Helsingin leikkipuistotoiminta täyttää 110 vuotta – tervetuloa leikkipuistojen kesään

22.05.2024

Uutisen kuva

Helsingin kaupunki kasvoi 1800-luvun lopussa voimakkaasti, ja samalla lasten leikkitila hupeni. Asukkaat harmittelivat, koska koululaisten pallopeleille ei ollut riittävästi tilaa.

Lapset ja työväki haluttiin sitouttaa vahvemmin yhteiskuntaan ja heidän hyvinvointiaan haluttiin kohentaa. Kaupunkisuunnitteluun erikoistuneet arkkitehdit ja monenlaiset kasvatuksen ja opetuksen ammattilaiset halusivat osaltaan vaikuttaa yhteiskunnan ongelmien ratkaisemiseen. Leikki ja puistot saivat tässä tärkeän osan.

Leikkikentät saapuvat Helsinkiin

Leikkikenttiä alettiin perustaa kaupunkiin Suomen voimistelunopettajien liiton vuonna 1913 tekemästä aloitteesta, jossa ehdotettiin ohjatun leikkitoiminnan aloittamista Helsingissä. Leikkipuistotoiminta alkoi vuonna 1914 Kapteeninpuistikossa, Kallion kansakoulun pihalla, Lapinlahdenkadun puistikossa ja Kaisaniemen pikkukentällä.

Ohjatut leikit oli tarkoitettu kaikkien lasten kesäiloksi taustaan katsomatta. Kullakin kentällä toimintaa ohjasi yleensä kolme ohjaajaa. Myöhemmin uusia ohjaajia nousi myös leikkijöiden joukosta.

Leikkipuistot kehittyvät

Kesällä 1942 Helsingin leikkikenttien ruoanjakelu alkoi. Tämä perinne jatkuu yhä. Leikkikentät lisäsivät suosiotaan, jonka johdosta kaupunki asetti komitean pohtimaan leikkikenttien parantamista. Ensiluokkaisen leikkikentän tuli olla ainakin hehtaarin laajuinen aidattu alue, josta osa rajattiin pelikentäksi isommille lapsille, osa pienokaisten leikkipaikaksi. Alueella piti olla myös rakennus ohjaajaa, lämmittelemistä ja leikkivälineitä varten. Lisäksi tarvittiin kahluulammikko, rakentelualue, kotileikkialue, keinuja, karuselli, liukumäki, vesiposti, käymälä ja talvisin luistinrata, hiihtolatu ja kelkkamäki.


Väinämöisenkadun leikkikenttä vuonna 1940. Kuva: Aarne Pietinen, Helsingin kaupunginmuseo

Leikkikenttien asema vakiintui hallinnollisesti vuonna 1951, jolloin ne kunnallistettiin lopullisesti. 1990-luvulla leikkipuistoista alettiin jo puhua koko alueen asukkaiden kohtaamispaikkana, jonne kaikki vauvasta vaariin olivat tervetulleita.

Leikkipuistotoiminta nyt ja tulevaisuudessa

Nykyisin Helsingissä toimii noin 60 ympärivuotisen leikkipuiston ja perhetalon verkosto, joka kattaa koko kaupungin. Verkosto tarjoaa hyvin monipuolisia palveluja alueensa erilaisille ja eri-ikäisille asukkaille. Kaikille avoin ja maksuton, ammattimaisesti ohjattu leikkipuistotoiminta on tässä laajuudessa nimenomaan helsinkiläinen ilmiö ja 110 vuoden kunnianhimoisen kehitystyön tulos.

Helsingin kaupungin leikkipuistoissa toimii nykyään avoimen varhaiskasvatuksen kerhoja 2–4-vuotiaille, iltapäivätoimintaa järjestetään koululaisille ja lisäksi vauvaperheille on suunnattu omia vauvatuokioita. Puistoilla on edelleen iso rooli myös kaupungin kohtaamispaikkana kaiken ikäisille ja taustaisille.

Helsingin leikkipuistoverkostoa täydennetään edelleen kehittämällä nykyisiä puistoja sekä rakentamalla eri puolille kaupunkia aiempaa useampia teemaleikkipuistoja tai -leikkipaikkoja. Esimerkiksi Ruoholahteen rakentuu syksyllä tiettävästi maailman ensimmäinen tietokoneteemainen leikkipuisto, jonka suunnittelussa on tehty tiivistä yhteistyöstä Helsingin kaupungin pedagogisten asiantuntijoiden kanssa. Myös puiston käyttäjiä, alueen lapsia ja työntekijöitä, on kuultu puiston suunnittelussa.

Kesätoiminta ja kesäruokailu

Leikkipuistoissa järjestetään paljon toimintaa myös kesäkaudella, kun koululaiset ovat kesälomalla. Leikkipuiston kesätoiminnasta, päiväleireistä ja puistojen aukioloajoista saat kootusti tietoja Leikkipuistojen kesä -sivulta.

Leikkipuistojen kesäruokailua eli maksutonta lämmintä lounasta kaikille alle 16-vuotiaille järjestetään avoinna olevissa leikkipuistoissa 3.6.-2.8.2024. Tiedot leikkipuistoruokailusta ja kesäruokailun menun löydät Leikkipuistojen kesäruoka -sivulta.

Tervetuloa leikkipuistoon!

Uutisen lähteenä on käytetty Jere Jäppisen tekstiä On meillä nasta täti - leikkikenttien vanhoja laululeikkejä -teoksesta. 

Lue lisää:
Leikkipuistot 110 vuotta -verkkosivu
Ruoholahden tietokoneteemainen leikkipuisto

Uutiskirjeen uusimmat jutut: