Varhaiskasvatusfoorumissa kuultiin henkilöstön ideoita alan veto- ja pitovoiman vahvistamiseksi

09.06.2022

Uutisen kuva

Kuva: Nina Dale

Kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Nasima Razmyar järjesti tilaisuuden yhtenä askeleena varhaiskasvatusalan haasteiden ratkaisemiseksi. Kaupungintalon juhlasaliin oli kutsuttu varhaiskasvatusalan eri tehtävissä Helsingin kaupungilla työskenteleviä ammattilaisia, ja paikalla oli noin 70 aktiivista osallistujaa.

– Kiitos siitä, että joka päivä teette työtä sen eteen, että helsinkiläiset lapset voivat kasvaa ja kukoistaa, Razmyar avasi foorumin.

Hän muistutti, että naisvaltaiset palkkakuoppa-alat saavat kyllä arvostusta puheissa, mutta työn arvostuksen tulisi näkyä myös teoissa. Muutoksen aikaansaaminen on koko Helsingin asia, Razmyar painotti.

Kaupunki perusti maaliskuussa varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuutta edistävän koordinaatioryhmän, jonka työsuunnitelma on valmis. Tärkeimmiksi teemoiksi työssä nousivat muun muassa varhaiskasvatuksen sijaismallit, alan ammattilaisten koulutuspaikat ja -mahdollisuudet, palkitseminen, työsuhde-edut sekä myönteisen erityiskohtelun rahoitus.

– Jatkuva negatiivinen uutisointi vaikuttaa siihen, miten alasta jatkossa puhutaan ja ketkä hakeutuvat alalle töihin, Nasima Razmyar muistutti.

Työvoiman saatavuuden ratkomisen lisäksi on panostettava varhaiskasvatusalan pito- ja vetovoimatekijöihin. Varhaiskasvatusfoorumin osallistujat jaettiinkin heti paikalle saavuttaessa erillisiin ryhmiin, joissa he saivat rauhassa keskustella kentällä havaitsemistaan haasteista ja ratkaisuista niihin.

Yhteisöllisyyteen panostettava

Ryhmien keskustelunaiheina olivat nimenomaan varhaiskasvatusalan veto- ja pitovoimatekijät: mikä saa minut suosittelemaan alaa muille tai toisaalta pysymään alalla itse. Jokaisen ryhmän tuli kirjata 5–10 ideaa ylös.

Monet ryhmät korostivat vastauksissaan hyvän, hyvinvoivan ja luotettavan johtajan merkitystä. Ideoista nousi myös esimerkiksi mentoroinnin merkitys: vastavalmistuneella uudella työntekijällä olisi hyvä olla pidempiaikainen rinnallakulkija työpaikalla, jotta arjen haasteet eivät heti pelästyttäisi.

Työntekijät toivoivat koronan aiheuttaman poikkeusajan jälkeen panostuksia yhteisöllisyyden vahvistamiseen yksiköissä ja myös yksikkörajojen yli. Ideoihin kirjattiin yhteiset kehittämispäivät, aika yhteiseen keskusteluun sekä rakenteet niiden mahdollistamiseksi.

Osallistujat painottivat myös sitä, että varhaiskasvatukseen tarvitaan työrauha, jotta työssä voidaan keskittyä olennaiseen. Haluttiin kohti suunnittelua, jonka keskiössä on ihminen. Tilasuunnittelu puhutti ryhmissä, ja henkilöstö korosti sitä, että varhaiskasvatusyksiköihin tarvitaan tasalaatuiset, terveelliset, turvalliset ja pedagogisesti toimivat tilat.

Pedagogiikka vetovoimatekijäksi

Työnantajamielikuvan muuttamiseksi toivottiin panostuksia markkinointiin. Ideana oli helsinkiläisen pedagogiikan nostaminen vetovoimatekijäksi rekrytointiin: mitkä ovat Helsingin varhaiskasvatuksen vahvuudet ja mitä kaikkea meillä painotetaan juuri nyt? Erinomaisena esimerkkinä tästä toimii kestävän tulevaisuuden pedagogiikan Kettu-malli, ja paljon muitakin pedagogisia työkaluja on Helsingissä käytössä.

Yksiköihin on tärkeää saada tuttu sijainen, kun joku on poissa, totesi Kaskon henkilöstöpäällikkö Tiina Harju-Kukkula kertoessaan nopean avun joukoista.

Varhaiskasvatuksen ykköshaasteena osassa vastauksia nähtiin palkkaus. Lisäksi toivottiin joustavuutta työaikoihin ja esimerkiksi osa-aikatyön mahdollisuutta.

Henkilöstön ideat ja ajatukset kerättiin lopuksi yhteen ja luovutettiin varhaiskasvatuksen saatavuutta edistävän koordinaatioryhmän käyttöön.

Tilaisuuden päätti kasvatuspsykologian professori Kirsti Lonkan innostava esitys työn imusta ja virtauksesta. Mieleenpainuva viesti oli se, miten tärkeää ihmisten ja myös eri ammattiryhmien olisi kuunnella toisiaan väärinkäsitysten välttämiseksi.

 

Lue myös:

"Laadukas varhaiskasvatus lähtee henkilöstön hyvinvoinnista"

Lastenhoitaja toimii tärkeänä sillanrakentajana varhaiskasvatuksessa

Positiivisuus levisi työyhteisöön päiväkoti Paciuksessa