Äidit ja isät oppivat suomen kieltä käymällä koulussa – kursseilla on tilaa

14.02.2023

Uutisen kuva

Kuva: Nina Dale

– Ottakaahan kirjat esiin, lukukirjat ja harjoituskirjat, kehottaa 2C-luokan opettaja Tiina Laurila.

On arkinen aamu Jakomäessä ja suomen kielen oppitunti alkamaisillaan. Reippaiden tokaluokkalaisten joukossa luokassa istuu myös yksi aikuinen, Natalia Snigireva, 40, joka käy koulussa, jotta hänen suomen kielen taitonsa vahvistuisivat.

Kyse on Helsingin työväenopiston, Stadin ammatti- ja aikuisopiston ja kaupungin perusopetuksen yhteisestä ponnistuksesta, jossa maahanmuuttajataustaisille helsinkiläisille opetetaan suomen kieltä ja tutustutetaan heitä suomalaiseen yhteiskuntaan ja koulujärjestelmään. Toiminta alkoi Kankarepuiston peruskoulussa viime syksynä ja laajenee nyt helmikuussa Pitäjänmäen peruskouluun sekä Siltamäen ala-asteelle.

Snigireva on asunut Suomessa 16 vuotta. Hän on työskennellyt vientiasiantuntijana eri yrityksissä venäjän ja englannin kielellä, ja siksi suomen kielen oppiminen on jäänyt. Viimeiset neljä vuotta hän on ollut kotona pienten lasten kanssa.

–  Aloitin marraskuussa opiskelun tällä kurssilla. Tämä on ollut tosi mielenkiintoista, ja olen oppinut paljon. Lapset puhuvat luokassa helppoa kieltä ja voin harjoitella kielioppia heidän kanssaan, hän kertoo.

Maksuton opetus ja lastenhoito sen ajaksi

Vanhemmat mukaan -toiminnan kohderyhmä on maahanmuuttotaustaiset pienten lasten vanhemmat, jotka asuvat lähellä koulua, jossa opetusta annetaan. Kurssilaiset osallistuvat kahtena päivänä viikossa 1. tai 2. -luokan oppitunteihin, ja sen jälkeen heidän kanssaan jatkaa koululla kahden tunnin ajan työväenopiston opettaja.


Tiina Laurila auttaa oppilasta. Luokassa istuu oppimassa myös Natalia Snigireva, kuvassa oikealla.

Lastenhoito on järjestetty opiskelun ajaksi läheisessä leikkipuistossa tai muussa vastaavassa tilassa, joten äidit tai isät voivat keskittyä sataprosenttisesti oppimiseen. Toiminta on maksutonta, ja kursseilla on vielä tilaa.

– Tavoitteena suomen kielen oppimisen lisäksi on maahanmuuttotaustaisten vanhempien kouluttautumisen, kotoutumisen ja työllistymisen nopeuttaminen sekä heidän kiinnittymisensä paremmin suomalaiseen yhteiskuntaan, sanoo toimintaa syksyllä Jakomäessä käynnistänyt Heidi Naukkarinen.

Hän on työväenopiston S2-suunnittelijaopettaja, joka opettaa äitejä Kankarepuiston peruskoulun ryhmässä. Osa viime syksynä aloittaneista kurssilaisista on jo jatkanut kurssilta eteenpäin esimerkiksi toiseen kielikoulutukseen tai työelämään.

Lue koko uutinen verkkosivuillamme.

Vanhemmat mukaan -toiminta

Uutiskirjeen uusimmat jutut: