Helsinki lahjoitti koulukalusteita ja pinnasänkyjä Ukrainaan

17.01.2023

Uutisen kuva

Kuva: Euroopan unioni

Helsingin kaupunki on lahjoittanut Ukrainaan oppilaskalusteita joulukuussa 2022. Sodan tuhoava vaikutus on koskenut myös ukrainalaisia kouluja. Euroopan komission mukaan yli 2800 koulua on tuhoutunut tai vahingoittunut Ukrainassa.

– Koemme tärkeäksi olla mukana auttamassa sodan keskellä toimivaa Ukrainan koulutussektoria. Tuntuu hyvältä, kun voi tehdä konkreettisia toimenpiteitä asian suhteen, sanoo hallintojohtaja Kati Takanen Helsingin kasvatuksesta ja koulutuksesta. 

Apu tarjottiin Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (European Union Civil Protection Mechanism) kautta. On tärkeää, että apu menee juuri siihen tarpeeseen, joka Ukrainassa on. Lisäksi koordinointi on välttämätöntä avun jakamisessa.  

Ukrainaan lähetetään Suomesta vain sellaista tavaraa, jonka se on hyväksynyt. Koulutussektorin kalustelahjoituksille on todellinen tarve. Asia selvitettiin Suomen sisäministeriön avulla Ukrainasta, kun mahdollisuus kalusteiden lahjoittamiseen ilmeni. 

Oppilaskalusteet lähtivät Pohjois-Ukrainaan

Ukraina kohdensi Helsingin kaupungin tarjoamat kalusteet Tshernihiviin, joka on kärsinyt pahoin oltuaan keväällä 2022 Venäjän miehittämänä.  

Lahjoitus koostui kahdesta rekka-autollisesta hyvässä käyttökunnossa olevia oppilaspöytiä ja -tuoleja sekä esimerkiksi pinnasänkyjä. Yhteistyöyritykset lahjoittivat lisäksi patjoja sänkyihin sekä pedagogisia leluja päiväkoti-ikäisille. 

– Kalusteet valikoitiin kaupungin varastosta siten, että ne pystyttiin pakkaamaan tiiviisti rekkoihin ja viemään avun tarvitsijoille mahdollisimman helposti. Kalusteilla ei ollut enää käyttöä Helsingin kaupungin kouluissa, ja niitä säilöttiin tiloiltaan pienessä kalustevarastossa, kertoo kasvatuksen ja koulutuksen toimialan suunnittelija Johanna Laakso, jonka ideasta lahjoittamisen mahdollisuutta alettiin selvittämään. 

Sisäministeriö koordinoi mm. yrityksiltä, järjestöiltä ja julkishallinnolta tulevia lahjoituksia Suomessa. Yksityishenkilöille tehokkain tapa auttaa on tehdä lahjoitus avustusjärjestöille. Lahjoitetut tavarat ja tarvikkeet toimitetaan avun tarvitsijoille EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta ja yhteistyössä Ukrainan vastuuviranomaisten kanssa.

Euroopan komissio koordinoi pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettavaa apua. Näin varmistetaan, että lahjoitusten kulkua voidaan seurata ja että lahjoitukset löytävät varmasti perille.