Kettu-perheen kanssa kohti kestävää tulevaisuutta

16.02.2021

Uutisen kuva

Helsingin varhaiskasvatuksessa vahvistetaan kestävän tulevaisuuden pedagogiikkaa keväästä 2021 lähtien. Tavoitteena on varhaiskasvatussuunnitelman mukaisesti tukea lasten myönteistä suhtautumista tulevaisuuteen. Apuna toimii Kettu-malli. 

Tulevaisuuslukutaidon lisäksi Kettu-mallissa yhdistyvät ympäristö- ja ilmastokasvatus sekä uutta luova oppiminen. Esimerkiksi Retki-ketun kanssa vahvistetaan luontosuhdetta, Taiteilija-ketun kanssa luodaan erilaisia tulevaisuuksia ja Keksijä-ketun kanssa tutkitaan kiertotaloutta.

Kettu-perheen kanssa vahvistuvat hyvinvointi, myötätunto ja mielikuvituksen kehittyminen.

Lapsetkin mukana kehittämistyössä

Kokonaisuutta on kehitetty yhdessä varhaiskasvatusalan ammattilaisten ja päiväkotien lasten kanssa.

”Halusimme kettuperheestä mahdollisimman innostavan ja samaistuttavan lapsille, joten silloin parhaita asiantuntijoita ovat päiväkoti-ikäiset lapset itse. Kuvitusvaiheessa saimme heiltä kullanarvoisia kommentteja, jotka lähetimme suoraan kuvittaja Riku Ounaslehdolle”, toteaa Anssi Almgren.

Almgren toimii Helsingin kaupungin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan (Kasko) kehittämispalveluissa kestävän tulevaisuuden pedagogisen asiantuntijana.

”Kaskon toimialalle on tehty runsaasti kuvituksia Riku Ounaslehdon kanssa. Hänen modernilla tyylillään on kehitetty isompi kuvituskokonaisuus, joita voidaan käyttää toimialan eri sovelluksissa myös ristiin. Vaihteeksi tällä kertaa eläinhahmoja, koska aiemmin ollaan kuvitettu realistisemmin ihmisiä”, kertoo graafinen asiantuntija Mika Ruusunen.

Kettu-malli myös perusopetukseen

Kettu-koulutukset ovat alkaneet ja kuluvan kevään aikana kirjoitetaan Kettu-käsikirja yhdessä oppimisen tueksi. Tarinallinen käsikirja julkaistaan myös ruotsin- ja englanninkielisinä versioina.

Kettu-malli laajenee perusopetukseen 1.–6.-luokille syksyllä 2021, jolloin sitä voi hyödyntää esimerkiksi oppiainerajat ylittävänä ilmiökokonaisuutena.

Kestävän tulevaisuuden opinpolulle

”Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla kehitämme tällä hetkellä kestävän tulevaisuuden opinpolkua, joka mahdollistaa kaiken ikäisten oppijoiden tulevaisuusosaamisen ja -valmiuksien vahvistumisen”, Anssi Almgren kertoo.  

Kettu-perheen lisäksi yläasteelle on tulossa Kierre – kiertotaloudesta tulevaisuustaitoja – malli ja kaikissa Stadin lukioissa alkaa elokuussa oppiainerajat ylittävä Hiilineutraali Helsinki -opintojakso. Lisäksi Stadin AO:ssa on kehitteillä kokonaisuus Kestävän tulevaisuuden ammattilaiset.
 

Anssi Almgren nappasi itsestään selfien. Anssi toivottaa kaikille iloista talvilomaa ja valoisaa kevättä. 
 

Riku Ounaslehdon kuvituksia