Kielirikasteisen opetuksen käsikirjan uusi laajennettu versio on valmis

16.01.2023

Uutisen kuva

Kuva: Emilia Kangasluoma

Helsinkiläisten opettajien tekemä, vuosiluokkien 1−6 englannin kielirikasteiseen opetukseen suunnattu Handbook for English-enriched teaching and learning -käsikirja (PDF) laajeni yhdestä käsikirjasta kolmeen. Lisäksi rinnalle tuli satojen sivujen edestä kopioitavia liitteitä suoraan opettajien käyttöön.
 
Työryhmään kuuluneet opettajat Hanna-Kaisa Luukkonen, Riikka-Liisa Salomaa, Riikka Räisänen, Aapo Marjanen, Janne Rusama, Kaisa Appelqvist, Meri Peuhkurinen ja Jenni Kohl jatkoivat vuonna 2018 alkanutta kehittämistyötä Opetushallituksen rahoituksella lukuvuosien 2020−2021 ja 2021−2022 aikana.

Alkuperäinen opas kattoi vuosiluokkien 1−6 opetuksen yksissä kansissa ja on ollut käytössä kielirikasteista ja laajamittaista kaksikielistä opetusta antavissa kouluissa. Uuden laitoksen myötä käsikirja jaettiin kolmeen osaan: vuosiluokat 1−2, vuosiluokat 3−4 ja vuosiluokat 5−6. Lisäksi käsikirjojen johdantoa laajennettiin ja käsikirjoihin lisättiin valmiita oppimiskokonaisuuksia kuten monistettavia luokkatauluja, tehtävämonisteita ja opetusvideoita. 
 
Uusista perusopetuksen käsikirjoista on kaikille avoimesti saatavilla pdf-versiot aoe.fi -palvelussa:

Handbook for Bilingual Education − Grades 1−2 (PDF)
Handbook for Bilingual Education − Grades 3−4 (PDF)
Handbook for Bilingual Education − Grades 5−6 (PDF)
 
Perusopetuksen oppaiden lisäksi keväällä 2021 valmistui kaksikielisen suomi-englanti esiopetuksen käsikirja: Handbook for Bilingual Pre-Primary Education (PDF), jonka sisällöstä vastasivat Christopher Pape-Mustonen, Jenni Kohl ja Hanna-Kaisa Luukkonen sekä vastaava opas ranskaksi  Le manuel pour l'éducation préprimaire bilingue (PDF). Ranskakielisen oppaan käännös- ja kirjoitustyöstä vastasivat Noora Anttila, Andrea Tavares Dias ja Kristiina Turkki.
 
Useissa käsikirjatyöryhmissä mukana ollut Hanna-Kaisa Luukkonen kertoo, että käsikirjoja voi hyödyntää kaikessa kaksikielisessä opetuksessa, niin suppeassa kuin laajamittaisessakin. Ja vaikka kyseessä ovat englannin- ja ranskankieliset materiaalit, voi käsikirjoista saada inspiraatiota muidenkin kielten opetukseen.

Kaikki käsikirjat on tuotettu Opetushallituksen rahoittamissa Helsingin kaksikielisen opetuksen ja kasvatuksen kehittämishankkeissa, joiden projektikoordinaattori Tiia Huotari kiittelee sekä hankkeiden rahoittajaa että upeita työryhmiä:

− OPH:n rahoituksen turvin saimme tuotettua opettajien kaipaamat, kattavat ja laadukkaat tukimateriaalit kaksikieliseen perusopetukseen. Oli ilo työskennellä innostuneiden ja ammattitaitoisten työryhmien kanssa. Tiimien jäsenet täydensivät toistensa osaamista, ja lopputulokset ovat erinomaisia.