on täällä taas: Hyödynnä kaupunkipyöräetu ja polkupyöräetu
- Koillisen varhaiskasvatus järjestää ihastuttavia lukumessuja
- Stadin AO:lle OKKA-sertifikaatti: "Teemme sitoutuneesti työtä kestävän tulevaisuuden eteen"
- Henkilöstömme oma saari Iso Iiluoto houkuttelee virkistymään
- Tunnetko työkaverisi: Ultrajuokseva hyväntekijä
- Helsinginkadun filharmonikot 80 vuotta: Juhlakonsertti toukokuussa
- Se bilderna från Helsingfors första danstävlingar för svenskspråkiga lågstadieelever
- Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri tarjoaa 140 maksutonta opastusta