Kaskon suomi–englanti-sanasto on julkaistu

14.03.2023

Uutisen kuva

Kuva: Jefunne Gimpel

Kasvatuksen ja koulutuksen oma suomi–englanti-sanasto on julkaistu intrassa. Sanasto pitää sisällään jokaisen palvelukokonaisuuden ja hallinnon keskeisen sanaston sekä huomioita ja suosituksia termien käytöstä. Löydät sanaston englanninkielisen viestinnän intrasivulta

Sanaston sisältää osiot:
•    Koko sanasto A–Ö suomi
•    All terms A–Z English
•    Varhaiskasvatus ja esiopetus
•    Perusopetus
•    Lukiokoulutus
•    Ammatillinen koulutus
•    Työväenopistot ja vapaa sivistystyö
•    Kasvatuksen ja koulutuksen hallinto
•    Päiväkotien ja koulujen nimet

Kenelle sanasto on tarkoitettu

Sanasto on tarkoitettu kaikille kaskolaisille, jotka tarvitsevaan työssään englantia ja kaipaavat säännöllistä tai satunnaista tukea englanninkielisen termistön kanssa. Sanastosta tarkistat kätevästi keskeiset termit ja pidät huolta, että käytämme alan keskeisiä termejä yhteneväisesti. 

Sanasto on hyödyllinen varanto myös kolmansille osapuolille, kuten käännöstoimistoille ja muille viestintäkumppaneille, ja viestintäpalvelut toimittavat sen kaikille puitesopimuksen mukaisille käännöskumppaneille. Tavoitteena on yhtenevä sanasto ja käytänteet, joiden avulla englanninkielisen viestinnän ja käännöstöiden laatu paranee ja virheiden määrä vähenee.

Näin käytät sanastoa

Sanasto on saavutettava, Excel-muotoinen SharePoint-tiedosto, josta etsit termejä helposti Ctrl+F-hakutoiminnon avulla. Palvelukokonaisuudet on jaoteltu omille välilehdilleen (varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukiokoulutus, ammatillinen koulutus, työväenopistot ja vapaa sivistystyö, hallinto, yksiköiden nimet), joita selaat Excel-tiedoston alareunasta. 

Lisäksi kaikkien palvelukokonaisuuksien ja välilehtien sanat on listattu yhteen yhteiseen välilehteen A:stä Ö:hön suomeksi, sekä A:sta Z:aan englanniksi. 

Excel-tiedoston lisäksi sanastoa voi käyttää saavutettavan PDF-tiedoston kautta. 

Jos tarvitset sanastoa säännöllisesti, muista lisätä ruotsin- ja englanninkielisen viestinnän intrasivu seuraamiisi intrasivuihin oikean yläreunan tähtisymbolista, tai lisää se selaimesi kirjanmerkkeihin. Näin löydät sanaston näppärästi aina tarpeen tullen.

Kehitetään sanastoa yhdessä

Sanasto, kuten kieli, elää ja kehittyy koko ajan. Jos löydät sanastosta puutteita tai haluat antaa palautetta, ota yhteyttä kasvatuksen ja koulutuksen viestintään osoitteella kasko.viestintä@hel.fi tai englanninkielisen viestinnän asiantuntijaan Sari Kämppiin, sari.kamppi@hel.fi. Kuulemme mielellämme ajatuksiasi ja kokemuksiasi sanaston käytöstä!

Tavoitteena on, että tulevaisuudessa sanastoon lisätään myös ruotsinkieliset vastineet termeille.

Englanninkielisen viestinnän tyylikirja

Mietitkö koskaan, miten kirjoittaa päivämäärät tai kellonajat englanniksi? Tai millainen on hyvä uutisotsikko englanniksi? Sanaston lisäksi kaupungilta löytyy runsaasti muita työkaluja englanninkieliseen viestintään, kuten City of Helsinki English Style Guide, joka on valtioneuvoston kanslian pohjalta luotu tyylikirja ja kieliopas. Lisäksi Guidelines for adding content to the City of Helsinki website on oiva työkalu, kun teet, tilaat tai tarkistat englanninkielistä sisältöä verkkosivuille.

Tutustu kaupungin yhteisiin englanninkielisen viestinnän työkaluihin kanslian intrassa: 
Kaupungin yhteisiä englanninkielisen viestinnän työkaluja

Lisätietoja:

Sari Kämppi, englanninkielisen viestinnän asiantuntija, sari.kamppi@hel.fi