Barnskötarna berättar: Kollegornas stöd är avgörande i daghemmets vardag
19.08.2022

Bild: Laura Oja
Ninni Korkala och Laila Benh Lah, barnskötare inom småbarnspedagogik vid daghemmet Jousi i Gårdsbacka, samarbetar så bra tillsammans att inga ord behövs. En av de finaste sidorna i jobbet är just bra kollegor.
Men hurdana är höjdpunkterna på jobbet?
De är många, varje dag, säger Ninni Korkala. De första fina stunderna äger rum redan på morgonen, när hon närmar sig grinden till arbetsplatsen, daghemmet Jousi i Gårdsbacka, och hör glädjeropen.
– Barnen ropar att Ninni kommer, och när jag väl är inne på gården, så springer de fram för att krama mig, säger Korkala.
Höjdpunkter för Laila Benh Lah är till exempel när hon ser att barnen upptäcker nyvunna färdigheter och hon hör dem säga ”Titta, jag kunde!”
Men stödet från kollegan spelar också en viktig roll.
”Vi ville att Laila skulle arbeta hos oss”
Korkala har arbetat vid Jousi i två år och hon började där som barnskötare inom småbarnspedagogik efter att ha flyttat från Jyväskylä till Helsingfors.
Benh Lah tog sin examen som barnskötare inom småbarnspedagogik genom läroavtalsutbildning i våras. Hon gjorde praktiken som ingick i examen vid Jousi under Korkalas handledning.
– När de frågade mig om jag ville handleda en studerande, svarade jag ”självklart”. Laila hade praktiserat vid Jousi redan före sin utbildning. Då kände vi inte varandra så bra, men vi vid dagiset ville att Laila skulle jobba här, säger Korkala.
Benh Lah hade fått utmärkt feedback från personalen vid daghemmet och var glad över det varma välkomnandet.
Handledning innebär att jobba tillsammans
Duon tyckte att handledningen vid daghemmet som ingick i läroavtalsutbildningen gick fint. Vi behövde inte mana Benh Lah att ta tag i uppgifter, eftersom hon är initiativrik som person.
Ingen i duon tyckte att handledningen skulle bestå av att bara sitta och titta, eller om det var fallet, gjorde bägge det. Den praktiska handledningen paret emellan löpte smidigt som samarbete.
Man har gemensamma möten där man kommer överens om ansvarsområden som i stor utsträckning ordnas utifrån experternas olika styrkor. Lailas uppgift blev ganska snabbt att leda barnens pyssel.
I daghemmets vardag finns många rutiner. Benh Lah säger att personalen vid Jousi är mycket bra på att anpassa sig till olika situationer. Man kan ha fantastiska planer, men man måste också vara beredd att avvika från dem i den fartfyllda vardagen.
Många säger att de inte har två likadana dagar på jobbet. På ett daghem stämmer detta dock exceptionellt bra.
Korkala och Benh Lah lärde sig att kryssa sig fram i olika situationer så bra att allt de behövde göra var att bara titta på varandra. Båda två kunde på den andras ansikte läsa av vad som skulle hända härnäst.
Det är tillåtet att ställa dumma frågor
Benh Lah säger att en bra handledning är av yttersta vikt för den som är ny i branschen. Hon kommer ihåg att hon i många vardagliga situationer funderade på om hon säkert gör allt rätt. Det var fint att märka att varken Korkala eller någon annan av experterna vid daghemmet tyckte illa om frågorna. Tvärtom.
– Vi har riktigt bra proffs som jobbar här. Jag ställer fortfarande många frågor, och ingen svarar ovänligt ens på dumma frågor.
Efter att ha tagit sin examen flyttade Benh Lah från 2–5-åringarnas grupp Pajut till 1–5-åringarnas grupp Pihlajat.
Hon har just varit på sin allra först utflykt med småbarnsgruppen – hennes tidigare erfarenheter av utflykter har varit med de större barnen. I praktiken innebar utflykten en kort promenad som var lämplig för åldersgruppen och att barnen fick äta Mumin-kex.
– I förväg var jag nervös, men utflykten gick fint, säger Benh Lah.
Ingen förblir ensam
Korkala kommer väl ihåg sin första tid på jobbet.
– När jag började, fick jag erfarenheter av olika handledare och deras arbetsmetoder. Jag lärde mig inspirerande metoder, sånger och lekar av proffsen. Några av dem använder jag fortfarande.
Båda två vet att det är särskilt viktigt för en nybörjare att få stöd från andra, att man inte är eller förblir ensam.
I arbetet ingår också tuffa och tunga situationer. Speciellt då måste man kunna räkna med kollegornas stöd.
Det är också nödvändigt att veta att man har en mentor. Vid Jousi utses en mentor för varje barnskötare. Idén är att man vid behov kan ventilera sina känslor på sätt och vis för en utomstående, det vill säga för en kollega som arbetar i någon annan grupp.
Bra tillfällen för samtal och ventilering är också de regelbundna teammötena.
Betydelsefullt arbete
Personalbristen inom småbarnspedagogik har diskuterats mycket på sistone. Lönar det sig för en ungdom som funderar på framtiden att söka sig till branschen?
Det tycker man åtminstone vid daghemmet Jousi. De uppmuntrar alla som gärna vill arbeta med barn att åtminstone överväga branschen. Vid daghem finns praktikplatser, och man kan också få korttidsvikariat via bemanningsföretag och på så sätt bekanta sig med jobbet utan utbildning i området.
– Daghemmen utför ett mycket viktigt arbete med barn. Det är värt att modigt testa. Jag har dessutom fått fina kollegor – även vänner som jag också träffar på fritiden, säger Korkala.
Också Benh Lah betonar arbetets meningsfullhet.
– Det fina i detta arbete är att man får leka och skoja med barnen på arbetstid.
Text: Kirsi Riipinen
Uutiskirjeen uusimmat jutut:
- Tervetuloa viettämään kesää Helsingin leikkipuistoihin!
- Pyöräilykausi on täällä taas: Hyödynnä kaupunkipyöräetu ja polkupyöräetu
- Koillisen varhaiskasvatus järjestää ihastuttavia lukumessuja
- Stadin AO:lle OKKA-sertifikaatti: "Teemme sitoutuneesti työtä kestävän tulevaisuuden eteen"
- Henkilöstömme oma saari Iso Iiluoto houkuttelee virkistymään
- Tunnetko työkaverisi: Ultrajuokseva hyväntekijä
- Helsinginkadun filharmonikot 80 vuotta: Juhlakonsertti toukokuussa
- Se bilderna från Helsingfors första danstävlingar för svenskspråkiga lågstadieelever
- Pääkaupunkiseudun luontoretkikalenteri tarjoaa 140 maksutonta opastusta