Lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyyn pyritään monin tavoin
16.11.2020

Seksuaalinen häirintä digitaalisessa mediassa voi sisältää monenlaisia tekoja. Kuva Unsplash.
Kouluterveyskyselyn (2019) mukaan seksuaalista ehdottelua tai ahdistelua koki vähintään kerran vuoden aikana noin joka neljäs 8. ja 9. luokkaa käyvä, lukiolaisista ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevista ja seksuaaliväkivaltaa noin 7 % nuorista. Vain neljäsosa nuorista kertoo kokemastaan seksuaaliväkivallasta aikuisille. Perusopetuksen 4. ja 5. luokkaa käyvistä lapsista neljä prosenttia ilmoitti kokeneensa seksuaalista kommentointia, ehdottelua, viestittelyä tai kuvamateriaalin näyttämistä, kaksi prosenttia koskettelua tai painostamista koskettamaan.
”Hyvinvointi- ja turvallisuusjohtamisella voimme kehittää ennaltaehkäisyn, tunnistamisen ja kohtaamisen prosesseja kouluissa ja oppilaitoksissa. Ne kulkevat rinnakkain väkivallan, kiusaamisen ja häirinnän ehkäisyn kanssa,” toteaa projektikoordinaattori Stella Leoni.
Koulutusta, virtuaalivalmennusta, materiaalipankki
Turvallisesti mediassa ja maailmalla – lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten ehkäisy (ml. grooming) -hankkeessa on koulutettu jo lähes kolmesataa opiskeluhuollon asiantuntijaa Helsingistä ja yhteistyökunnista.
Marraskuussa järjestettiin Tunne- ja turvataidoilla turvaa -koulutusta opettajille ja opiskeluhuollolle. Kesällä valmistui koulujen tiimien käyttöön virtuaalivalmennus Helvi: Suojellaan lapsia seksuaaliväkivallalta ja siihen kuuluva podcast ja materiaalipankki, joita on hyödynnetty osana hankekoulutuksia.
Helvin tulisi tavoittaa kaikki perusopetuksen, lukio- ja ammattikoulutuksen tiimit pääkaupunkiseudulla. Hankkeen loppumetreillä keväällä 2021 osaamista syvennetään seksuaalikasvatuksen menetelmäkoulutuksella, joka toteutetaan yhteistyössä Metropolia ammattikorkeakoulun kanssa.
”Koulutuspilotilla on tarkoitus kehittää näyttöön perustuvia menetelmiä seksuaalikasvatuksen saralla, joka olisi tärkeä saada osaksi opiskeluhuollon työkaluja”, pohtii Stella Leoni, joka on tehnyt kymmenisen vuotta nuorisopsykiatrian integroivaa mielenterveystyötä, lastensuojelun esihenkilötyötä ja kehittämistä.
Kehityskohteita opiskeluhuollon asiantuntijoilta
Syksyn Seksuaaliväkivalta & grooming webinaarien työpajoissa koottiin kehityskohteita lähes kolmeltasadalta opiskeluhuollon asiantuntijalta. Heidän esille nostamia asiakokonaisuuksia seksuaaliväkivalta ja grooming-ilmiön osalta olivat:
• Koulujen ja oppilaitosten eri suunnitelmien ajantasaistaminen oppilaitosjohdon, opiskeluhuollon ja opetuksen yhteistyönä
• Ennaltaehkäisyn lisääminen turvataitokasvatuksen, seksuaalikasvatuksen, materiaalien ja yhteisöllisen työn kautta (opiskeluhuolto/opetus)
• Avoimuuden, puheeksi ottamisen rutiinien ja systemaattisuuden lisääminen
• Vanhempien ja lasten tietoisuuden lisääminen groomingista
• Ilmiön kartoitus hyvinvointikyselyssä
• Seksuaaliväkivaltaa kohdanneen lapsen palveluketjun yhteistyön kehittäminen eri toimijoiden kesken
Kehittämisessä korostuu monialainen turvallisuusjohtamisen prosessi, joka näyttäytyy myös uusissa opetushallituksen materiaaleissa Opas seksuaalisen häirinnän ennaltaehkäisemiseksi ja siihen puuttumiseksi kouluissa ja oppilaitoksissa ja Kiusaamisen vastainen työ kouluissa ja oppilaitoksissa. Lisäksi meillä on Väkivallaton lapsuus -toimenpidesuunnitelma vuosille 2020−2025.
Kouluilla on paljon asiantuntijuutta näistä teemoista. Haasteena on integroida pedagogiikka, hyvinvointi ja turvallisuus yhteen. Tätä hankkeessa kuitenkin yritetään lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ja grooming-ilmiön osalta. Hankkeessa on tarjottu koulutusta oppilaitosjohdolle, mutta koronapandemia on verottanut osallistujamääriä.
”Suunnittelen 26. maaliskuuta järjestettävää webinaaria Hyvinvoinnin ja turvallisuuden edistäminen kouluissa ja oppilaitoksissa. Toivon tämän olevan lähtölaukaus näiden asioiden eteenpäin viemiselle”, Leoni toteaa toiveikkaana.
Lisätietoa hankkeesta: Helsinkioppii
Sanastoa
Lapsiin kohdistuva väkivalta
Väkivalta, joka kohdistuu lapsiin siten, että se aiheuttaa tai saattaa aiheuttaa fyysisiä vammoja tai vaarantaa lapsen hyvinvoinnin, turvallisuuden, terveyden tai emotionaalisen kehityksen
Lapseen kohdistuva seksuaaliväkivalta on laaja käsite, joka tarkoittaa kaikkia niitä tekoja, jotka loukkaavat lapsen seksuaalista koskemattomuutta. Teot voivat sisältää ahdistelua, lähentelyä, koskettelua, pakottamista kosketteluun sekä painostamista tai pakottamista seksuaalisiin tekoihin.
Seksuaalisella häirinnällä tarkoitetaan yleisesti sanallista, sanatonta tai fyysistä, luonteeltaan seksuaalista ei-toivottua käytöstä, jolla tarkoituksellisesti tai tosiasiallisesti loukataan henkilön henkistä tai fyysistä koskemattomuutta. Seksuaalisen kuvamateriaalin lähettäminen lapselle on seksuaalista häirintää ja se saattaa täyttää myös rikoksen tunnusmerkistön.
Seksuaalinen häirintä digitaalisessa mediassa voi sisältää monenlaisia tekoja, kuten halventavia ja vihjailevia puheita, seksuaalisia eleitä, ilmeitä tai se voi olla seksuaalissävytteistä nimittelyä tai pyyntöjä kosketteluun webkameran tai muun digitaalisen laitteen välityksellä. Grooming tarkoittaa aikuisen tietoista ja tavoitteellista toimintaa, jolla pyritään seksuaaliseen kontaktiin lapsen kanssa tai houkutellaan lapsi tekemään seksuaalisia tekoja. Lasta voidaan myös kiristää seksuaalisilla kuvilla – Sextortion.
Uutiskirjeen uusimmat jutut:
- Tervetuloa viettämään kesää Helsingin leikkipuistoihin!
- Pyöräilykausi on täällä taas: Hyödynnä kaupunkipyöräetu ja polkupyöräetu
- Koillisen varhaiskasvatus järjestää ihastuttavia lukumessuja
- Stadin AO:lle OKKA-sertifikaatti: "Teemme sitoutuneesti työtä kestävän tulevaisuuden eteen"
- Henkilöstömme oma saari Iso Iiluoto houkuttelee virkistymään
- Tunnetko työkaverisi: Ultrajuokseva hyväntekijä
- Helsinginkadun filharmonikot 80 vuotta: Juhlakonsertti toukokuussa
- Se bilderna från Helsingfors första danstävlingar för svenskspråkiga lågstadieelever
- Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri tarjoaa 140 maksutonta opastusta