Harakan luontokeskuksen saariseikkailut menivät metsään
11.10.2021

Harakan luontokeskuksen saariseikkailuretket tulevat varattavaksi keväisin. Helsingin päiväkodeille lähetetään sähköpostitse tieto tulevasta retkikaudesta ja ilmoittautumisesta.
Puhelin soi taukoamatta ja Harakan luontokeskuksen järjestämät saariseikkailupäivät varataan varasijoja myöten loppuun yhdessä päivässä. Pandemia-aika on korostanut lähiluonnon ja luonnossa oppimisen merkitystä, mutta perinteikkäistä saariseikkailuretkistä on toteutunut tänä vuonna vain noin puolet.Saariseikkailuoppaat Ilona Tuovinen ja Vilma Kaukavuori kertovat kuitenkin hymyssä suin, miten varhaiskasvatusryhmille tarjottava ympäristökasvatus on mennyt tällä seikkailukaudella kirjaimellisesti metsään.
Kalliolammikon leväkatkasta metsämyyrän taidegalleriaan
Koronapandemia on vaikuttanut nuorimpien kaupunkilaisten arkeen suhteellisesti pisimpään. Moni päiväkoti on joutunut perumaan retkiään, sillä ryhmät eivät ole voineet käyttää julkisia kulkuvälineitä. Saariseikkailuohjaajat Ilona ja Vilma eivät ole kuitenkaan jääneet pyörittelemään peukaloitaan. Nuorimmat seikkailijat ovat tällä toimintakaudella voineet ihastua kalliolammelta löytyvän Lefa Leväkatkan sijasta Maisa Metsämyyrän taidegalleriaan ja juuttua Reijo Reijo Ristihämähäkin verkkoon.
Päiväkotiryhmille tarjottava ohjattu saariseikkailuretki on yksi kaupunkiympäristön ympäristöpalveluiden ylläpitämän Harakan luontokeskuksen palveluista. Retket on suunnattu viskari- ja esikouluikäisille ja niitä järjestetään tavanomaisina vuosina yli kuusikymmentä. Saariseikkailuretkillä tutustutaan saaren ja Itämeren monimuotoiseen elämään tarinallisuuden ja kokemisen kautta. Tänä vuonna osalle koronarajoitusten vuoksi retken peruuttaneista on tarjottu mahdollisuutta seikkailla lähimetsässä.
Toiminnan sopeuttaminen vallitseviin oloihin on kaupunkiympäristön ympäristönsuojelu ja ohjaus -yksikössä työskentelevän tiimipäällikkö Kaisa Pajasen mielestä onnistunut hyvin.
"Luonto on lapsen kehitykselle monella tavalla tärkeä", Kaisa muistuttaa ja iloitsee seikkailuretkien toteutumisesta. "Luonto on lapselle keskeinen aistikokemusten lähde ja aistikokemuksilla on puolestaan yhteys tunnemaailmaan. On osoitettu, että luonto lisää hyvää oloa ja parantaa ryhmän vuorovaikutusta", Kaisa kertoo.
Saariseikkailuopas Ilona Tuovinen vietti osan kesästä metsässä.
Metsäseikkailu on erinomainen tapa toteuttaa ympäristökasvatusta
"Metsäseikkailu oli erinomainen tapa toteuttaa ympäristökasvatusta!", toteaa päiväkoti Norpan varhaiskasvatuksen opettaja Tiiu Hasanen.
"Lapset sitoutuivat annettuihin tehtäviin sekä olivat innoissaan ja motivoituneita toimimaan yhdessä ja oppimaan uutta ympäröivästä luonnosta ja sen eläimistä", hän kertoo. "Tutusta metsästä avautui aivan uusia maailmoja", opettaja summaa.
Päiväkoti Norpan esikoululaiset retkeilevät kahtena päivänä viikossa. Lähiluonto toimii oppimisympäristönä siinä missä sisätilakin.
"Teemme ulkona samoja asioita kuin sisällä eskarillakin; harjoittelemme vuorovaikutus- ja tunnetaitoja, musisoimme, taiteilemme ja vahvistamme kielellisiä ja matemaattisia taitoja sekä tietysti tutkimme ja ihmettelemme ympäröivää luontoa", Hasanen kuvailee.
Jokainen metsäseikkailuretki on aina erilainen, sillä etukäteen ei voi tietää millaisia elämyksiä reitillä kohdataan. Päiväkoti Norpan eskariryhmä tapasi Maisa Metsämyyrän taidegalleriassa esimerkiksi suuren sammakon, joka herätti oitis innostusta. Eskarilaisten kommentit tiivistivät metsäseikkailun tunnelmat: "Kivointa oli kaikki!".
Ulkona oppija havainnoi jatkuvasti ympäristöään ja oivaltaa uutta. "Kun katsoin ylös, puut kurottivat taivasta kohti ja kuulin tuulen", yksi metsäseikkailija kertoo. "Nyt kun ollaan käyty täällä, niin ollaan nähty yksi maisema, mutta jos tullaan uudestaan, voidaan nähdä toisenlainen maisema", toinen toteaa.
Kiiltävä metsäsittiäinen pysäyttää pitkänkin seikkailujonon.
Saariluonto on seikkailuhetkien aarreaitta
Metsäretkien ohjaaminen on ollut Ilonan ja Vilman mukaan upea kokemus. Molemmat ympäristökasvattajat kertovat kuitenkin toivovansa, että kaikki päiväkotiryhmät pääsisivät nauttimaan Harakan saaren erityisestä tunnelmasta. Näin ajattelee myös päiväkoti Norpan Tiiu Hasanen: "Odotamme jo innoissamme aikaa, jolloin viimein pääsemme matkaamaan seikkailulle Harakan saareen".
"Harakka on pinta-alaansa suhteutettuna Helsingin monimuotoisin saari, elämän tihentymä, jossa nuorimmatkin retkeläiset pääsevät helposti sykähdyttävien luontokokemusten äärelle", kertoo tiimipäällikkö Kaisa Pajanen.
Muutaman minuutin pituinen lauttamatka virittää retken tunnelmaan ja luonnon havainnointiin. Harakan saaressa voi yhden tarinallisen retken aikana tavata vaikkapa viiden eri lintulajin poikasia, tutkia elämää kalliolammikoissa, kulkea pitkoksia sammakkolammelle ja tutustua Itämeren asukkaisiin akvaariotalossa.
Harakan luontokeskuksen saariseikkailuretket tulevat varattavaksi keväisin. Helsingin päiväkodeille lähetetään sähköpostitse tieto tulevasta retkikaudesta ja ilmoittautumisesta.
Lue lisää Harakan luontokeskuksen toiminnasta www.hel.fi/harakka
Teksti: Mira Lainiola
Kuvat: Raisa Ranta
Juttu on julkaistu kokonaisuudessaan kaupunkiympäristön Helmi-intranetissa.
Uutiskirjeen uusimmat jutut:
- Tervetuloa viettämään kesää Helsingin leikkipuistoihin!
- Pyöräilykausi on täällä taas: Hyödynnä kaupunkipyöräetu ja polkupyöräetu
- Koillisen varhaiskasvatus järjestää ihastuttavia lukumessuja
- Stadin AO:lle OKKA-sertifikaatti: "Teemme sitoutuneesti työtä kestävän tulevaisuuden eteen"
- Henkilöstömme oma saari Iso Iiluoto houkuttelee virkistymään
- Tunnetko työkaverisi: Ultrajuokseva hyväntekijä
- Helsinginkadun filharmonikot 80 vuotta: Juhlakonsertti toukokuussa
- Se bilderna från Helsingfors första danstävlingar för svenskspråkiga lågstadieelever
- Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri tarjoaa 140 maksutonta opastusta