Helsinki haluaa vähentää koulusegregaatiota – kaupunki kehittää toimintamallia koulujen erojen tasaamiseksi

07.04.2022

Uutisen kuva

Kuva: Nina Dale

Koulujen eriytymisen vähentämiseen tarvitaan monenlaisia toimia. Koulujen välistä tasa-arvoa voidaan parantaa esimerkiksi tarvepohjaisella resurssoinnilla eli ns. PD-rahalla. Lisäksi haasteita voidaan ratkoa toimialojen yhteistyöllä sekä lisäämällä tietoa päätöksenteon tueksi ja palveluverkon kehittämiseksi. 

Kaikkien koulu -hankkeessa työskennellään eriytymistä vastaan yhteistyöllä ja verkostoitumalla.

  • Luodaan mittaristo koulusegregaation seurantaan
  • Kerätään eri toimialoille hajaantunut tieto koulujen toimintaympäristöistä
  • Kootaan hyviä käytänteitä
  • Hankitaan uutta tietoa tutkimuksen avulla
  • Uudistetaan, tehostetaan ja monipuolistetaan myönteisen erityiskohtelun rahoituksen laskentatapaa sekä perusopetuksessa että varhaiskasvatuksessa
  • Palveluverkkoa ja koulupiirejä kehitetään osana kaupunkiuudistusta
     

Kaupunkiuudistus on uudenlainen tapa kehittää elinvoimaisia ja viihtyisiä kaupunginosia. Vuonna 2020 käynnistynyt kaupunkiuudistus on osa uutta asumisen ja maankäytön toteutusohjelmaa. Pilottikohteita ovat Malmi, Malminkartano-Kannelmäki sekä Mellunkylä.

Aikaisempien ohjelmien opit käyttöön

Kaikkien koulu -hanke kytkeytyy sekä valtakunnallisiin että Helsingissä aiemmin toteutettuihin hankkeisiin. Niiden opit poimitaan mukaan ja työtä jatketaan.

Hanketta on valmisteltu seuraavien ohjelmien pohjalta:

Helsinki ei ole yksin etsimässä ratkaisuja koulujen alueellisen eriarvoistumisen pysäyttämiseksi. Opetus- ja kulttuuriministeriö koordinoi työtä valtakunnallisella tasolla, ja mukana on useita kuntia, joiden välillä oivalluksia voidaan jakaa.

Kaikkien koulu hanketta rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö sekä Helsingin kaupunki.