Helsinkiläisten päiväkotien, koulujen, lukioiden ja oppilaitosten laitevarustus paranee

19.04.2018

Uutisen kuva

Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti tiistaina 17.huhtikuuta, että toimialalle tilataan perusopetuksen digiohjelman mukaisesti uusia kannettavia tietokoneita peruskouluihin ja vanhentuneiden tietokoneiden tilalle hankitaan uusia tietokoneita päiväkoteihin, ammatillisiin oppilaitoksiin, peruskouluihin, lukioihin ja hallintoon. Yhteensä koneita hankitaan 15 000 kappaletta vuoden 2018 aikana.
 
Vuoden 2018 loppuun mennessä kasvatuksen ja koulutuksen toimiala on saavuttanut jo 75 % digitalisaatiohankkeen tavoitetasosta. Digitalisaatiohankkeen tavoitteena on, että 50 %:lla 1.–2.-luokkalaisista, 75 %:lla 3.–6.-luokkalaisista ja 100 %:lla 7.–9.-luokkalaisista on käytössään kannettava tietokone. Lisäksi tällä hankinnalla korvataan elinkaarensa päässä olevia laitteita. 
 
”Ratkomme laitehankintoja pedagogisista lähtökohdista. Kevään aikana teemme kouluille kyselyn siitä minkälaiseen pedagogiseen käyttöön koulumme tarvitsevat erilaisia tietoteknisiä laitteita. Haluamme näin varmistaa, että hankimme laitteita, jotka varmasti vastaavat nykyaikaisen opetuksen ja oppimisen tarpeisiin”, sanoo tietohallintopäällikkö Soili Haapala.
 
Päiväkodeissa ja esiopetuksessa opitaan iPadeja hyödyntäen

 

Kevään aikana myös kaikkiin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimipisteisiin toimitetaan tabletteja ryhmien määrän mukaan niin, että jokaista ryhmää kohden on yksi tabletti. ”Toimialalle on hankittu vuodenvaihteessa 1 000 uutta iPadiä ja niitä jaetaan parhaillaan varhaiskasvatusyksiköihimme. iPadien avulla lapset oppivat päiväkodeissa monia asioita. Niitä hyödynnetään myös kielten oppimisessa esimerkiksi kielikylpypäiväkodeissa ”, sanoo varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas
 
Kevään aikana tilataan vielä 800 tablettia, jolloin jokainen varhaiskasvatuksen toimipiste saa vähintään yhden laitteen lisää.

 

Uutta esitystekniikkaa kokeillaan kouluissa 

Uutta esitystekniikkaa kokeiltiin alkuvuonna Stadin ammattiopistossa. Nyt kokeilu on laajentunut Jätkäsaaren peruskouluun ja kevään aikana mukaan tulee vielä yli kymmenen uutta koulua.

Stadin ammattiopistossa oli testattavana USB:llä tietokoneeseen liitettävä dokumenttikamera, ja opettajat antoivat siitä pääosin myönteistä palautetta. Parhaillaan Jätkäsaaren peruskoulussa kokeillaan vastaavaa ”USB-visualisoijaa”. Tämä laite tekee saman kuin vanha dokumenttikamera, mutta tarjoaa muitakin ominaisuuksia. Sitä on helppo ja kevyt kuljettaa paikasta toiseen ja sen voi helpommin liittää erilaisiin laitteisiin. Myös kuvan pysäytys ja tallentaminen ovat mahdollisia.

Helsinki on hankkinut opettajien käyttöön tuhansittain kannettavia tietokoneita, läppäreitä, ja jatkossa jokaisella opettajalla on oma läppäri. Oma laite tuo työskentelyyn joustavuutta ja hienoja mahdollisuuksia käyttää esimerkiksi Microsoftin ja Googlen pilvityökaluja.

Kokeiltavana olevassa uudessa esitystekniikassa opettajan kone liitetään yhdellä johdolla esitystekniikkaan. Tällöin läppärin kuva näkyy peilattuna isolla ruudulla. USB-visualisoija liitetään läppäriin kuten hiiri eikä tarvita päälle-pois-nappeja. Kun opettaja käynnistää tietokoneelta kamerasovelluksen, se näyttää kuvaa. Kuvan rinnalla voi samaan aikaan myös näyttää jotain muuta ohjelmaa kuten Wordia, OneNotea tai Googlen luokkahuonetta. 

Uusien laitteiden kokeiluja koordinoi kasvatuksen ja koulutuksen tietohallintopalvelut. Jatkossa tavoitteena on siirtyä enenevässä määrin langattomaan esitystekniikkaan. Tämän rinnalla kulkee luotettavaksi ja helppokäyttöiseksi todettu kuva- ja äänikaapelointi.

Millainen on USB-visualisoija? Katso video

 

Kuva: Jefunne Gimpel
 
 

Uutiskirjeen uusimmat jutut: