Helsinki opettaa uusia lukutaitoja – 10 koulua tuottaa opettajille materiaalia digitaalisuuteen

15.06.2023

Uutisen kuva

Kuva: Laura Oja

Luokassa jatkuu videoeditointi. Latokartanon peruskoulun yhdeksäsluokkalaiset aukaisevat kannettavat tietokoneet koulun tieto- ja viestintätekniikan valinnaiskurssillaan.

– Eihän teistä kenelläkään ole enää tarvetta kuvaamiseen, varmistaa kurssia vetävä matematiikan sekä tieto- ja viestintätekniikan opettaja Markus Hekkala.

Hän heijastaa videoprojektorista seinälle ohjeistusta, kuinka taustakuva ja musiikkia voidaan liittää videon alku- ja lopputekstien ajaksi.

– Muistakaa tallentaa videonne MP4-muodossa.

Digimeininki on päällä myös toisella puolen Latokartanon koulua, kuvataiteen tunnilla.

Oppilaat innostuvat poikkeuksetta, kun he pääsevät harjoittelemaan kuvan päälle piirtämistä pädeillä ja niiden kynillä. Kuvataiteen opettaja Emma Cerdà kertoo kyseen olevan periaatteessa samasta asiasta, kuin että valopöydän päällä piirrettäisiin paperille alta näkyvän kuvan mukaan.

– Uusi väline kuitenkin sytyttää oppilaat ja samalla innostaa tutustumaan laitteen mahdollisuuksiin.

Vahvistaa viestintäteknologiataitoja

Hekkala ja Cerdà ovat mukana Uudet lukutaidot -hankkeessa, jossa etsitään konkreettisia tapoja opettaa monilukutaitoa ja digitaalisissa ympäristöissä toimimista sekä tuottaa materiaalia opettajien työn helpottamiseksi.

Uudet lukutaidot on opetus- ja kulttuuriministeriön kehittämisohjelma, jossa tavoitteena on vahvistaa lasten ja nuorten tieto- ja viestintäteknologian taitoja, medialukutaitoa sekä ohjelmoinnin osaamista.

Helsingistä mukana on 10 koulua ja 27 opettajaa. Latokartanon koulussa Cerdàn ja Hekkalan lisäksi mukana on koulun laaja-alainen erityisopettaja Riikka Viljakainen.

Lue koko uutinen verkkosivuillamme

Uutiskirjeen uusimmat jutut: