Helsingille Unicefin Lapsiystävällinen kunta -tunnustus
09.10.2024
Kuva: Jussi Hellsten
Lapsiystävällinen kunta -mallissa tunnistetaan, missä lapsen oikeuksien osa-alueissa kaupungissa on kehitettävää sekä määritellään mitä kaupungin tulee tehdä, jotta lasten oikeudet toteutuvat mahdollisimman hyvin. Työ perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen edistämiseen.
Olemme toteuttaneet Lapsiystävällinen kunta -työtä koko kaupungin yhteisenä työnä, josta kuuluu kiitos aktiivisille työntekijöille. Onnistumiset näkyvät käytännössä. Olemme ehkäisseet kiusaamista sekä parantaneet tunne- ja vuorovaikutustaitoja ja tehneet palautteenkeruusta lapsiystävällisempää. Olemme kouluttaneet lasten ja nuorten kanssa töitä tekevät lapsen oikeuksista. Lisäksi saimme valmiiksi lapsivaikutusten arvioinnin mallin, ja olemme vahvistaneet lasten ja nuorten kokemaa turvallisuuden tunnetta piloteilla.
Osallisuus kuuluu myös lapsille
Työn alussa selvitettiin lasten ja nuorten toiveita: millaisia huolia lapsilla ja nuorilla on ja miten he haluaisivat kaupungin puuttuvan niihin. Kehittämisasiantuntija Pirjo Mattila kulttuurin ja vapaa-ajan toimialalta korostaa osallisuutta yhtenä keskeisenä lapsen oikeutena.
Lapsia ja nuoria on kuultu laajasti päiväkoti-ikäisistä ala- ja yläluokkalaisiin ja eri alueiden nuoriin. Näkökulmia pyydettiin myös järjestöiltä ja muilta toimijoilta, jotka tavoittavat haavoittuvassa asemassa olevia lapsia ja nuoria. Tietoa saatiin myös nuorten budjetin sekä kouluterveyskyselyn esiin nostamista teemoista, ja nuorisoneuvosto toimi tärkeänä kumppanina.
Matkan varrella pidettiin työpajoja, joissa kuultiin lasten näkemyksiä lapsiystävällisestä kaupungista. Työpajoja pidetään jatkossakin. Mattila kertoo, että lapset ja nuoret ovat hyvällä tavalla haastaneet kaupunkiorganisaation näkökulmia muun muassa kysymällä, keiden välillä vuorovaikutusta pitäisi parantaa, jotta lasten ja nuorten kokema turvallisuus paranee.
Koko organisaation yhteistyötä
Erityissuunnittelija Stina Högnabba kaupunginkansliasta kertoo, että jo kaupunkistrategia korostaa yhdenvertaisuutta ja kaikkien väestöryhmien oikeuksia. Myös kaupungin designjohtaja Hanna Harris toteaa, että lapsiystävällinen ympäristö on kaikille hyvä. Lapset ja nuoret ovat esimerkiksi nostaneet esiin puutteita kotikulmillaan, ja heidän huomioihinsa on puututtu.
– Olemme tehneet lukuisia kokeiluja, joissa yhdessä lasten kanssa kehittäen on parannettu heille tärkeitä paikkoja. Olemme esimerkiksi uusineet valaistusta tai parantaneet viihtyisyyttä joillakin aukioilla lasten ja nuorten toiveiden mukaan.
Harris kertoo, että tulokset ovat olleet hyviä. Viihtyisyyttä ja turvallisuutta on saatu lisättyä. Lasten ja nuorten sitoutuneisuus alueensa kehittämiseen on kasvanut.
Kaupungin lapsivaikutusten arviointimallin lisäksi valmiiksi on saatu uusi suunnittelua ja valmistelua helpottava malli, jonka avulla lisätään lasten ja nuorten osallisuutta. Palautejärjestelmää on kehitetty siten, että lasten ääni kuuluu aiempaa paremmin.
Koulut ehkäisevät kiusaamista muun muassa henkilöstöä kouluttamalla, tunne- ja vuorovaikutustaitoja opettamalla sekä puuttumisen toimintamallilla. Lapsiystävällinen kunta -työ istuu hyvin myös hyvinvoinnin, terveyden ja arjen turvallisuuden edistämiseen.
”Tekemistä riittää edelleen”
Työn on oltava jatkuvaa, sillä Unicef seuraa uusien tavoitteiden toteutumista.
– Unicef selvittää parin vuoden välein, miten Lapsiystävällinen kunta -työ etenee ja kuinka kaupunki onnistuu asettamissaan tavoitteissaan. Kaupungin johto on sitoutunut Unicefin toimintamallin mukaiseen työhön ja osoittanut tätä varten myös resursseja, Högnabba kertoo.
Kaupunki päättää myöhemmin, mitkä ovat seuraavat Lapsiystävällinen kunta -työn tavoitteemme. Unicefin malli korostaa, että työssä on kiinnitettävä erityistä huomiota heikommassa asemassa oleviin lapsiin ja nuoriin. Muun muassa tässä kaupungilla on Högnabban mielestä tehtävää, ja paljon työtä on myös segregaation ehkäisemisessä, mikä vaikuttaa suoraan lasten elämään.
Tule mukaan koulutuksiin
Koulutukset lapsen oikeuksista jatkuvat. Erityisesti lasten kanssa työskentelevien kuuluu ymmärtää, mitä lapsen oikeudet käytännössä tarkoittavat.
Lapsen oikeuksien koulutukset eOppivan verkkokoulutusalustalla. Ilmoittautuminen ensin Onnin Koulutuskalenterin kautta, josta saat linkin koulutukseen.
Materiaalia opettajille
Unicefin materiaalit opettajille
Lapsen oikeuksien viikkoa vietetään 18.–24.11.2024. Tutustu teemaviikkoon Unicefin sivuilla, ilmoittaudu mukaan ja ota materiaalit käyttöön opetukseesi.
Osallistu Lapsen oikeuksien viikkoon ja opi lisää lapsen oikeuksista
Helsingfors har tilldelats Unicefs erkännande Barnvänlig kommun
Helsinki is recognised as a Child Friendly City
Teksti: Kirsi Riipinen
Uutiskirjeen uusimmat jutut:
- Toimialajohtaja videolla: Kiitos kaikista kohtaamisista ja yhdessä tehdystä!
- Varhaiskasvatuksen keskitetty sijaispalvelu palkittiin Tärkeissä töissä -gaalassa
- "Lukemisesta tehdään näkyvää ja se on yhteisesti koettua"
- Epassin edut täydentyvät hyvinvointiedulla vuonna 2025
- Työ on tehtävä yhdessä – vanhemmat kokoontuivat pohtimaan ratkaisuja nuorten häiriökäytökseen
- Rävkompisarna har börjat skolan – nytt material för nybörjarundervisningen
- Tunnetko työkaverisi: Elämysten tuoja
- Koululaiset ja opiskelijat joululomalla 21.12.–6.1. / Skolelever och studerande har jullov 21.12–6.1
- Opiskeluhuolto siirtyy tammikuussa käyttämään Apottia – käyntien kirjaukset löytyvät Maisasta
- Helsinki osallistuu Educa-messuille tammikuussa
- Tervetuloa Kaskon joulukonserttiin 25.11.
- Outi Salo eläkkeelle: "Kasvatuksella ja koulutuksella muutetaan maailmaa"
- Kunta10-tuloksemme ovat kehittyneet myönteiseen suuntaan
- Työväenopiston kevään ilmoittautumiset alkavat 25.11.
- Lär känna din kollega: En motionerande motivator
- Siru Varsamäki helps children learn Finnish: "I dreamt of being a language teacher from an early age"
- Helsinki torjuu lähisuhdeväkivaltaa – tutustu kampanjaan ja osallistu seminaariin 11.12.
- Perusopetus: Tutkimus selvittää yhteisopettajuuden vaikutusta lukutaitoon
- "Opiskelun ja urheilun yhdistäminen on helppoa"
- Arbis julvaka 29.11 / Työväenopiston Valoa ja iloa -tapahtuma 4.12.