Arabian peruskoulu sai Helsinki Design Award -palkinnon muotoilukasvatuksestaan

22.09.2023

Uutisen kuva

Kuva: Sara Vallioja-Hertell

Helsingin kaupungin ja Helsinki Design Weekin yhteisellä Helsinki Design Award -tunnustuksella palkittiin tänä vuonna arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatusta. Tuomaristo painotti voittajan valinnassa muotoiluajattelun pitkäjänteistä hyödyntämistä ja oppien jakamista myös muille alan toimijoille. Palkinnon sai Arabian peruskoulu.

Arabian peruskoulussa muotoiluajattelu on ollut toiminnan ja opetussuunnitelman selkäranka vuodesta 2016. Rehtori Mari Suokas-Laaksosen mukaan koulun tehtävä on opettaa tulevaisuustaitoja. Mille alalle oppilaat aikuisina päätyvätkään, muotoilukasvatuksen ansiosta heillä on repussaan lähestymistapa vaikeisiin tilanteisiin. 

– Muotoiluajattelu on luovaa ongelmanratkaisua, jossa oppilaat oppivat tarkastelemaan pulmia ja ratkaisemaan niitä yhdessä. Kenenkään ei tarvitse nääntyä yksin ylitsepääsemättömältäkään tuntuvan ongelman eteen, Suokas-Laaksonen summaa.

Luovaa ongelmanratkaisua

Arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen periaatteet käyvät toteen kaikessa Arabian peruskoulun opettamisessa ainetta katsomatta. Kuvataide- ja käsityönopetuksen lisäksi luovaa ongelmanratkaisua hyödynnetään niin uusien liikuntaleikkien muotoilussa, välituntien riitatilanteiden ratkomisessa kuin biologiantunneilla ympäristökriisien ratkaisujen miettimisessä. Koulun oma ARMU-muotoiluprosessi on myös vapaasti saatavilla verkossa. 

– Muotoilemme yhdessä muotoilupainotteista peruskoulua. Meillä ei vielä ole valmista formaattia, joten etenemme hitaasti – mutta seuraavan seitsemän vuoden jälkeen olemme jo monta askelta edempänä, Suokas-Laaksonen sanoo. 

Helsinki Design Award on tunnustus teoille ja tekijöille, jotka tekevät kaupungista paremman paikan asua. Palkinto onkin rehtorin mukaan huikea tunnustus työyhteisölle ja oppilaille.

– Olemme todella iloisia ja otettuja tästä tunnustuksesta. Muotoiluoppiminen on toivon pedagogiikkaa – asioihin voi vaikuttaa ja ongelmia ratkaista yhdessä.

Lue koko uutinen verkkosivuillamme