Kettu-perheen kanssa kohti kestävää tulevaisuutta
16.02.2021

Helsingin varhaiskasvatuksessa vahvistetaan kestävän tulevaisuuden pedagogiikkaa keväästä 2021 lähtien. Tavoitteena on varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti tukea lasten myönteistä suhtautumista tulevaisuuteen. Apuna toimii Kettu-malli.
Tulevaisuuslukutaidon lisäksi Kettu-mallissa yhdistyvät ympäristö- ja ilmastokasvatus sekä uutta luova oppiminen. Esimerkiksi Retki-ketun kanssa vahvistetaan luontosuhdetta, Taiteilija-ketun kanssa luodaan erilaisia tulevaisuuksia ja Keksijä-ketun kanssa tutkitaan kiertotaloutta.
Kettu-perheen kanssa vahvistuvat hyvinvointi, myötätunto ja mielikuvituksen kehittyminen.
Lapsetkin mukana kehittämistyössä
Kokonaisuutta on kehitetty yhdessä varhaiskasvatusalan ammattilaisten ja päiväkotien lasten kanssa.
”Halusimme kettuperheestä mahdollisimman innostavan ja samaistuttavan lapsille, joten silloin parhaita asiantuntijoita ovat päiväkoti-ikäiset lapset itse. Kuvitusvaiheessa saimme heiltä kullanarvoisia kommentteja, jotka lähetimme suoraan kuvittaja Riku Ounaslehdolle”, toteaa Anssi Almgren.
Almgren toimii Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan (Kasko) kehittämispalveluissa kestävän tulevaisuuden pedagogisen asiantuntijana.
”Kaskon toimialalle on tehty runsaasti kuvituksia Riku Ounaslehdon kanssa. Hänen modernilla tyylillään on kehitetty isompi kuvituskokonaisuus, joita voidaan käyttää toimialan eri sovelluksissa myös ristiin. Vaihteeksi tällä kertaa eläinhahmoja, koska aiemmin ollaan kuvitettu realistisemmin ihmisiä”, kertoo graafinen asiantuntija Mika Ruusunen.
Kettu-malli myös perusopetukseen
Kettu-koulutukset ovat alkaneet ja kuluvan kevään aikana kirjoitetaan Kettu-käsikirja yhdessä oppimisen tueksi. Tarinallinen käsikirja julkaistaan myös ruotsin- ja englanninkielisinä versioina.
Kettu-malli laajenee perusopetukseen 1.–6.-luokille syksyllä 2021, jolloin sitä voi hyödyntää esimerkiksi oppiainerajat ylittävänä ilmiökokonaisuutena.
Kestävän tulevaisuuden opinpolulle
”Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla kehitämme tällä hetkellä kestävän tulevaisuuden opinpolkua, joka mahdollistaa kaiken ikäisten oppijoiden tulevaisuusosaamisen ja -valmiuksien vahvistumisen”, Anssi Almgren kertoo.
Kettu-perheen lisäksi yläasteelle on tulossa Kierre – kiertotaloudesta tulevaisuustaitoja – malli ja kaikissa Stadin lukioissa alkaa elokuussa oppiainerajat ylittävä Hiilineutraali Helsinki -opintojakso. Lisäksi Stadin AO:ssa on kehitteillä kokonaisuus Kestävän tulevaisuuden ammattilaiset.
Anssi Almgren nappasi itsestään selfien. Anssi toivottaa kaikille iloista talvilomaa ja valoisaa kevättä.
Uutiskirjeen uusimmat jutut:
- Tervetuloa viettämään kesää Helsingin leikkipuistoihin!
- Pyöräilykausi on täällä taas: Hyödynnä kaupunkipyöräetu ja polkupyöräetu
- Koillisen varhaiskasvatus järjestää ihastuttavia lukumessuja
- Stadin AO:lle OKKA-sertifikaatti: "Teemme sitoutuneesti työtä kestävän tulevaisuuden eteen"
- Henkilöstömme oma saari Iso Iiluoto houkuttelee virkistymään
- Tunnetko työkaverisi: Ultrajuokseva hyväntekijä
- Helsinginkadun filharmonikot 80 vuotta: Juhlakonsertti toukokuussa
- Se bilderna från Helsingfors första danstävlingar för svenskspråkiga lågstadieelever
- Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri tarjoaa 140 maksutonta opastusta